Betöltés
loading

Mi változott – mi nem? NHP Fix és NHP Hajrá! összehasonlítás

2020 tavaszán NHP Hajrá! néven újult meg az MNB által indított Növekedési Hitelprogram. Lássuk, milyen változásokat hozott az NHP Hajrá elindítása!

 A Magyar Nemzeti Bank célja a Növekedési Hitelprogram 2013-as elindításával a kis- és középvállalkozások hitelezésében megfigyelhető zavaroknak az enyhítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése volt. 2019-ben a program NHP Fix néven újult meg, ami a hazai kkv-hitelezés szerkezetét kívánta egészségesebb irányba terelni. Az NHP Hajrát! pedig a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására is indította el a jegybank 2020 áprilisában.

Marad a legfeljebb 2,5 százalékos kamat

A programok keretein belül a jegybank refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amelyek az NHP hiteleket legfeljebb 2,5%-os fix kamattal adhatják tovább a vállalkozásoknak. Mondhatni, ez vált az NHP program legfontosabb védjegyévé.

Azonban, míg az NHP Fix esetében vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg igényelhető, addig az NHP Hajrá! 1 millió és 20 milliárd forint közötti összeget biztosít a cégek számára.

Emellett az NHPHajrá!hitelek nemcsak forintban igényelhetők, mint elődjei, hanem lehetőség nyílik a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k számára az árfolyamkockázat nélküli devizafinanszírozásra is.

A hiteligénylők körében támasztott feltételekben a két program lényegében megegyezik. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

  • A belföldi székhellyel rendelkező mikro,- kis- és középvállalkozásnak meg kell felelnie a vonatkozó törvények fogalmainak.
  • Nem minősül kkv-nak az a vállalkozás, melyben az állam vagy önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdonosi részesedése meghaladja a 25%-ot.
  • A vállalkozás nem lehet a hitelt nyújtó intézethez kapcsolódó vállalkozás, sem pénzügyi vagy pénzforgalmi intézmény.

Ezzel szemben fontos változás, hogy míg az NHP Fixet kizárólag beruházási céllal igényelhettük, addig az NHP Hajrát! új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra és már meglévő hitelek kiváltására is használhatjuk.

A kapott hiteltolyan a vállalkozások eszközök vásárlására fordíthatjuk, ami üzleti tevékenységünket szolgálja. Az NHP Hajrá a hitelből vásárolt ingatlant bérbeadása esetén is nagyobb mozgásteret enged, hiszen lehetővé teszi a hitelfelvételt üzletszerű bérbeadási céllal történő ingatlan építésére, illetve mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld haszonbérletére is. Ugyanakkor mindkét program esetében igaz, hogy személygépkocsi csak abban az esetben fedezhető a kölcsönből, ha a vállalkozás főtevékenysége a személyszállítás.

A fix kamatozású NHP hitelek kiszámítható pénzügyi alternatívát jelentenek vállalkozásunk számára, , így biztonságos feltételek mellett indíthatjuk el az igénylés folyamatát.

MNB    

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Az első fényképek a Holdról

    Úgy tudjuk, hogy az első felvétel a Holdról 1839. január 2-án készült, és maga Louis-Jacques-Mandé Daguerre, a róla elnevezett fényképészeti eljárás, a dagerrotípia kifejlesztője készítette.  Pár... The post Az első fényképek a Holdról appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.