Miért döntsünk a támogatott és ne a piaci hitel mellett? Óriási különbség lehet támogatott és támogatott hitel között!

Miért döntsünk a támogatott és ne a piaci hitel mellett? Óriási különbség lehet támogatott és támogatott hitel között!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-23 Frissítve: 2021-10-11
 

Ha egyszer megszületett a döntés és hitelt kell felvennünk a lakásvásárláshoz, a következő dilemma – többek között -, hogy milyen típusú hitelt válasszunk. Piacit, vagy támogatottat? Hosszú távra kell döntést hoznunk, így nem csoda, ha több időt vesz igénybe a választás. Véleményünk szerint, aki jogosult rá, annak feltétlenül érdemes a támogatott hitelajánlatokat is szemügyre venni. Ki gondolná, hogy a támogatott hitelek kamata is bankonként eltérő lehet. Konkrét számokkal támasztjuk alá!

Miért érdemes élni az állami kamattámogatással?

A folyamatos kamatcsökkentés jelentősen megváltoztatta sokunk véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú hitelt vegyünk fel. A piacon rengeteg különböző kondíciójú hitellel találkozhatunk, ezért nem árt alapos összehasonlítást végezni mielőtt döntünk. Ha az adható (maximálisan felvehető) hitelösszeget nézzük, akkor egyértelműen a piaci hitelek vezetnek. Csak az ingatlan értéke és jövedelmünk teherbíró képessége szab határt. Támogatott hitelek esetében használt lakás vásárlásakor maximum 10 millió forinthoz juthatunk.

Február 01. óta csak a fair banki törvénynek megfelelő piaci hitelt vehetünk fel. A támogatott hitelek esetében a fair banki törvénynek való megfelelés határideje július 01. A támogatott hitel kamatára a futamidő első 5 évében jár állami támogatás, a 6. évtől viszont piaci kamatra vált. A kamattámogatás alapja az Államadósság Kezelő Központ Zrt.(ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett 1 éves vagy 5 éves állampapír átlaghozam. Ebből adódóan a támogatási idő alatt védettebbek vagyunk egy esetleges kamatemelkedéssel szemben. Ezzel egyszerre ki tudjuk használnia támogatás nyújtotta biztonságot és a kedvező kamatkörnyezetet.

Piaci hitelek esetében a bankok eltérő módon állapítják meg a kamatot és a kamatperiódust is. A fix kamat legalább 3 hónapig tart, de akár 20 év is lehet. A hitelek árazását tekintve vagy referencia kamathoz kötöttek (referencia kamatláb /3,6,12 havi BUBOR/ +kamatfelár), vagy rögzített kamatozásúak (meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt a kamatláb fix).

A táblázatból is jól látszik, hogy az átlagos havi kötelezettségünk majdnem 4 000 forinttal kedvezőbb a támogatott hitelek esetében, a teljes visszafizetést tekintve pedig közel 1 millió forinttal billen a mérleg nyelve a támogatott hitelek javára (amennyiben a kamatok változatlanságát feltételezzük).
Ráadásul, ha az általunk választott banknál csak rövidebb kamatperiódussal kínálják a hitelt, és kamatemelésre számítunk, akkor egyáltalán nem helytelen gondolat, ha legalább a futamidő első 5 évében kiszámítható törlesztőt, ezáltal nagyobb biztonságot szeretnénk.

És van még valami, ami a támogatott hitelek mellett szól…

Tavaly nyáron megtörtént, amire nem számított senki, 6% alá kúszott a támogatott hitelek kamata. De mi a helyzet most? Hol tartanak a támogatott hitelek kamatai?

Az állami kamattámogatással csökkentve az ügyfél által fizetett kamat nem mehet 6% alá. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor az ügyfél csak annyi kamattámogatást kaphat, hogy az ügyleti kamat a 6%-ot elérje. Mégis vannak olyan támogatott hitelek a piacon, melyek kamata bőven 6% alatt van.
Nos, az 1 éves kamatperiódusú hiteleknél a fentebb említett bruttó kamat is 6% alatt van, így már nincs miből kamattámogatást elszámolni.

Nézzük meg mekkora különbséget jelent ez egy átlagos lakáshitel esetében!


A támogatott hitelek között is vannak különbségek, mint ahogy az a grafikonon is látszik. Átlagosan havonta 3 000 forinttal fizethetünk kevesebbet egy 7 millió forintos hitelnél, ami 15 éves távlatban közel 780 000 forint megtakarítást is jelenthet.

Ha jogosultak vagyunk a kamattámogatott hitelre, ahogy a számok is mutatják, feltétlenül érdemes ezzel a konstrukcióval is számolni! Egy megfelelő bankválasztással te is sokat spórolhatsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Milyen célra igényelhető az otthonteremtési kamattámogatott hitel?

  • új összkomfortos lakás építésére/vásárlására,
  • legalább komfortos használt lakásvásárlásra, korszerűsítésre, bővítésére.

Milyen feltételeket kell teljesítenünk az igényléshez?

  • az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül be kell nyújtani a kérelmet,
  • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt,
  • korszerűsítés/ bővítés esetén a munkálatok megkezdése előtt lehet igényelni,
  • a támogatott személy(ek)nek, az ingatlanban legalább 50 %-os tulajdoni hányadot kell szerezniük,
  • az igénylő(k) egyike legalább 180 napja folyamatosan TB biztosított, amit OEP igazolással kell igazolni
  • az igénylők egyikének sincs köztartozása, amit NAV igazolással kell alátámasztani
  • a célingatlanban 1 éven belül lakóhelyet kell létesítenie
  • lakásvásárlás esetén az eladó az igénylőnek nem lehet hozzátartozója

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés