Mikor költözhetünk legkorábban új építésű lakásunkba, ha hitelt is igénylünk a vásárláshoz?

Mikor költözhetünk legkorábban új építésű lakásunkba, ha hitelt is igénylünk a vásárláshoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-22
 

A kedvező lakáshitel kamatok és a gyermekes családok számára elérhető támogatások miatt mind többen vásárolnak új építésű lakást, többnyire hitelből. Egyszerűbbnek tűnhet ez a megoldás, hiszen a vásárlást követően nem szükséges felújítani vagy átalakítani, hanem az elkészült lakásba akár azonnal be lehet költözni. De mikor készül el? Mikor fizet a bank? Mennyit kell várni, hogy beköltözhessünk? Utánajártunk!

Egy új építésű ingatlanra sokszor már akkor ki kell fizetni a foglalót, amikor maga az építkezés még el sem kezdődött, az épület pedig még csak tervezőasztalon létezik. Néhány banknál a hiteligénylés beadható már ekkor, a bírálatot és a jóváhagyást követően pedig azonnal szerződhetünk. De nem mindenhol van így, akad olyan pénzintézet, ahol csak akkor fogadják be a hiteligénylésünket, ha már elkészült az ingatlan.

Fontos azonban, hogy a legtöbb banknál a szerződéskötést követően fél évünk van igazolni, hogy a lakásunk elkészült! Ezért nem mindegy, hogy az építkezés melyik pontján indulunk a bankba! Ha nem készül el időben az ingatlan, benyújthatunk egy kérelmet a határidő kitolására, amely – eddigi tapasztalatok alapján – nagy eséllyel jóváhagyásra kerülhet. De fennállhat a veszélye annak, hogy a bank eláll a szerződéstől, és kezdhetjük elölről a teljes hiteligénylési folyamatot. Ezzel kapcsolatban mindenképp egyeztess még az adásvételi szerződés aláírása előtt egy bankfüggetlen hitelszakértővel, aki ismeri az aktuális banki gyakorlatokat, elkerülendő a buktatókat!

Hirdetés

Hirdetés

Mikor mondhatjuk, hogy elkészült a lakásunk?

Amikor fizikailag elkészült az ingatlan, akkor szükséges a lakás dokumentációit is rendezni. Először egy használatba vételi engedélyt fog kapni az ingatlan a hatóságoktól, persze csak akkor, ha a szakemberek mindent rendben találtak. Ezt követően, kérelmezi az építő cég az úgynevezett „albetétesítést”. Ekkor fog az általunk kiválasztott lakás saját helyrajzi számot kapni, és innentől kezdve lesz lekérhető minden lakásra külön is a tulajdoni lap. A teljes adminisztrációs folyamat több hónapig, de akár több, mint fél évig is eltarthat!

A jó hír, hogy a költözéssel nem szükséges minden esetben megvárnunk az albetétesítést. Egyre több bank utalja el ugyanis a kért hitelösszeget – azaz a teljes vételár utolsó részletét – már a használatbavételi engedély kiadását követően. Viszont akadnak bankok, ahol szükséges az önálló tulajdoni lap bemutatása, ezzel pedig hónapokkal tolódhat az utalás, emiatt pedig a költözés.

Milyen hitelkonstrukciót választhatok új építésű lakás vásárlásához?

Természetesen normál piaci hitelt bármelyik banknál meg tudjuk igényelni erre a hitelcélra. Fogyasztóbarát konstrukció esetén már nem ennyire egyszerű a helyzet, mert új építésű ingatlanra nem minden pénzintézet kínál ilyen opciót. Bár egyre több banknál van erre is lehetőség, azonban előfordulhat, hogy valamely kritériumnak mégsem felelsz meg. Ha Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt (MFL) szeretnél igényelni, akkor érdemes egyeztetni a szakértő kollégával a hiteligénylés benyújtása előtt!

Milyen előnyei lehetnek egy fogyasztóbarát hitelnek?

  • A konstrukció induló kamata a kamatperiódushoz kapcsolódó referencia mutatót legfeljebb 3,5 százalékkal haladhatja meg. Emellett az induló költségek is maximalizálva vannak a fogyasztóbarát lakáshitel konstrukciónál.
  • A bírálati idő nem haladhatja meg a 15 – támogatott hitelkonstrukció esetén a 20 – munkanapot. (Egy sima lakáshitel bírálati ideje akár 4-8 hét is lehet.) Egy lakásvásárlásnál emiatt könnyebben lehet tervezni a vételár kifizetésének ütemezésével.
  • Előfordulhat az, hogy a pénzintézet utólagosan kér be újabb igazolásokat, dokumentumokat, vagy épp a már benyújtott papírokon szükséges valamit javítani. Egy MFL hitelnél az igényfelmérés során kapunk egy ellenőrző listát, amely tartalmazza milyen dokumentumokat kellene benyújtanunk a hitelfolyamat során. Emiatt jóval kisebb az esély arra, hogy valamit elfelejtünk, rosszul töltünk ki és emiatt utólagosan kelljen bármit is benyújtanunk.

A kamatokról se feledkezzünk azonban meg! A növekvő lakáshitel kamatok miatt újra előnyben részesül a támogatott, maximum 3%-os kamatú csok hitel. Volt egy átmeneti időszak, amikor nem volt érezhető különbség a normál piaci és a támogatott hitel között, azonban az emelkedő kamatok miatt most újra előnyben részesülhet ez a konstrukció. Ha pedig nagyobb összegű hitelre van szükséged, akkor a 10-15 millió Ft csok hitel kiegészíthető „normál” lakáshitellel is, itt annyit csak a megkötés, hogy mindkettőt egyazon banktól kell igényelni. A kamatok összehasonlításához használd lakáshitel kalkulátorunkat!

A nemrég bejelentett „Zöld” hitelt is választhatom?

Eddigi információnk alapján igen. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bejelentett Zöld Otthon Program keretében fix 2,5%-os kamattal juthatnak majd hitelhez azok, akik legalább BB energetikai besorolású új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építenek. A 2,5%-os kamat rendkívül kedvező, hiszen a legalább két meglévő gyermekkel (vagy két gyermek vállalásával) igényelhető csok hitel kamata például 3%, ráadásul, míg ezzel két gyermeknél 10, háromnál pedig 15 millió Ft a maximális hitelösszeg, a „zöld” lakáshitelnél 70 millió Ft a plafon.

Ha már most tudod, hogy a kiválasztott ingatlan nem fogja elérni a BB energetikai besorolást, akkor nem érdemes októberig várnod. Ha piaci hitellel szeretnéd finanszírozni a vásárlást, akkor viszont az emelkedő kamatok miatt célszerű minél előbb benyújtani a lakáshitel igénylést.

Az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy milyen havi törlesztőkre számíthatsz a felvenni kívánt hitelösszeg felvételekor: 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés