Miért bíznák a bankok a véletlenre? – Többnél is létezik „B terv”

 • 2014.01.20.
 • szerző: bankmonitor

A hatályos szabályozás értelmében 60 napos tájékoztatási kötelezettség terheli a bankokat, ha ügyfeleik számára kedvezőtlen változásokkal rukkolnak elő. Ennek ellenére nem egy esetben tapasztaljuk, hogy „máról holnapra” életbe lépnek a frissen közzétett módosítások. Jogosan merül fel a kérdés: Mégis hogyan?

Az ingyenes készpénzfelvételt biztosító jogszabály elfogadása óta árgus szemekkel figyeli mindenki, hogyan reagálnak erre a bankok. Múlt hét pénteken a magyar hitelintézeti piac legnagyobb szereplőjének lépésétől zengett a sajtó, miszerint
február 1-től nem jár kedvezményes ATM készpénzfelvételi lehetőség az OTP Bank lakossági számlacsomagjaihoz. Persze a bank nem az első és biztosak lehetünk benne, hogy nem is az utolsó a sorban, aki ilyen és ehhez hasonló döntésre szánja el magát.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a közzétételtől számítva
ilyen rövid időn belül mégis hogyan léphet életbe ez az ügyfelek számára kedvezőtlen változás? A hatályos szabályozás értelmében ugyanis 60 napos tájékoztatási kötelezettség terheli a bankokat ilyen esetekben. Még véletlenül se gondoljuk azt, hogy új keletű dologról lenne szó. Régóta bevett gyakorlat, hogy
a bankok akció(k) keretében bizonyos díjakat elengednek ügyfeleik részére. A paletta rendkívül színes, hiszen a számlavezetési díjtól a bankkártya éves díján keresztül a különböző típusú tranzakciókig (eseti, rendszeres utalás, kártyás vásárlás, készpénzfelvétel, stb.) szóba jöhet tulajdonképpen bármi.
Bankonként igen eltérő ezeknek az akcióknak a köre és a mélysége, egy azonban ugyanaz minden esetben, mégpedig mindegyik főként visszavonásig érvényes.

Nos, ez utóbbi a magyarázata az akár máról holnapra életbe lépő kedvezőtlen változásoknak. Néhány hirdetményből nagyon jól látszik, hogy egy-két pénzintézet komoly mozgásteret hagy magának. Persze nincs is min csodálkozni, hiszen ez az egyetlen esélyük, hogy a gyorsan változó szabályozói környezetre minél hamarabb tudjanak reagálni.

Érdemes számlacsomagod aktuális hirdetményre egy kis időt szánnod, így könnyen kiderül, hogy a levegőben lógó változások mennyire érinthetnek kedvezőtlenül. Igen változatos időszaknak nézünk elébe, de abban biztos lehetsz, hogy a Bankmonitorral semmiről sem maradsz le!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.