Betöltés

Miért döntsünk a támogatott és ne a piaci hitel mellett? Óriási különbség lehet támogatott és támogatott hitel között!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-23

Ha egyszer megszületett a döntés és hitelt kell felvennünk a lakásvásárláshoz, a következő dilemma – többek között -, hogy milyen típusú hitelt válasszunk. Piacit, vagy támogatottat? Hosszú távra kell döntést hoznunk, így nem csoda, ha több időt vesz igénybe a választás. Véleményünk szerint, aki jogosult rá, annak feltétlenül érdemes a támogatott hitelajánlatokat is szemügyre venni. Ki gondolná, hogy a támogatott hitelek kamata is bankonként eltérő lehet. Konkrét számokkal támasztjuk alá!

Miért érdemes élni az állami kamattámogatással?

A folyamatos kamatcsökkentés jelentősen megváltoztatta sokunk véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú hitelt vegyünk fel. A piacon rengeteg különböző kondíciójú hitellel találkozhatunk, ezért nem árt alapos összehasonlítást végezni mielőtt döntünk. Ha az adható (maximálisan felvehető) hitelösszeget nézzük, akkor egyértelműen a piaci hitelek vezetnek. Csak az ingatlan értéke és jövedelmünk teherbíró képessége szab határt. Támogatott hitelek esetében használt lakás vásárlásakor maximum 10 millió forinthoz juthatunk.

Február 01. óta csak a fair banki törvénynek megfelelő piaci hitelt vehetünk fel. A támogatott hitelek esetében a fair banki törvénynek való megfelelés határideje július 01. A támogatott hitel kamatára a futamidő első 5 évében jár állami támogatás, a 6. évtől viszont piaci kamatra vált. A kamattámogatás alapja az Államadósság Kezelő Központ Zrt.(ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett 1 éves vagy 5 éves állampapír átlaghozam. Ebből adódóan a támogatási idő alatt védettebbek vagyunk egy esetleges kamatemelkedéssel szemben. Ezzel egyszerre ki tudjuk használnia támogatás nyújtotta biztonságot és a kedvező kamatkörnyezetet.

Piaci hitelek esetében a bankok eltérő módon állapítják meg a kamatot és a kamatperiódust is. A fix kamat legalább 3 hónapig tart, de akár 20 év is lehet. A hitelek árazását tekintve vagy referencia kamathoz kötöttek (referencia kamatláb /3,6,12 havi BUBOR/ +kamatfelár), vagy rögzített kamatozásúak (meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt a kamatláb fix).

A táblázatból is jól látszik, hogy az átlagos havi kötelezettségünk majdnem 4 000 forinttal kedvezőbb a támogatott hitelek esetében, a teljes visszafizetést tekintve pedig közel 1 millió forinttal billen a mérleg nyelve a támogatott hitelek javára (amennyiben a kamatok változatlanságát feltételezzük).
Ráadásul, ha az általunk választott banknál csak rövidebb kamatperiódussal kínálják a hitelt, és kamatemelésre számítunk, akkor egyáltalán nem helytelen gondolat, ha legalább a futamidő első 5 évében kiszámítható törlesztőt, ezáltal nagyobb biztonságot szeretnénk.

És van még valami, ami a támogatott hitelek mellett szól…

Tavaly nyáron megtörtént, amire nem számított senki, 6% alá kúszott a támogatott hitelek kamata. De mi a helyzet most? Hol tartanak a támogatott hitelek kamatai?

Az állami kamattámogatással csökkentve az ügyfél által fizetett kamat nem mehet 6% alá. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor az ügyfél csak annyi kamattámogatást kaphat, hogy az ügyleti kamat a 6%-ot elérje. Mégis vannak olyan támogatott hitelek a piacon, melyek kamata bőven 6% alatt van.
Nos, az 1 éves kamatperiódusú hiteleknél a fentebb említett bruttó kamat is 6% alatt van, így már nincs miből kamattámogatást elszámolni.

Nézzük meg mekkora különbséget jelent ez egy átlagos lakáshitel esetében!


A támogatott hitelek között is vannak különbségek, mint ahogy az a grafikonon is látszik. Átlagosan havonta 3 000 forinttal fizethetünk kevesebbet egy 7 millió forintos hitelnél, ami 15 éves távlatban közel 780 000 forint megtakarítást is jelenthet.

Ha jogosultak vagyunk a kamattámogatott hitelre, ahogy a számok is mutatják, feltétlenül érdemes ezzel a konstrukcióval is számolni! Egy megfelelő bankválasztással te is sokat spórolhatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Milyen célra igényelhető az otthonteremtési kamattámogatott hitel?

 • új összkomfortos lakás építésére/vásárlására,
 • legalább komfortos használt lakásvásárlásra, korszerűsítésre, bővítésére.

Milyen feltételeket kell teljesítenünk az igényléshez?

 • az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül be kell nyújtani a kérelmet,
 • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt,
 • korszerűsítés/ bővítés esetén a munkálatok megkezdése előtt lehet igényelni,
 • a támogatott személy(ek)nek, az ingatlanban legalább 50 %-os tulajdoni hányadot kell szerezniük,
 • az igénylő(k) egyike legalább 180 napja folyamatosan TB biztosított, amit OEP igazolással kell igazolni
 • az igénylők egyikének sincs köztartozása, amit NAV igazolással kell alátámasztani
 • a célingatlanban 1 éven belül lakóhelyet kell létesítenie
 • lakásvásárlás esetén az eladó az igénylőnek nem lehet hozzátartozója

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.