Betöltés

Mi változott szocpol ügyben? Az utasítás világos!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-07

Az idén február 28-án hatályossá vált Kormányrendeletben több ponton történt kiegészítés, illetve pontosítás, már ami a jelenleg igényelhető lakásépítési támogatást illeti. A szabályozásban több helyen a feltételeket enyhítő változás történt, valamint helyet kapott egy érdekes iránymutatás is, amely a hitelintézeteket utasítja…

A bankok kötelesek együttműködni

Mit is jelent ez pontosan? A módosított Kormányrendelet új passzusa szerint, ha több állami támogatást is igénybe veszünk, de azt különböző hitelintézetektől, akkor a pénzintézetek kötelesek együttműködni a lebonyolításban. Ez több esetben is előfordulhat, ugyanis
nem minden hitelintézet folyósít szocpolt, illetve nem biztos, hogy ott találjuk meg a legjobb hitelt, ahol a lakásépítési támogatást intézzük.

Hogy melyik bank milyen hitelt kínál és hogy elérhető-e ott a szocpol, azt kalkulátorunk segítségével megnézheted!


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
BankmonitorDe hogyan néz ki az együttműködés a gyakorlatban és miért okozhatott ez eddig gondot? Ha hitelt veszünk fel, a kölcsön minden esetben a vételár utolsó része, azaz igazolnunk kell, hogy a hitelen felüli részt teljes egészében megfizettük. Ugyanez a helyzet a szocpol esetén is, így, ha két hitelintézetnél intézzük ügyeinket, azok egymásra várnának a kölcsön, illetve a támogatás kiutalásával.

Ezen kívül számlával kell igazolnunk a vételárat, illetve építés esetén a költségvetés 70%-át, államilag támogatott hitel esetén pedig a teljes hitel összegét. A bemutatott számlákat a bankoknak kötelességük lepecsételni, és feljegyezni rá, hogy melyik ingatlan vonatkozásában és mikor mutatták be. Így ezek a számlák más állami támogatáshoz nem használhatók fel. A fenti rendelkezés értelmében történő együttműködés keretében viszont az egyik banknál már benyújtott és pecsételt számlákat a másik bank köteles elfogadni.

Az ingatlancélhoz a szocpolon kívül igénybe vehető állami támogatás alatt kell érteni az Otthonteremtési hitelt, a Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitelét, valamint a
lakás-takarékpénztári megtakarítást is.

Hasznos alapterület

A rendelet meghatározza, hogy mekkora hasznos alapterületű ingatlant vásárolhatunk, illetve építhetünk, amelyhez a támogatást igénybe vennénk. A hasznos alapterület a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, amely kiegészítésre került azzal, hogy
nem értendő ide az erkély, loggia, terasz, tornác, tároló helység, gépjárműtároló, pinceszint helyiségek alapterülete. Például: Építettünk egy 170 m2-s házat. Ezzel a négyzetméterrel már nem lennénk jogosultak a „szocpolra”. Viszont, ha van benne egy garázs is, ami 30 m2, akkor már nyert ügyünk van!

Régebbi használatba vételit is elfogadnak

Eddig 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel, illetve használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlan lehetett a lakáscél, ezentúl
2008. július 1-én vagy azt követően kiadott igazolásokkal kell rendelkeznie álmaink otthonának.

Megelőlegező szocpolra vonatkozó változások

Ha a jövőben születendő gyermekre kívánjuk igénybe venni a támogatást, egy vállalt gyermek esetén 4, két gyermek esetén 8 év a határidő.
Kiegészült a rendelkezés arra vonatkozóan, ha örökbefogadás útján válunk szülővé. Ez esetben ha a gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatát a gyermekvállalási határidőn belül bemutatjuk a hitelintézetnek, a határidő 2 évvel meghosszabbodik.

Megelőlegező szocpol válás esetén

Ha jövőben születendő gyermekre kaptunk szocpolt, a gyermekvállalás teljesítésére megszabott határidő alatti válás tényét minden esetben igazolni kellett a hitelintézetnek. Ez annyiban változott, hogy akkor van közlési kötelezettségünk, ha
a fenti határidőn belül a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesült. A kapott lakásépítési támogatás visszafizetésének kötelezettsége továbbra is fennáll a meg nem született gyermekre, azonban a házasság felbontásának, vagy érvénytelenítésének időpontjában fennálló terhességből született gyermekkel a gyermekvállalást teljesítettnek tekintik.

A gyermekvállalást szintén teljesítettnek tekintik abban az esetben, amennyiben a vállalt első gyermek a magasabb összegű családi pótlékra jogosult (az ide vonatkozó rendeletben meghatározott betegség, illetve fogyatékosság folytán). Ha ez esetben a második gyermek születését a fiatal pár nem vállalja, a második gyermek után járó lakásépítési támogatásról írásban le kell mondania.

Válás esetén nem kell visszafizetni a szocpolt, ha…

Ha házasság felbontásakor az egyik fél megszerzi a másik tulajdonát, és a gyermek annál a félnél kerül elhelyezésre, amelyik az ingatlant megszerezte, akkor a „kilépő” felet nem terheli a rá eső szocpol összegének visszafizetése. Ezt szintén be kell jelenteni annál a hitelintézetnél, amelyik a támogatást folyósította és a szerződést módosítani kell. Ennek hiányában a földhivatalban meg sem történhetne az új tulajdoni hányad bejegyzése.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Nagy Judit

  Most egy kicsit megkavart ha megelőlegező a szocpol, de válás miatt eladják az ingatlant, van egy meglévő gyermek aki 6 éves, a második így nem valósult meg, akkor az első gyermek után vissza kell fizetni a 900 ezer Ft-ot?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Építkezés akár fél év alatt!?

2018. 12. 09.

A készházakról szóló korábbi adásokban szó volt, hogyan és milyen ütemben készülnek a házak. A mostani videóban arról lesz szó, hogy az előkészítés során mi mindent kell tisztázni. A videó...

Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!

2018. 12. 06.

Általános igazság, hogy amennyiben képesek vagyunk elő- vagy végtörleszteni a hitelünket, az tegyük meg, hiszen ezzel megtakaríthatjuk a hátralévő futamidőre fizetendő kamatok összegét. Persze a megspórolható kamat nagysága függ attól...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.