Betöltés

Miért fizetsz sokat? A bankköltségért, vagy a tranzakciós illetékért?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-29

Napokban a figyelmünk középpontjába került a „pénzügyi rezsicsökkentés” felröppent gondolata. Ennek apropóján elgondolkoztunk, hogy mennyit fizetünk havonta a bankoknak és ebből az összegből mennyit tesz ki a tranzakciós illeték. Az első számításaink után az eredmény enyhén szólva mellbevágó: egy jól sikerült bankszámla választás esetén az összes banki kiadásunknak a 75%-a tranzakciós illeték és csupán 25%-a banknak fizetett költség.

A Bankmonitor.hu leginkább számokkal foglalkozik, így érdekesnek láttuk azt is megvizsgálni, hogy egy havi bankköltség az átlagember számára miből áll össze. Milyen aránya van a szabályozás által diktált tranzakciós illetéknek (mely készpénz felvételnél 0,6%, minden más pénzmozgással járó tranzakciónál 0,3%) és a normál banki költségeknek. 

Kiindulópontunk az volt, hogy jól választunk bankszámlát, azaz a saját bankhasználati szokásainkat ismerve a legolcsóbb bankszámlával rendelkezünk. Mivel ez talán nagyon szigorú feltételezés lenne ezért bővítettük a kört és az 5 legolcsóbb számla átlagával számoltunk. Számításaink során átlagos, azaz 150 ezer Ft-os jövedelemmel kalkuláltunk. Az eredményt az alábbi ábra mutatja.

mi_mennyibe_1Összesen tehát átlagosan 713 Ft-ot fizetünk havonta a bankszámláért és ebből 540 Ft-ot a tranzakciós illeték tesz ki, mely nem kevesebb, mint 75%. A maradék 173 Ft az, ami a bank számára megmarad, azaz ennyi a szabályozó által meghatározott tényezőn kívüli bankköltség. 173 Ft-ból kell fedezni a bank számára a több milliárdba kerülő informatikai rendszert, az alkalmazottak költségeit és a fiókhálózat fenntartását. 

Nézzük meg egy kicsit szélesebb körben, a 10 legolcsóbb bankszámlával kalkulálva, hogy milyen eredményeket kapunk. Itt a számításainkat kibővítettük és nem csak az első év havi számla költségét vettük figyelembe, hanem a második év költségét is (a kettő között az a különbség, hogy a bankok jellemzően nem számítják fel első évre a bankkártya éves díját, de második évre már igen). 

Az alábbi részletes táblázatunkból főbb tanulságai: 

 • Van olyan bank, amely első évben kevesebbet számít fel az ügyfél részére, mint a tranzakciós illeték!
 • A második évben (a kártya díj miatt magasabb átlagköltséggel számolva is) a 10 legolcsóbb számla átlagköltségének közel 60%-át teszi ki a tranzakciós illeték

TOP10_2

Hogyan jött ki az 540 Ft-os havi tranzakciós illeték? Az alábbi táblázatban a 150 ezer Ft-os jövedelem mellett feltételezett átlagos bankhasználatot mutatjuk be, ahol az összes tranzakció 38%-át képviseli csupán az illeték szempontjából legdrágább készpénz felvét, azaz ésszerű bankhasználatot feltételezünk. 

átlagos_3
Mit tehetünk mi?

A „pénzügyi rezsicsökkentést” és tranzakciós illetéket illetően semmit. Annál többet tehetünk azonban azért, hogy ténylegesen a számunkra legolcsóbb bankszámlával rendelkezzünk.
A 10. legjobb és a legjobb számla között éves szinten közel 7.500 Ft költségkülönbség van. A 40. bankszámla és a legjobb bankszámla közötti éves költségkülönbség 27.500 Ft! 

A magyar lakosság jelentős része úgy véli, hogy bankot váltani bonyolult és időigényes dolog. Ezzel szemben a folyamat ma már meglehetősen gördülékeny és sokkal inkább arról van csupán szó, hogy téves elképzeléseink tartanak vissza a racionális lépésektől. 

Számold ki, hogy mennyit tudsz megtakarítani a számodra optimális bankszámlával: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

2 Hozzászólás

 1. Kérdezősködő

  Az Erste bankom minap emelt le tőlem pénzt azért, mert megtakarítási betétemre (szintén náluk vezetett) a folyószámlámról pénzt utaltam át, és ezt rendszeres átutalási megbízáson keresztül keresztül kértem. Azt kérdezem, hogy a 2012. évi CXVI. törvény 3.§-ának 4. bekezdésének a) pontja (vagy esetleg valamelyik másik pont) szerint valóban kell-e a bankoknak ezután tranzakciós díjat fizetniük, és ha nem, jogtalan-e az, hogy erre való hivatkozással megterheljék a számlámat akkor is, ha ezt a kondíciós listában rögzítették (helytelenül szerintem, merthogy ezután nem kell tranzakciós illetéket megfizetni).

 2. bogyi06

  Nagyon meglepett amikor a lekötött EUR számlámra tranzakciós dijat ámoltak fel, pedig nem volt pénzmozgás.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakásvásárlók figyelem: van kiskapu az illetékfizetésnél!

2018. 02. 23.

A lakásvásárlás során akadnak olyan járulékos költségek, amelyeket kénytelen-kelletlen ki kell fizetned. Ezek közül az egyik legnagyobb tétel az ingatlan értékének 4%-ára rúgó illetékfizetési kötelezettség, amelynek a szabályaival nem árt...

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.