Betöltés
loading

Mikor érdemes a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt választanunk?

A lakáshitel igénylésekor felmerül a kérdés, hogy hány évig fix kamatozású hitelt válasszunk. A válasz korántsem egyszerű. Bizony előfordul, hogy nem tudjuk előre, melyik lenne a legjobb választás. Nem ismerhetjük a pénzügyi helyzetünket 10, 15 vagy 20 évre előre, ahogy a kamatkörnyezet alakulása sem mindig egyértelmű. A CashMester új részében elmagyarázzuk, mikor érdemes a futamidő végéig fixálni a lakáshitelünk kamatát.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre csökkenő kamatkörnyezet volt jellemző. Mostanában elkezdődött a kamatok emelkedése, ezért a lakásvásárlóknak időszerű a következő kérdést feltenniük: milyen lakáshitelt érdemes felvennünk? A jegybank bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek fogalmát, amellyel többek között a kiszámíthatóbb hitelek elterjedését szeretné elősegíteni.

Mit jelent ez magyarul?

A lakáshitelt igénylők azt láthatják, hogy az éven belül változó kamatozású lakáshitelek kisebb kamattal és törlesztőrészlettel érhetők el, mint a több évig fix kamatozásúak. Ezért fennáll a veszélye, hogy az olcsóbb, de kockázatosabb megoldást választják. Az emelkedésnek induló kamatkörnyezetben a jegybank ezt természetesen igyekszik megakadályozni, amelynek eszköze a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése. Ezek a hitelek legalább 3 évre rögzített kamatozásúak.

A bankok ennek megfelelő termékeit a Magyar Nemzeti Bank minősíti fogyasztóbarát lakáshitelnek. Az ügyfelek ezzel már kedvezőbb kamatperiódus mellett tudnak hitelhez jutni, így a futamidő alatt a törlesztőrészletük kevesebbszer változik, vagy a futamidő végéig történő kamatfixálással egyáltalán nem módosul.

Ez nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Gondoljunk csak bele, hányszor változhatna például egy 20 éves futamidejű lakáshitel kamata és törlesztőrészlete 3 vagy 6 havi kamatperiódus esetén!

Miért kellene engem érdekelnie?

A hosszabb távon fix kamatperiódusú hitelek jellemzően drágábbak, azonban ha várhatóan a hitelünket a futamidő közben előtörlesztjük, akkor nem elvetendő a futamidőnél némileg rövidebb kamatperiódust választani. Ez esetben ugyanis az előtörlesztés hatására kevesebb lesz a tartozás, és kisebb tőke esetén egy esetleges kamatemelkedés hatása is kisebb.

A kockázat teljes elkerülése esetében viszont válasszuk a futamidő hosszával megegyező kamatperiódusú hitelt, ha annak kamata és törlesztőrészlete nem sokkal magasabb a kisebb időtávra fix kamatozású hitelénél! Ez kiszámíthatóságot, nagyobb biztonságot jelent a növekvő kamatkörnyezet mellett.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.