loading

Mikor lehet ingyenes egy bankszámla?

Mindenki olcsó, vagy akár ingyenes bankszámlát szeretne magának, ám ennek megtalálása nem is annyira egyszerű, mint ahogy gondolná az ember. Hiába kínálnak ugyanis 0 forintos számlavezetési díjjal egy bankszámlát, attól még könnyen előfordulhat, hogy végül havi szinten mégis több ezer forintot fizetünk. Ráadásul a dologban nincs semmi átverés, egyszerűen csak a havi számlavezetésen kívül számos egyéb költségtétel is lehet még.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A 12 magyarországi bank lakossági bankszámláit összehasonlító Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint például akár jövedelemérkeztetés vállalása nélkül is több mint egy tucat havidíjmentes számlát találhatunk, miközben egyetlen olyan sincs közöttük, amelyik átlagos használat mellett teljesen ingyenes volna. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne pusztán a számlavezetési díj alapján válasszunk! A kalkulátor által vizsgált számlák esetében ráadásul óriási a szórás a díjakat illetően, hiszen miközben az első év teljes átlagos költsége 35 ezer forint, addig a legolcsóbb számla 1 600 Ft-ba, míg a legdrágább 140 ezer forintba kerül jövedelemérkeztetés nélkül, SMS-értesítések és postán érkező számlakivonat kérésével.

De hogyan lehet teljesen ingyenes bankszámlánk?

Jövedelemérkeztetés vállalásával?

A jövedelemérkeztetés az egyik megoldás, ugyanis a bankok kifejezetten jutalmazzák, ha az ügyfél vállalja, rendszeresen pénzt visz hozzájuk. Ez azonban önmagában nem jelent igazi áttörést, hiszen ha például a 2020-ban érvényes 107 ezer Ft-os nettó minimálbér érkeztetését vállaljuk – vagy ekkora összeget teszünk a számlára minden hónapban külső forrásból –, akkor ezzel a kalkulátorban szereplő számlák átlagos éves költségét mindössze 2 ezer Ft-tal sikerül lefaragni, miközben a legolcsóbb és a legdrágább számla díja ugyanaz marad. Akkor sem találunk teljesen ingyenes számlát, ha havonta nagyobb összegeket tennénk a számlára, ám közben ragaszkodunk az SMS-értesítésekhez és a papír számlakivonathoz.

Ha lemondunk az SMS-értesítésekről és a papír számlakivonatról?

Amennyiben nem akarunk vagy tudunk jövedelemérkeztetést vállalni, ám az SMS értesítésekről és a postán érkező számlakivonatról lemondunk, akkor ez is jelent némi pénzügyi előnyt. (Például akkor nem járható út a jövedelemérkeztetés, ha ezt a feltételt vállaltuk például egy hitelünk kamatkedvezményéért cserébe, aminek az elvesztése jelentős veszteséget jelentene.)

Ebben az esetben az átlagos éves számlaköltség 23 ezer Ft lesz, míg a legolcsóbb számláért 1600 Ft-ot, a legdrágábbért pedig 133 ezer Ft-ot kell fizetni összességében. Látható, hogy ez sem jelent komoly megtakarítást!

Ha vállaljuk a jövedelemérkeztetést, plusz lemondunk az SMS-értesítésekről és a papír számlakivonatról?

Amennyiben legalább minimálbért tudunk érkeztetni a számlára, vagy ennek megfelelő összeget (107 ezer Ft-ot) tudunk a számlára utalni minden hónapban, akkor már elérhetővé válik a Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla. Ennek nagy előnye, hogy itt nem csak havi díj nincs az első két évben, hanem a bankkártya, az utalás, a csoportos beszedési és az állandó utalási megbízás, valamint a netbank is ingyenes.

A CIB ECO esetében feltétel azonban, hogy lemondjunk a számlamozgásról, a netbankba történő belépésről és a kártyahasználatról tájékoztató SMS értesítésekről, valamint a postán érkező számlakivonatról. Ezek nem jelentenek különösebb nehézséget, ugyanis az SMS üzeneteket remekül pótolják a mobilalkalmazásba érkező push üzenetek, a számlakivonat pedig a mobil- és netbank felületén bármikor megnézhető. Ehhez persze szükség van okostelefonra és mobilnetre, hiszen csak így lesz állandó online kapcsolat.

Tudni kell azonban, hogy az ingyenesség feltétele az, hogy az adott hónapban érkezzen a számlára legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg, máskülönben a CIB ECO számla normál, kedvezmény nélküli díjait számlázzák ki arra a hónapra.

Magasabb – 400 ezer Ft feletti – számlára érkező összeggel a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla is ingyenes. Ez a feltétel egyébiránt kiváltható azzal, ha az ügyfél legalább 8 millió Ft megtakarítással rendelkezik a banknál, ami a Raiffeisen bankszámlák egyenlege, a lekötött betétek összege, valamint a Raiffeisen Banknál vezetett értékpapírszámlák ellenőrzés napján rendelkezésre álló összesített záró állománya kell, hogy legyen.

Bankmonitor tipp: Látható, hogy van több ingyenes bankszámla is Magyarországon, ám azt, hogy melyik számla a legkedvezőbb számunkra, alapvetően meghatározzák a bankolási szokásaink. A legolcsóbb számla megkeresésében segíthet a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora, ami forintra pontosan megmutatja, hogy az egyes bankoknál milyen költségekre számíthatunk. 

 

 

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

    A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

    Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...