Betöltés
loading

Mikor lehetünk elégedettek egy befektetésünk hozamával?

A jelenlegi kamatkörnyezetben a megtakarításokon elérhető nyereség eléggé alacsonynak tekinthető. Sokan éppen ezért inkább otthon tartják a pénzüket, vagy épp nem is takarítanak meg, elvásárolják a teljes fizetésük. De mikor mondhatjuk azt bármilyen megtakarításra, hogy az sikeres? Ennek jártunk utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankbetét kalkulátorunk.

Mindenképpen érdemes megtakarítani!

A jelenlegi kamatkörnyezetben sokszor elhangzik: minek tegyük félre a pénzünk, hiszen az nem termel elég nyereséget. Gyakran érvként merül fel az is, hogy az inflációt el kell érnie mindenképpen a befektetésünk hozamának. Ha ennél kisebb a nyereségünk, akkor jobban megéri ma elkölteni a jövedelmünk, hiszen később a befektetett pénzünkért – még  a nyereséggel növelten is – kevesebb árut tudnánk vásárolni, mint jelenleg.

Ez az állítás önmagában igaz is, azonban nem azért spórolunk feltétlenül, hogy a félretett pénzünk értéke megnövekedjen. Általában azért teszünk félre pénzt, hogy később a jövőben egy olyan dolgot – autó, ingatlan – meg tudjunk vásárolni, amelyre jelenleg nincs elég pénzünk. Sokan pedig azért tesznek félre, hogy később ki tudják pótolni lecsökkenő jövedelmüket, például valamilyen nyugdíj-megtakarítással idős korukra gyűjtenek.

Mindenki, aki teheti – sajnos nem mindenkinek a jövedelme teszi ezt lehetővé – az spóroljon, tegyen félre egy összeget. Ez teremt később lehetőséget álmaink eléréséhez. Sőt adott esetben – például egy válság idején – kisegíthet átmeneti anyagi nehézségekből is.

Az így összegyűlt pénzt pedig érdemes lehet befektetni, kérdés azonban, hogy milyen hozamot várjunk el a megtakarításunktól? Többféle véleménnyel, elképzeléssel is találkoztunk az évek során.

Mindegy mennyi a nyereség, csak pozitívan jöjjünk ki a dologból

Ezen elv alapján teljesen mindegy, hogy mibe fektetjük a pénzünk, csak lejáratkor nominálisan többet érjen a pénzünk. Ha a befektetés alternatívája ténylegesen az, hogy otthon a párnánkban tartjuk a pénzünk, akkor teljesen jogos ez az elgondolás. Befektetés nélkül nem lesz semmi nyereségünk, ennél pedig bármekkora pozitív szám már többletet jelent.

Fontos azonban egy befektetés kiértékelésénél a járulékos költségeket is figyelembe  venni. Ha egy betétlekötést veszünk példaként, akkor nem szabad megfeledkeznünk a bankszámlához kapcsolódó díjakról, pénzünk befizetésének és elutalásának költségéről sem. Amennyiben a betét kamata nem termeli ki ezeket a költségeket, akkor már nem éri meg lekötni a megtakarításunk.

Az elképzelés nagy hátránya, hogy nem tudja kezelni a befektetések kockázatát. Azoknál a megtakarításoknál, amelyeknél a befektetés időpontjában a hozam nem ismert nem is tudjuk előre megmondani, hogy mennyi pénzünk is lesz a jövőben.

A hozam haladja meg az éves infláció nagyságát

Jogos igényünk lehet, hogy a pénzünkért a befektetés lejáratakor legalább azt az árucsomagot meg tudjuk venni, mint jelenleg. Ez a befektetés jó alternatívája lehet a fogyasztásnak, a pénz elköltésének. Ugyanakkor ez a megközelítés sem tudja kezelni a kockázatokat. Ha nem tudjuk előre mennyit keresünk pontosan a befektetésen, akkor nehezen tudjuk összehasonlítani az inflációval. Ráadásul az átlagod áremelkedés nagyságát sem tudjuk előre, emiatt csak két várható, tervezett értéket tudunk összehasonlítani.

A hozam haladja meg az adott piacon elérhető átlagos nyereséget, a referenciahozamot

Számos megtakarításnál szerepel egy referencia mutató, ez a adott befektetés célpiacán elérhető átlagos hozamot kívánja bemutatni. Ezeknél a  befektetéseknél az egyik alapvető cél, hogy a referencia hozamnál nagyobb profitot termeljen.

Ezen elképzelés alapján például egy magyar tőzsdei részvényeket vásárló befektetési alap akkor tekinthető jónak, ha a BUX indexnél – Budapesti Értéktőzsde legnagyobb részvényeinek árfolyammozgását leíró mutató – jobban teljesít. Ekkor ugyanis többet keresünk a befektetésünkkel, mint amennyit a magyar tőzsdén átlagosan lehetne.

Ezzel azonban még mindig nem tudtunk meg semmit arról, hogy a többi adott piacon befektető megtakarítási formával – például a több magyar tőzsdei részvényeket vásárló befektetési alappal – mennyi nyereséget érhettünk volna el. Ráadásul nem is biztos, hogy nyereségünk lenne, a referencia mutató éréke negatív is lehet és a fentiek alapján egy befektetést akkor is jónak kell tekintenünk, ha azon veszteséget szenvedtünk el. Az egyetlen elvárás, hogy az kisebb mértékű legyen, mint amit a referencia mutató alapján az adott piacon átlagosan veszíthettünk volna.

Hasonlítsuk össze a befektetésünket a hozzá hasonló megtakarításokkal

Jó megközelítés lehet az is, ha egy adott befektetést teljesítményét a hozzá leginkább hasonló többi megtakarítással hasonlítjuk össze. Például egy fél éves betétet érdemes a többi bank hasonló futamidejű  lekötéseivel összehasonlítani. Amelyik a legmagasabb kamatot kínálja az lenne a legjobb számunkra.

Itt is felmerülhet azonban az a probléma, ami korábban: attól mert az egyik befektetés jobban teljesít a hasonló konstrukcióknál még nem biztos, hogy nyereséget érhetünk el vele. Elképzelhető egy válság idején, hogy a részvények árfolyama általánosságban csökken, emiatt aki ilyen befektetést választott annak a pénze kevesebbet fog érni. Persze az persze egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit veszíthet.

Célok és a kockázatok alapján érdemes választani

Mindegyik elképzelésnek megvan a maga igazságtartalma. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a befektetés kiválasztásakor először saját céljainkkal legyünk tisztában. Emellett mérjük fel mennyire tudnánk elviselni a kockázatot, ha pénzünk értéke – akár csak rövid távon is – csökkenne.

Ez alapján már meg tudjuk mondani milyen típusú befektetések lehetnek érdekesek számunkra. Amikor pedig kiválasztjuk a hasonló konstrukciók közül azt az egyet, amibe a pénzünk betennénk, akkor már érdemes a fenti szempontokat is figyelembe venni. Jobban teljesít-e az adott konstrukció – általában, az elmúlt időszakban – a piaci átlagnál, vagy épp a versenytársainál.  Ténylegesen nyereséget lehetett-e vele elérni az elmúlt időszakban.

A különböző megtakarítás típusok, egyedi befektetések közül azonban elég nehéz választani, érdemes szakemberhez fordulni,

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
pénz

Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja - a hozammaximalizálás mellett - az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók - nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla...

Blogajánló
 • alapblog Tőzsdei nagyhatalmak

  Önmagában nem sokat jelent egy tőzsde vállalatainak piaci kapitalizációja, amire talán az amúgy szóra sem érdemes szaúdi gazdaság a legjobb példa, ugyanis ott a gazdaság (kis túlzással) egy... The post Tőzsdei nagyhatalmak appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás

  Megéri-e a biztosítás? Ugyan kevesen tudják, de a biztosítás tulajdonképpen egy fogadás (ezekből is indult ki). A szerencsétlen esemény bekövetkezésekor – természetesen díj ellenében – a károsult kártalanításban részesül. De vajon megéri-e biztosítást kötni? Mi az az önbiztosítás? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ebben a bejegyzésben a Tovább olvasom "Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás" → The post Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás appeared first on KonyhaKontrolling.