Miért ideális a Babaváró hitel, ha két gyermeket tervezel?

Miért ideális a Babaváró hitel, ha két gyermeket tervezel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-25
 

A Babaváró kölcsön egy támogatott hitel, melyhez a futamidő alatt született gyermekek után járnak kedvezmények. Rengeteget lehetett olvasni eddig az egy gyermek után járó kamatmentességről, vagy épp a három gyerekhez kapcsolódó teljes tartozáselengedésről. A legtöbb gyermeket tervező pár azonban a „középutat” választja, vagyis két gyermeket szeretne. De ebben az esetben mi is történik a Babaváró hitellel?

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint lehet függetlenül attól, hogy melyik banktól igényli a pár a kölcsönt, a konstrukcióhoz kapcsolódó kedvezmények pedig a futamidő alatt született babák után járnak. Hazánkban sokan két gyermeket terveznek, mekkora segítséget jelent nekik a Babaváró hitel? A Bankmonitor szakértői ezt mutatják be egy példán keresztül.

Két gyermek – a kamatmentesség mellett még a tartozásból is engednek

Nézzük, milyen kedvezmény, kedvezmények is járhatnak két gyermek születése esetén:

  • A Babaváró alapból kamatmentes az első 5 évben, ha egy gyermek születik ezen időszak alatt, akkor ez a támogatás a teljes futamidő alatt megmarad.
  • A második baba érkezésekor elengedik az aktuális fennálló tartozás 30 százalékát. (Itt már nem elvárás, hogy a gyerek az első 5 évben szülessen meg, futamidő alatt bármikor megérkezhet.)
  • Mind az első, mind a második gyerek születésekor kérhető a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetése. Az első gyereknél ez a futamidő 3 éves meghosszabbításával jár együtt, a második baba érkezésekor azonban a futamidő nem módosul.

Ezek a kedvezmények már komoly előnyt biztosítanak egy piaci hitellel szemben. De mégis mekkora ez az előny?

Hirdetés

Hirdetés

Közel 10 millió forintot lehet spórolni egy lakáshitellel szemben

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják meg, hogy mekkora előny származhat a Babaváró választásával. Tegyük fel, hogy a fiatal pár 10 millió forint Babaváró hitelt szeretne felvenni, két gyermeket terveznek, akik meg is születnek a futamidő 3. és 6. évének végén. Mindkét esetben élnek a törlesztés szüneteltetésével is, vagyis 6 éven át nem fizetnek a kölcsönre semmit, ezért cserébe a futamidő 23 évre nő, vagyis 3 évvel meghosszabbodik.

Az első 3 év alatt a család fizeti a kölcsönt, az induló részlet 45 834 forint lenne, a 3. év végére a tartozás lecsökken 8,5 millió forintra. Ekkor megszületik az első gyermek, ami miatt megindul a törlesztési szüneteltetése. A hatodik év évégén megszületendő második gyermek miatt a kintlévőség 30 százalékát, 2,55 millió forintot elengednek, a tartozás ezáltal 5,95 millió forintra csökken.

A család kérésére pedig újabb 3 évig nem kell fizetni a törlesztőket. A 9. év végétől újraindul a fizetési kötelezettség, a havi részlet kezdetben 37 896 forint. Összességében 23 év alatt 7,8 millió forintot kell rendezni a Babaváró után. Vagyis a felvett 10 millió forintot sem éri el a teljes visszafizetendő összeg.

Mennyit kell visszafizetni 10 millió Ft Babaváró hitelre és piaci lakáshitelre 2 gyermek születése esetén?

A család alternatívaként igényelhet piaci kamatozású lakáshitelt is. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb konstrukció induló kamata 7,29%. (10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem esetén.) A kölcsön induló törlesztőrészlete 80 ezer forint lenne.

Ebben az esetben sem szabad megfeledkezni a gyermekek után járó kedvezményekről. Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor elengednek a fennálló tartozásból 1 millió forintot. Ha ez a 6. év végén történne meg, a havi törlesztőrészlet onnantól 69 ezer forintra csökkenne. Még így is összességében 17,4 millió forintot kell visszafizetni a jelzáloghitelre két évtized alatt.

Fontos
A Babaváró kölcsönre két gyermek születése esetén összességében 9,6 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni, mint a legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelre.

A Babaváró egyéb előnyei

A Babavárónak vannak további előnyei is a lakáshitelekkel szemben, melyek kardinálisak lehetnek a döntés szempontjából. (Ezek függetlenek a attól, hogy a futamidő alatt végül hány gyermek születik meg.)

A támogatás részben helyettesítheti a lakásvásárláshoz szükséges saját megtakarítást, vagyis az önerőt. Ez akkor lényeges, ha a lakáshitelre is mindenképpen szükség van. Gyakorlatilag a Babaváró 75 százaléka támogatásnak, míg 25 százaléka jelzáloghitelnek minősül a lakáshitel igénylése során. Vagyis érdemben csökkenthető az önerő, erről részletesebben itt olvashatsz.

A Babaváró igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, vagyis nem szükséges a párnak lakóingatlannal rendelkeznie, vagy azt vásárolnia a kölcsön felvételéhez. Ez ténylegesen akkor előnyös, ha a kölcsönt nem lakáscélra fordítanák.

A kölcsön szabad felhasználású, vagyis a pár arra költi, amire szeretné, nem szükséges feltétlenül valamilyen lakáscélt igazolni. A kapott összegből például fel lehet készülni a baba érkezésére: babaszoba kialakítása, bútorok vásárlása. Ettől függetlenül érdemes átgondolni azt, hogy mire is költi el a pár a kapott összeget. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány tippet a hitel felhasználására, ezekről itt olvashatsz részleteket.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés