Betöltés
loading

Mi változott szocpol ügyben? Az utasítás világos!

Az idén február 28-án hatályossá vált Kormányrendeletben több ponton történt kiegészítés, illetve pontosítás, már ami a jelenleg igényelhető lakásépítési támogatást illeti. A szabályozásban több helyen a feltételeket enyhítő változás történt, valamint helyet kapott egy érdekes iránymutatás is, amely a hitelintézeteket utasítja…

A bankok kötelesek együttműködni

Mit is jelent ez pontosan? A módosított Kormányrendelet új passzusa szerint, ha több állami támogatást is igénybe veszünk, de azt különböző hitelintézetektől, akkor a pénzintézetek kötelesek együttműködni a lebonyolításban. Ez több esetben is előfordulhat, ugyanis
nem minden hitelintézet folyósít szocpolt, illetve nem biztos, hogy ott találjuk meg a legjobb hitelt, ahol a lakásépítési támogatást intézzük.

Hogy melyik bank milyen hitelt kínál és hogy elérhető-e ott a szocpol, azt kalkulátorunk segítségével megnézheted!


Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
BankmonitorDe hogyan néz ki az együttműködés a gyakorlatban és miért okozhatott ez eddig gondot? Ha hitelt veszünk fel, a kölcsön minden esetben a vételár utolsó része, azaz igazolnunk kell, hogy a hitelen felüli részt teljes egészében megfizettük. Ugyanez a helyzet a szocpol esetén is, így, ha két hitelintézetnél intézzük ügyeinket, azok egymásra várnának a kölcsön, illetve a támogatás kiutalásával.

Ezen kívül számlával kell igazolnunk a vételárat, illetve építés esetén a költségvetés 70%-át, államilag támogatott hitel esetén pedig a teljes hitel összegét. A bemutatott számlákat a bankoknak kötelességük lepecsételni, és feljegyezni rá, hogy melyik ingatlan vonatkozásában és mikor mutatták be. Így ezek a számlák más állami támogatáshoz nem használhatók fel. A fenti rendelkezés értelmében történő együttműködés keretében viszont az egyik banknál már benyújtott és pecsételt számlákat a másik bank köteles elfogadni.

Az ingatlancélhoz a szocpolon kívül igénybe vehető állami támogatás alatt kell érteni az Otthonteremtési hitelt, a Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitelét, valamint a
lakás-takarékpénztári megtakarítást is.

Hasznos alapterület

A rendelet meghatározza, hogy mekkora hasznos alapterületű ingatlant vásárolhatunk, illetve építhetünk, amelyhez a támogatást igénybe vennénk. A hasznos alapterület a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, amely kiegészítésre került azzal, hogy
nem értendő ide az erkély, loggia, terasz, tornác, tároló helység, gépjárműtároló, pinceszint helyiségek alapterülete. Például: Építettünk egy 170 m2-s házat. Ezzel a négyzetméterrel már nem lennénk jogosultak a „szocpolra”. Viszont, ha van benne egy garázs is, ami 30 m2, akkor már nyert ügyünk van!

Régebbi használatba vételit is elfogadnak

Eddig 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel, illetve használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlan lehetett a lakáscél, ezentúl
2008. július 1-én vagy azt követően kiadott igazolásokkal kell rendelkeznie álmaink otthonának.

Megelőlegező szocpolra vonatkozó változások

Ha a jövőben születendő gyermekre kívánjuk igénybe venni a támogatást, egy vállalt gyermek esetén 4, két gyermek esetén 8 év a határidő.
Kiegészült a rendelkezés arra vonatkozóan, ha örökbefogadás útján válunk szülővé. Ez esetben ha a gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatát a gyermekvállalási határidőn belül bemutatjuk a hitelintézetnek, a határidő 2 évvel meghosszabbodik.

Megelőlegező szocpol válás esetén

Ha jövőben születendő gyermekre kaptunk szocpolt, a gyermekvállalás teljesítésére megszabott határidő alatti válás tényét minden esetben igazolni kellett a hitelintézetnek. Ez annyiban változott, hogy akkor van közlési kötelezettségünk, ha
a fenti határidőn belül a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesült. A kapott lakásépítési támogatás visszafizetésének kötelezettsége továbbra is fennáll a meg nem született gyermekre, azonban a házasság felbontásának, vagy érvénytelenítésének időpontjában fennálló terhességből született gyermekkel a gyermekvállalást teljesítettnek tekintik.

A gyermekvállalást szintén teljesítettnek tekintik abban az esetben, amennyiben a vállalt első gyermek a magasabb összegű családi pótlékra jogosult (az ide vonatkozó rendeletben meghatározott betegség, illetve fogyatékosság folytán). Ha ez esetben a második gyermek születését a fiatal pár nem vállalja, a második gyermek után járó lakásépítési támogatásról írásban le kell mondania.

Válás esetén nem kell visszafizetni a szocpolt, ha…

Ha házasság felbontásakor az egyik fél megszerzi a másik tulajdonát, és a gyermek annál a félnél kerül elhelyezésre, amelyik az ingatlant megszerezte, akkor a „kilépő” felet nem terheli a rá eső szocpol összegének visszafizetése. Ezt szintén be kell jelenteni annál a hitelintézetnél, amelyik a támogatást folyósította és a szerződést módosítani kell. Ennek hiányában a földhivatalban meg sem történhetne az új tulajdoni hányad bejegyzése.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

Blogajánló
  • alapblog Meghökkentő számok

    A vizsgált európai országok összességében a halálozások száma semmilyen korosztályban nem mutat kiugró eltérést a szezonálisan más években szokásostól, azaz ennyien “szoktak” (sajnos) meghalni –... The post Meghökkentő számok appeared first on alapblog.