Mikor változhat először a lakáshitelem törlesztője?

 • 2017.11.16.
 • szerző: bankmonitor.hu

„Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben 1 vagy 3 éves kamatperiódusú kakáshitelt veszek fel, mennyivel előre tudom meg, hogy a következő kamatperiódusban mekkora lesz a kamat? Pl. ha 2017. novemberben felveszek egy 1 éves kamatperiódusú hitelt, amelynek THM-je 2,9%, mikor tudom meg, hogy 2018. novemberétől mekkora lesz a THM? És ha 3 éves a kamatperiódus?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

A lakáshitelnél kulcsfontosságú fogalom a kamatperiódus, hiszen ez mutatja meg, meddig lehet változatlan a hitel törlesztése. Ez alapján a kérdésben szereplő 1 és 3 éves kamatperiódus azt jelenti, hogy 1 illetve 3 év után változhatna meg a havi hitelkiadás. Igen ám, de amíg az 1 éves kamatperiódust még a gyakran változó, rövid kamatperiódusú hitelekhez soroljuk, addig a 3 éves rögzítést már a hosszú kamatperiódusúak közé.

Azért lényeges ez az elkülönítés, mert a gyakran változó hitelek teljes hitelkamata a referenciakamattól, és az arra felszámított kamatfelártól függ. A hitel kamatát lényegében a referenciakamat mozgatja, ami az esetek döntő többségében a BUBOR-t (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) foglalja magában. Tehát az 1 éves kamatperiódusú hitel esetében az 1 éves BUBOR alakulása fontos, és lényegében ettől függ mekkora lesz az új kamat.

A kamatforduló előtt külön értesítést nem kapsz a banktól, viszont a pénzintézet holnapján és a bankfiókban már előzetesen informálódhatsz a BUBOR alakulásáról. Természetesen kamatfordulókor minden részletre kiterjedő elszámolást is kapsz a hitelről, tehát az esetleges új kamat, törlesztő, a fennmaradó tartozás, törlesztési táblázat mind szerepelni fog benne. A kamatfelár változtatását pedig a hitelnyújtó bank csak a jegybank mutatója alapján teheti meg, méghozzá a hitel futamideje alatt legfeljebb ötször. Erről előzetesen 120 nappal már tudsz tájékozódni, és a bank is köteles értesíteni legalább 90 nappal a hatálybalépés előtt.

A hosszú kamatperiódusú hiteleknél, így a 3 éves rögzítésnél már az ún. kamatváltoztatási mutatótól függ, hogy miként módosulhat a hitelkamat. Ennek a módszertanát a jegybank adja meg, amitől a bankod nem térhet el, tehát csak ennek megfelelően változtathat a kamaton. Az új kamatperiódusban alkalmazott kamatváltozatási mutató mértékéről már a kamatperiódus lejárata előtt 120 nappal már tudsz tájékozódni, hiszen a bank ezt az időpontot veszi figyelembe az új kamat megállapításakor. Erről hivatalos tájékoztatást pedig a kamatforduló előtt legalább 90 nappal kapunk, amiben részletesen értesít a bank a következő kamatperiódusban életbe lépő kamatról, törlesztőről.

Előfordulhat, hogy éppen menetközben szeretnénk a hitel kamatperiódusát megváltoztatni. Azzal ilyen esetben számolnod kell, hogy a piaci hitelek esetében ezt mindösszesen egy bank esetében teheted meg. Ugyanakkor a fogyasztóbarát lakáshitelek alapból kínálják azt a lehetőséget, hogy módosíthassunk a kamatperióduson. Persze csak akkor tudod ezt megtenni, ha a hitelt nyújtó pénzintézet kínálatában találsz az általad előnyben részesített rögzítéssel rendelkező lakáshitelt.

A lakáshitel kalkulátorunkkal te is megnézheted, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb lakáshitel! Ráadásul szakértő kollégáink minden kérdésben a rendelkezésedre állnak sőt az ügyintézési folyamatban is segítenek!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.