Betöltés

Mikor érdemes a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt választanunk?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-15

A lakáshitel igénylésekor felmerül a kérdés, hogy hány évig fix kamatozású hitelt válasszunk. A válasz korántsem egyszerű. Bizony előfordul, hogy nem tudjuk előre, melyik lenne a legjobb választás. Nem ismerhetjük a pénzügyi helyzetünket 10, 15 vagy 20 évre előre, ahogy a kamatkörnyezet alakulása sem mindig egyértelmű. A CashMester új részében elmagyarázzuk, mikor érdemes a futamidő végéig fixálni a lakáshitelünk kamatát.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre csökkenő kamatkörnyezet volt jellemző. Mostanában elkezdődött a kamatok emelkedése, ezért a lakásvásárlóknak időszerű a következő kérdést feltenniük: milyen lakáshitelt érdemes felvennünk? A jegybank bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek fogalmát, amellyel többek között a kiszámíthatóbb hitelek elterjedését szeretné elősegíteni.

Mit jelent ez magyarul?

A lakáshitelt igénylők azt láthatják, hogy az éven belül változó kamatozású lakáshitelek kisebb kamattal és törlesztőrészlettel érhetők el, mint a több évig fix kamatozásúak. Ezért fennáll a veszélye, hogy az olcsóbb, de kockázatosabb megoldást választják. Az emelkedésnek induló kamatkörnyezetben a jegybank ezt természetesen igyekszik megakadályozni, amelynek eszköze a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése. Ezek a hitelek legalább 3 évre rögzített kamatozásúak.

A bankok ennek megfelelő termékeit a Magyar Nemzeti Bank minősíti fogyasztóbarát lakáshitelnek. Az ügyfelek ezzel már kedvezőbb kamatperiódus mellett tudnak hitelhez jutni, így a futamidő alatt a törlesztőrészletük kevesebbszer változik, vagy a futamidő végéig történő kamatfixálással egyáltalán nem módosul.

Ez nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Gondoljunk csak bele, hányszor változhatna például egy 20 éves futamidejű lakáshitel kamata és törlesztőrészlete 3 vagy 6 havi kamatperiódus esetén!

Miért kellene engem érdekelnie?

A hosszabb távon fix kamatperiódusú hitelek jellemzően drágábbak, azonban ha várhatóan a hitelünket a futamidő közben előtörlesztjük, akkor nem elvetendő a futamidőnél némileg rövidebb kamatperiódust választani. Ez esetben ugyanis az előtörlesztés hatására kevesebb lesz a tartozás, és kisebb tőke esetén egy esetleges kamatemelkedés hatása is kisebb.

A kockázat teljes elkerülése esetében viszont válasszuk a futamidő hosszával megegyező kamatperiódusú hitelt, ha annak kamata és törlesztőrészlete nem sokkal magasabb a kisebb időtávra fix kamatozású hitelénél! Ez kiszámíthatóságot, nagyobb biztonságot jelent a növekvő kamatkörnyezet mellett.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.