Betöltés

Mikor tilos befektetned?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-28

„Eladtam a lakásom, fél év múlva veszek egy másikat. Hová fektessem a pénzem?” „Egy kis pénzhez jutottam, megforgatnám, mielőtt visszafizetném a hitelem.” – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket nem kis számban kapunk befektetési témakörben. Pedig ezekben az élethelyzetekben tilos kockáztatni a pénzünket. Mit lehet akkor vele csinálni? Mikor lehet egyáltalán befektetni?

Sokan gondolkoznak úgy, hogyha pénz áll a házhoz, akkor abból ki kell hozni a maximumot. Ezzel egyet is értünk, de csak meghatározott keretek között. Először nézzük melyek, azok a feltételek, amik ha fennállnak, akkor nem javasolható az összeg kockára tétele.

Lakás adás-vétel

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy eladtuk a lakást, amiben élünk, és fél év után vásárolni szeretnénk egy másikat (vagy rendelkezünk egy komolyabb összeggel, amit hamarosan lakásvásárlásra fordítunk). Hová tegyük a pénzünk? Ilyenkor összesen 3 jó megoldás létezik:

A bankbetét a működési elve miatt kerül csak fix időpont esetén számításba. Ugyanis magának a lekötésnek is egy fix meghatározott futamideje van. Ha mégis a hamarabb találjuk meg álmaink ingatlanát, akkor a betét feltörésével bizony a kamatokat is elvesztjük. Ezzel szemben a pénzpiaci alap, és az állampapír bármikor eladható és időarányos hozamot megkapjuk. A teljesség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy az állampapír eladásánál gondosan kell eljárni: vizsgálni szükséges, hogy a bankunknál, vagy a Kincstárnál kapunk érte több pénzt.

És miért helyeznénk el a pénzünket 3% körüli hozammal, amikor sok befektetés ennél jóval nagyobb (akár két számjegyű) hozamot ígér? A megoldás a kockázat. Ha pontosan tudjuk, hogy erre az összegre hiánytalanul szükségünk van pár hónap múlva, akkor nem tehetjük ki kockázatnak. Gondoljuk bele: egy kockázatos befektetés, ami éves átlagban tud 10%-ot, elképzelhető, hogy mínusz 10%-ot „termel” az első félévben, és csak a második félév jó teljesítményével éri el az éves átlagos 10%-ot.

Mi történne akkor, ha nekünk pont a -10%-os időszakban kell kifizetnünk az ingatlan vételárát? Vagy lecsúszunk álmaink ingatlanáról, vagy nem tervezett
hitelfelvétel lehet a befektetési kedvünk ára. Tehát ilyen esetekben nem tanácsolható a fenti befektetési lehetőségeken kívüli megoldás. De mi van, ha hitelünk van?

Hitel melletti befektetés

A tipikus élethelyzet a következő: a családnak van lakáshitele, de hozzájutott nagyobb összegű készpénzhez (örökség, prémium, nagyobb bónusz). Mibe fektessék? Ilyen élethelyzetben szinte biztos, hogy a hitelt kell visszafizetni a befektetendő vagyonból. Még akkor is, ha hitelünkre mindössze 6-7%-os kamatot kell fizetnünk, miközben a befektetési palettán elérhetőnek tűnik a 7-8%-os hozam is. Nem meglepően itt is a megoldás a kockázat. Ugyanis a hitelkamatokat biztosan ki kell fizetnünk, míg a kockázatmentesen (értsd biztosan) elérhető kamatok 3% körül szóródnak. Tehát ahelyett, hogy +2%-ban (8-6%) lennénk, inkább havonta elvesztünk 3%-ot (6-3%). Tehát megint csak nem érdemes kockáztatnunk az összeget, inkább törlesszük be a hitelünkbe.

A kivétel erősíti a szabályt

Amennyiben szabad pénzzel rendelkezünk nem feltétlenül kell egészében hiteltörlesztésre fordítanunk. Racionális lehet, hogy kb 3 hónapnyi kiadásunknak megfelelő vésztartalékot szabadon elérhetően tartunk. Ez az összeg jó lehet váratlan kiadásokra (elromlik az autó, csőtörés… stb.) és ekkor nem kell majd
személyi kölcsönt felvennünk 15% feletti kamaton. Fontos megjegyezni azonban, hogy a vésztartalék elhelyezését természetesen kizárólag kockázatmentes befektetési formában tudjuk elképzelni.

Amikor tilos kockáztatni

Szinte bizonyos, hogyha van egy biztos jövőbeli kiadásunk (legyen az egyszeri lakásvásárlás, vagy folyamatos hitelfizetés), akkor kockázatos befektetést pénzügyileg racionálisan nem választhatunk. Legyen az a kiadás egy nagyobb áru megvásárlása, korábbi kölcsön visszafizetése, lakás, vagy autó vásárlása. Ha a kiadás pontos, vagy körülbelüli időpontja, és összege biztos, akkor a kockázat kizárt.

Amikor szabad

Amennyiben elhalasztható vásárlásunk van (például a lakást egyébként is befektetési céllal vesszük, vagy mindegy, hogy most, vagy pár év múlva cseréljük le az autót), akkor már elgondolkozhatunk a befektetésen. Ha pedig bizonytalan vagy, hogy Te melyik kategóriába tartozol, vagy egyszerűen szeretnéd tudni, hogy mely befektetések illenek hozzád, jelentkezz a
személyes tanácsadási szolgáltatásunkra!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. vendor

  Jó cikk, pont ilyen helyzetbe kerültem. 19.5 millió a hitelem (forint) és még 14 évig 140 a törlesztőm. Örököltem egy kis lakást már 20 éve, eddig kiadtam, de most hogy magasak az árak inkább eladtam mert nagyon sokat kelltt volna rákölteni hogy jó áron adhassam ki (le volt lakva erősen) 🙂

  Ebből lett 10,2 millióm. számoltam hogy lenne a legjobb de azt hiszem 8-at betolok hitelbe, igy kb 90 lesz a havi törlesztőm és egy csomó kamatot megspórolok a bank elől 🙂

  A maradékot meg félreteszem, extra kiadásoknak így már lesz 3 millió mozdítható tőkém amiből 2 milliót befektetek a többit meg meghagyok extra kiadásokra (végső esetben). Aztán 2 Fundamenta is lejár 2 év múlva azt meg a hitelbe tolom (2,6 millió).

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.