Mikor kaphatod meg a CSOK-ot?

 • 2015.09.10.
 • szerző: bankmonitor

Aki a lakásvásárlást, avagy építkezést, bővítést a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) segítségével szeretné megvalósítani, nem árt tisztában lennie azzal, mennyi idő, mire hozzájut, illetve hogy pontosan milyen feltételekkel utalják azt ki. Az elbírálás elhúzódhat, de minimum másfél hónap. Ráadásul építésnél/bővítésnél csak utólag folyósítják, míg adásvételnél egy összegben az eladónak.

Az időtényező meghatározó minden egyes lakáscélnál, így nem csupán részletkérdésről van szó. Lakásvásárlásnál előnyben részesítik a készpénzes vevőket, így nincs könnyű helyzetben, aki CSOK-ot igényel, de a helyzet nem reménytelen. Lássuk, hogy melyik esetben mire kell készülni!

Az elbírálás elhúzódhat

Bár nem most először van a történelemben ilyen típusú támogatás, a 2015. július 1-től elérhető CSOK esetében, annak újdonság tartalma miatt adódhat fennakadás a banki ügyintézés során. Ez jelentheti például egy-egy plusz dokumentum benyújtását, amelyet idő közben a bírálat során írnak elő. Általánosságban elmondható, hogy a kérelem vizsgálata szinte azonos egy lakáshitel ügyintézéssel, csak több papírral jár, és eltérő feltételeknek is meg kell felelni.

A teljes átfutási idő jóindulattal is legalább másfél hónap, de aki biztosra akar menni, az az adásvételi szerződésben a fizetési határidőt minimum két hónapra tolja ki. A támogatással több pénzintézet is foglalkozik, így érdemes ott érdeklődni a várható lebonyolításról, ahol a támogatást igényelni fogjuk.

Lakásvásárlásnál egyösszegű az utalás

Akár új, akár használt lakásvásárlásról van szó, a gyermekek után járó kedvezményt egy összegben utalják vagy az eladónak, vagy ügyvédi letéti számlára (ahogy az adásvételi szerződés rendelkezik). Amennyibe lakáshitellel kell kipótolni az önerőt és a CSOK-ot, úgy a hitellel együtt fogják a támogatást is folyósítani és a vételár utolsó részeként. Ez azt jelenti, hogy a foglalót/előleget követően a fennmaradó önerőt kell kifizetni, és ennek igazolása után fogja a bank a maradék összeget folyósítani.

Fontos, hogy az önerőt elegendő akkor teljesíteni, amikor a banki bírálat eredménye pozitív! Ez a vevőnek egyfajta biztonság, és a bank sem várja el tőle, hogy hamarabb fizessen.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

2018. március 15-től érvényes kalkulátor.
Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Építésnél és bővítésnél csak utólag folyósítanak!

A fenti lakáscélok esetén először be kell építeni az önerőt, és ezt követően több részletben (szakaszokban) kezdik el utalni a támogatást. Ez készültségi fokkal arányosan történik, azaz ahogyan haladunk a munkálatokkal, úgy kapjuk a következő részletet. Minden részletnél helyszíni szemle keretében ellenőrzik, hogy a saját erő, illetve az aktuálisan előírt összeg beépítésre került-e, azaz az értékbecslő követi nyomon a kivitelezést. Ezen kívül a teljes költségvetés legalább 70-%-ról számlát is be kell mutatni, amelyet szintén szakaszonként kell benyújtani a pénzintézetnek.

A CSOK utolsó része, ami általában a teljes támogatás 10%-a, akkor kerül kiutalásra, ha

 • építésnél a használatbavételi engedélyt megszerezték,
 • nem engedélyköteles bővítés esetén a munkálatokat befejezték (ezt az igénylőknek kell nyilatkozni két tanúval ellátott magánokiratban, és tényét szintén helyszíni szemle keretében ellenőrzik).

A teljes kivitelezést a CSOK szerződésben meghatározott időn belül be kell fejezni, ez maximum 5 év lehet (amelyet indokolt esetben 1 évvel lehet meghosszabbítani).

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

18 Hozzászólás

 • Tímea 2016-06-18 14:16:22 - Válasz

  Üdv!

  Mi most igényeltük a csokot bővítésre 3 gyermek után a Takaréknál. Csütörtökön hívtak telefonon, miszerint be kell mutatnunk az az építkezéshez szükséges összes összeget tehát a költségvezés mínusz a leendő csok. Nagyon kiakadtunk, hiszen a feltételek között nem szerepel ilyen. Van rá 5 évem befejezni és elö teremteni a pénzt rá, mi az hogy addig szóba sem állnak velünk???? Nem vagyunk pénzes zsákok, önerőböl és családi segítségből kell építkeznünk. A másik meg mi van ha mi nem akarjuk bankban tartani a pénzt, hanem a matracunkban tároljuk?!?!?! Kinek mi köze ezekhez????? Nem elég hogy kiutalás előtt ki jön valaki és látja hogy kész a ház és számlákkal tudom ezt bizonyítani?!?!?! Úgy is utólag fizetik!! Miért kell a ‘kis embert’ még jobban megalázni?!?!?!?! Még ezt a 2,2 mFtot is elsajnálják tőlünk.?! Pedig tisztességes emberek vagyunk,soha semmi fizetési problémánk nem volt semmivel… Kérdésem, hogy ez most komoly??? Nem kapunk csokot mert csak a kb fele-háromnegyede lesz meg az összegnek most?!

  • bankmonitor.hu 2016-06-20 06:53:46 - Válasz

   Kedves Tímea! Az önerőt be kell építeni, a CSOK-ot csak ezt követően fogják utalni.

 • Tímea 2016-06-20 08:11:17 - Válasz

  Kedves Bankmonitor!

  Köszönöm a választ! Azzal tökéletesen tisztában vagyok, hogy utólag fizetik. Nekem azzal van problémám, hogy már most az igénylésnél be kell mutatnom az összes pénzt az építkezéshez, nem elég nekik, hogy kiutalásbelőtt kijönnek megnézni, hogy beépítettem az önerőmet és számlákkal bizonyítom!!! Legközelebb legyenek szívesek a feltett kérdésre válaszolni!

  • bankmonitor.hu 2016-06-20 09:39:43 - Válasz

   Kedves Tímea! Az építkezés alatt, az önerő beépítésekor egy értékbecslő megy ki és ellenőrzi a beépítést. Nem kell előre bemutatnia a bank felé, hogy megvan a szükséges pénz a számláján.A lényeg, hogy a szükséges önerőt beépítsék, hiszen az értékbecslő a helyszíni szemlék alkalmával ezt látni fogja.

 • Tímea 2016-06-20 13:45:01 - Válasz

  Igen én is így tudtam, beadtunk minden dokumentumot, volt értékbecslés is, erre telefonáltak a takaréktól, hogy a számlánkon kell lennie a pénznek, mivel nem hitelből, hanem öneröből csinálnánk meg a bővítést. Nyilván kb a fele vagy több is meg van rá, de mivel 5 évet adnak az elkészülésre, ezért nem gondoltuk, hogy gond lesz. Nem értem sajnos, lehet hogy ezért meg sem kapjuk a csok-ot? Ez nem volt a feltételek között sehol! Hová fordulhatunk emiatt panaszra??

  • bankmonitor.hu 2016-06-21 07:33:43 - Válasz

   Amennyiben félreértés van a bank és az ügyfél között CSOK témában, a Magyar Államkincstárt kell felkeresni.

 • Tamás 2016-07-13 08:06:24 - Válasz

  Kedves Bankmonitor.

  Használt családi ház vásárlásához szeretnénk CSOK-ot igénybe venni feleségemmel. A ház vételára 5.800.000 Ft. Az eladóval az alábbi önerő+CSOK részletfizetési ütemezésben egyeztünk meg:
  580.000 Ft foglaló 2016.07.15-ig (készpénz vagy utalás)
  1.500.000 Ft 2016.10.30-ig (utalás)
  1.520.000 Ft 2017.06.30-ig (utalás)
  2.200.000 Ft CSOK (3 gyermekre) önerő befizetését követően.
  A tervek alapján ezen feltételek mellett kötnénk meg az adásvételi szerződést, és nyújtanánk ezt be CSOK igényléshez.
  A vonatkozó jogszabályok alapján én úgy értelmezem, hogy a CSOK jogosultságnak ez a fizetési ütemezés nem lehet gátja, hisz az adásvételi megkötését követő 120 napon belül a CSOK igénylés benyújtásra kerül, illetve a folyósítás nem előzné meg az önerő utolsó részletének átutalását eladó részére.
  Ennek ellenére több banknál (K&H, Unicredit) azt a tájékoztatást kaptam, hogy túl hosszú a CSOK benyújtás és a tervezett folyósítás között eltelt idő, mivel a CSOK-ot a támogatási szerződést követően azonnal utalnák.
  Kérdéseim a következők:
  Valóban van-e ilyen korlátozás, és ha igen, milyen jogszabály alapján.
  Mi módon lehet a hitelintézettől hivatalos állásfoglalást kérni a fenti tervezet elfogadásával kapcsolatban?
  Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-07-13 12:46:33 - Válasz

   Kedves Tamás! A banknak a kérelmet 30 nap alatt el kell bírálnia, egyéb korlátozás nincs. A bírálatot követően általában 30 napon belül kell szerződni, ezt követően további 30 nap áll rendelkezésre a folyósítási feltételeket teljesíteni. Minimális eltérés lehet bankok között, de ez nem hónapokban mérhető.

 • Timi 2016-07-13 14:09:39 - Válasz

  Tisztelt bankmonitor!
  Amennyiben jogszabály nem szabályozza le, hogy mennyi idő alatt kell elutalni a Csokot, aķkor pozitív bírálatot követően miért nem lehet egy évet várni a kiutalással? Új lakás építésénél évekig, apródonként adják ki az összeget, itt miért probléma? A jogszabály csak azt írja elő, hogy szerződéskötést követö 120 napon belül be kell nyújtani az igényt. Azt hogy tartalmaznia kell a szerződésnek, hogy az önerőt mikor fogjuk kifizetni, de arról egy betű sincs, hogy a szerződésben milyen időintervallumon belül kell megfizetni ezt az összeget. Akkor miért probléma a Tamás általi vásárlásnál a 11 hónap?

  • bankmonitor.hu 2016-07-14 07:03:29 - Válasz

   A rendelet ezt nem szabályozza. Célszerű lenne a MÁK-hoz (illetve az Ön lakhelyén illetékes Kormányhivatalhoz) fordulni és tőlük egy állásfoglalást kérni.

 • Tamás 2016-07-13 14:32:01 - Válasz

  Kedves Bankmonitor.

  Köszönöm a választ. Azt meg tudnák adni, hogy ezen határidők mi módon vannak jogszabályilag meghatározva? Szeretnénk ezen feltételekkel kidolgozni a megfelelő kondíciót ügyvédünk bevonásával.

  Köszönöm

  Tamás

 • Tamás 2016-08-30 09:36:07 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor (illetve esetlegesen később érintettek)

  Takarékszövetkezeten (Endrőd és vidéke) keresztül végeztük az ügyintézést a fenti feltételek mellett.
  Gond nélkül befogadták a kérelmet és egy hét alatt lezajlott a teljes bírálati procedúra.
  Tehát van lehetőség halasztott fizetés mellett csak önerő igénybevételével hitel nélkül csok-ot igényelni használt lakásra.

  Üdv,

  Tamás

 • Németh Péter 2016-10-04 11:33:03 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.

  Ha 3 gyermekes családapa vagyok, eddig már igénybe vettünk 3 gyerek után, 2.4 millió szocpolt, és 600.000 CSOK -ot. Tudtommal ez nem akadály, és az sem, hogy van ingatlanunk.

  Ha jól olvastam a szabályokat a 10 millióból még 7 milliónyi CSOK ot kaphatok.

  Ön szerint lehetséges-e, egy 18 milliós ingatlant megvennem ( most kezdik a lakópark építését ), úgy, hogy 1 millió önrész, majd 7 millió CSOK és 10 millió CSOK os- hitel?

  Mi van akkor ha le tudom alkuldni 17 millióra? 7 millió CSOk és 10 millió CSOK -os hitellel is működhet?

  Számolni kell folyósítási díjjal a 7 vagy a 10 millió esetében?

  Köszönöm válaszát előre is!

 • FC93 2017-01-26 11:31:35 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Érdeklődnék, hogy új ház építésénél a szakaszonként való utalás a család vagy a kivitelező számlájára érkezik majd? Van-e erre valami szerződés amit a kivitelező köt a bankkal vagy az építtető és kivitelező szerződésébe lesz beépítve vagy feltüntetve a csokból történő kifizetés? Hogyan működik ez? Létezik erre egy szerződésminta?

  Köszönöm a választ!

 • Kozák istván 2017-01-26 11:40:58 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor. Használt lakást szeretnék vásárolni melynek a vételára 7000000ft. Három gyermekem van így 2200000ft-ra vagyok jogosult+az önerőm 3400000ft. A fentmaradó összeget a vásárolt ház jelzáloggal történő terhelésével megvásárolható e?

 • Ángyán Edit 2017-04-28 16:34:26 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Kötelező-e annál a banknál folyószámlát fenntartanunk, ahonnan a CSOK-ot igényeljük.
  Azért kérdezem, mert a jelenlegi bankunknál azt mondták, hogy ha hitellel együtt vesszük fel a CSOK-ot, akkor 3-4 hét alatt folyósítják, ha hitel nélkül, akkor 90 nap alatt. A költözésünk feltétele a megvásárolt használt lakásba a teljes vételár kifizetése. Egy másik bank azt mondta nem függ a hiteltől, és kb. 4 hét alatt ki szokták fizetni.
  Tisztelettel: Ángyán Edit

 • Gábor 2017-09-20 17:16:04 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.
  2016 10,18, án írtuk alá a “CSOK szerződést /10+10+5mill./ családi ház építésére.
  A szerződésben 1 év alatt be kell fejezni az építkezést de ez nem fog sikerülni.
  Ebben az esetben mi a helyzet?

 • Dávid 2017-12-17 08:48:32 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Elég összetett kérdésem van. Kinéztünk egy ujépitesü házat amire Csok-ot igényelnénk. A házat 2018 márciusában kezdik épiteni és ha minden igaz 2018 decemberében adják át. Lakásunk eladásával az önerő rendelkezésre áll viszont a vételár kiegyenlítéséhez a csok 10+10 mindkét részére szükségünk lenne.
  A probléma a következő. Én 2018 december elején kerülök le a passzív khr-ről mivel pár hete kifizettem minden tartozást ami miatt khr-en aktiv statuszban szerepeltem. Ilyenkor hogy lehet megvalositani az ügyletet? Az ingatlanra készültségi foknak megfelelő fizetési ütemezés van, de azert több tizmilliot sem szeretnénk bukni mert ha esetleg a csokot nem kapnánk akkor az addig befizetett összegeket elbukjuk illetve az eladott lakásunkat is.
  Köszönöm és várom válaszukat

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.