Betöltés

Mikor változhat először a lakáshitelem törlesztője?

szerző: Bankmonitor
2017-11-16

„Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben 1 vagy 3 éves kamatperiódusú kakáshitelt veszek fel, mennyivel előre tudom meg, hogy a következő kamatperiódusban mekkora lesz a kamat? Pl. ha 2017. novemberben felveszek egy 1 éves kamatperiódusú hitelt, amelynek THM-je 2,9%, mikor tudom meg, hogy 2018. novemberétől mekkora lesz a THM? És ha 3 éves a kamatperiódus?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

A lakáshitelnél kulcsfontosságú fogalom a kamatperiódus, hiszen ez mutatja meg, meddig lehet változatlan a hitel törlesztése. Ez alapján a kérdésben szereplő 1 és 3 éves kamatperiódus azt jelenti, hogy 1 illetve 3 év után változhatna meg a havi hitelkiadás. Igen ám, de amíg az 1 éves kamatperiódust még a gyakran változó, rövid kamatperiódusú hitelekhez soroljuk, addig a 3 éves rögzítést már a hosszú kamatperiódusúak közé.

Azért lényeges ez az elkülönítés, mert a gyakran változó hitelek teljes hitelkamata a referenciakamattól, és az arra felszámított kamatfelártól függ. A hitel kamatát lényegében a referenciakamat mozgatja, ami az esetek döntő többségében a BUBOR-t (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) foglalja magában. Tehát az 1 éves kamatperiódusú hitel esetében az 1 éves BUBOR alakulása fontos, és lényegében ettől függ mekkora lesz az új kamat.

A kamatforduló előtt külön értesítést nem kapsz a banktól, viszont a pénzintézet holnapján és a bankfiókban már előzetesen informálódhatsz a BUBOR alakulásáról. Természetesen kamatfordulókor minden részletre kiterjedő elszámolást is kapsz a hitelről, tehát az esetleges új kamat, törlesztő, a fennmaradó tartozás, törlesztési táblázat mind szerepelni fog benne. A kamatfelár változtatását pedig a hitelnyújtó bank csak a jegybank mutatója alapján teheti meg, méghozzá a hitel futamideje alatt legfeljebb ötször. Erről előzetesen 120 nappal már tudsz tájékozódni, és a bank is köteles értesíteni legalább 90 nappal a hatálybalépés előtt.

A hosszú kamatperiódusú hiteleknél, így a 3 éves rögzítésnél már az ún. kamatváltoztatási mutatótól függ, hogy miként módosulhat a hitelkamat. Ennek a módszertanát a jegybank adja meg, amitől a bankod nem térhet el, tehát csak ennek megfelelően változtathat a kamaton. Az új kamatperiódusban alkalmazott kamatváltozatási mutató mértékéről már a kamatperiódus lejárata előtt 120 nappal már tudsz tájékozódni, hiszen a bank ezt az időpontot veszi figyelembe az új kamat megállapításakor. Erről hivatalos tájékoztatást pedig a kamatforduló előtt legalább 90 nappal kapunk, amiben részletesen értesít a bank a következő kamatperiódusban életbe lépő kamatról, törlesztőről.

Előfordulhat, hogy éppen menetközben szeretnénk a hitel kamatperiódusát megváltoztatni. Azzal ilyen esetben számolnod kell, hogy a piaci hitelek esetében ezt mindösszesen egy bank esetében teheted meg. Ugyanakkor a fogyasztóbarát lakáshitelek alapból kínálják azt a lehetőséget, hogy módosíthassunk a kamatperióduson. Persze csak akkor tudod ezt megtenni, ha a hitelt nyújtó pénzintézet kínálatában találsz az általad előnyben részesített rögzítéssel rendelkező lakáshitelt.

A lakáshitel kalkulátorunkkal te is megnézheted, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb lakáshitel! Ráadásul szakértő kollégáink minden kérdésben a rendelkezésedre állnak sőt az ügyintézési folyamatban is segítenek!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.