Hirdetés

Miért ideális a Babaváró hitel, ha két gyermeket tervezel?

szerző: |
 

A Babaváró kölcsön egy támogatott hitel, melyhez a futamidő alatt született gyermekek után járnak kedvezmények. Rengeteget lehetett olvasni eddig az egy gyermek után járó kamatmentességről, vagy épp a három gyerekhez kapcsolódó teljes tartozáselengedésről. A legtöbb gyermeket tervező pár azonban a “középutat” választja, vagyis két gyermeket szeretne. De ebben az esetben mi is történik a Babaváró hitellel?

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint lehet függetlenül attól, hogy melyik banktól igényli a pár a kölcsönt, a konstrukcióhoz kapcsolódó kedvezmények pedig a futamidő alatt született babák után járnak. Hazánkban sokan két gyermeket terveznek, mekkora segítséget jelent nekik a Babaváró hitel? A Bankmonitor szakértői ezt mutatják be egy példán keresztül.

Két gyermek – a kamatmentesség mellett még a tartozásból is engednek

Nézzük, milyen kedvezmény, kedvezmények is járhatnak két gyermek születése esetén:

 • A Babaváró alapból kamatmentes az első 5 évben, ha egy gyermek születik ezen időszak alatt, akkor ez a támogatás a teljes futamidő alatt megmarad.
 • A második baba érkezésekor elengedik az aktuális fennálló tartozás 30 százalékát. (Itt már nem elvárás, hogy a gyerek az első 5 évben szülessen meg, futamidő alatt bármikor megérkezhet.)
 • Mind az első, mind a második gyerek születésekor kérhető a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetése. Az első gyereknél ez a futamidő 3 éves meghosszabbításával jár együtt, a második baba érkezésekor azonban a futamidő nem módosul.

Ezek a kedvezmények már komoly előnyt biztosítanak egy piaci hitellel szemben. De mégis mekkora ez az előny?

Hirdetés

Hirdetés

Közel 10 millió forintot lehet spórolni egy lakáshitellel szemben

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják meg, hogy mekkora előny származhat a Babaváró választásával. Tegyük fel, hogy a fiatal pár 10 millió forint Babaváró hitelt szeretne felvenni, két gyermeket terveznek, akik meg is születnek a futamidő 3. és 6. évének végén. Mindkét esetben élnek a törlesztés szüneteltetésével is, vagyis 6 éven át nem fizetnek a kölcsönre semmit, ezért cserébe a futamidő 23 évre nő, vagyis 3 évvel meghosszabbodik.

Az első 3 év alatt a család fizeti a kölcsönt, az induló részlet 45 834 forint lenne, a 3. év végére a tartozás lecsökken 8,5 millió forintra. Ekkor megszületik az első gyermek, ami miatt megindul a törlesztési szüneteltetése. A hatodik év évégén megszületendő második gyermek miatt a kintlévőség 30 százalékát, 2,55 millió forintot elengednek, a tartozás ezáltal 5,95 millió forintra csökken.

A család kérésére pedig újabb 3 évig nem kell fizetni a törlesztőket. A 9. év végétől újraindul a fizetési kötelezettség, a havi részlet kezdetben 37 896 forint. Összességében 23 év alatt 7,8 millió forintot kell rendezni a Babaváró után. Vagyis a felvett 10 millió forintot sem éri el a teljes visszafizetendő összeg.

Mennyit kell visszafizetni 10 millió Ft Babaváró hitelre és piaci lakáshitelre 2 gyermek születése esetén?

A család alternatívaként igényelhet piaci kamatozású lakáshitelt is. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb konstrukció induló kamata 7,29%. (10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem esetén.) A kölcsön induló törlesztőrészlete 80 ezer forint lenne.

Ebben az esetben sem szabad megfeledkezni a gyermekek után járó kedvezményekről. Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor elengednek a fennálló tartozásból 1 millió forintot. Ha ez a 6. év végén történne meg, a havi törlesztőrészlet onnantól 69 ezer forintra csökkenne. Még így is összességében 17,4 millió forintot kell visszafizetni a jelzáloghitelre két évtized alatt.

Fontos
A Babaváró kölcsönre két gyermek születése esetén összességében 9,6 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni, mint a legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelre.

A Babaváró egyéb előnyei

A Babavárónak vannak további előnyei is a lakáshitelekkel szemben, melyek kardinálisak lehetnek a döntés szempontjából. (Ezek függetlenek a attól, hogy a futamidő alatt végül hány gyermek születik meg.)

A támogatás részben helyettesítheti a lakásvásárláshoz szükséges saját megtakarítást, vagyis az önerőt. Ez akkor lényeges, ha a lakáshitelre is mindenképpen szükség van. Gyakorlatilag a Babaváró 75 százaléka támogatásnak, míg 25 százaléka jelzáloghitelnek minősül a lakáshitel igénylése során. Vagyis érdemben csökkenthető az önerő, erről részletesebben itt olvashatsz.

A Babaváró igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, vagyis nem szükséges a párnak lakóingatlannal rendelkeznie, vagy azt vásárolnia a kölcsön felvételéhez. Ez ténylegesen akkor előnyös, ha a kölcsönt nem lakáscélra fordítanák.

A kölcsön szabad felhasználású, vagyis a pár arra költi, amire szeretné, nem szükséges feltétlenül valamilyen lakáscélt igazolni. A kapott összegből például fel lehet készülni a baba érkezésére: babaszoba kialakítása, bútorok vásárlása. Ettől függetlenül érdemes átgondolni azt, hogy mire is költi el a pár a kapott összeget. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány tippet a hitel felhasználására, ezekről itt olvashatsz részleteket.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. November végéig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

 
Hirdetés