Milliókat bukunk hiteleink nem körültekintő kiválasztásával

Milliókat bukunk hiteleink nem körültekintő kiválasztásával
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-04 Frissítve: 2022-10-06
 

Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelkedő hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Ennél jóval látványosabb trend ugyanakkor, hogy úgy tűnik a hitelek iránt érdeklődök még ebben a magas kamatkörnyezetben sem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogy a legjobb ajánlatot válasszák ki a kínálatból, pedig – különösen a hosszabb távú kölcsönöknél – milliókat buknak a nem körültekintően meghozott döntéseken.

A lakáshitelpiacon az augusztus ismét növekedést hozott a júliusi megtorpanás után: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 96 milliárd forint értékben születtek új lakáshitel szerződések. Ez 4,2 milliárddal magasabb a júliusinál, de 22,3 milliárddal marad el az egy évvel korábbitól, illetve 57,9 milliárd forinttal az idén májusi, mindenkori legmagasabb új folyósítási összegtől.

A felvett kölcsönök közel egészét éven túl kamatfixálták, ennek átlagos hossza 133 hónap volt. Lényegében elmondható tehát, hogy dominátak a végig fix kamatozású hitelek. Az új szerződések átlagkamata 8,46 százalék volt, ami 46 bázisponttal magasabb az egy hónappal korábbi, 385 bázisponttal több a tavaly augusztusi értéknél.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit nyerhetnénk egy olcsóbb hitellel?

Ez utóbbi adatnál érdemes ugyanakkor megállni egy pillanatra. Augusztusban még számos bank kínált 8 százalék alatti kamattal lakáshitelt. Az a tény, hogy az átlagadat 8,46 százalék lett azt jelenti, hogy az igénylők számottevő része messze nem a piacon elérhető legjobb vagy azt közelítő ajánlatot választotta.

Nézzük, mekkora pénzügyi előnyt jelentett volna, ha valaki az átlagadathoz képest az adott pillanatban a legjobb ajánlat mellett dönt!

Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint augusztus közepén 7 olyan pénzintézet volt, amely kínálatában szerepelt végig fix lakáshitel. Ezek közül 4 ajánlat kamata volt alacsonyabb az átlagkamatnál.

Augusztus 15-én 20 millió forint lakáshitelt, 20 évre, 400 ezer forintos havi jövedelemmel

  • 7,94 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett lehetett felvenni. Ennek
  • törlesztőrészlete havi 166 170 forint lett volna,
  • a teljes futamidő alatt a tőkével együtt 39 880 684 forintot kellett volna visszafizetni a banknak.

Ugyanennek a hitelnek

  • a 8,46 százalékos augusztusi kamattal számolt
  • havi törlesztőrészlete 173 059 forint,
  • a teljes törlesztés 41 534 075 forint lett volna. (Ez utóbbi az értékeknél valamivel magasabb lett volna a teljes összeg, hiszen ez utóbbi esetben csak a kamatot vettük figyelembe a hitel költségei között, nem a THM-el számoltunk.)

A hitel futamideje, 20 év alatt tehát legalább havi 6889, összesen pedig 1 653 391 forintot spórolhatott volna meg a hitel igénylője, ha megtalálja a legjobb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Jóval 16 százalék fölött a személyi kölcsönök átlagkamata

A lakáshiteleknél jóval meredekebb, az előző hónaphoz képest 1,13, a tavaly augusztusi szintekhez képest 4,35 százalékpontos kamatemelkedés volt megfigyelhető a személyi kölcsönöknél. Az átlagkamat augusztusban már a 16,77 százalék volt ebben a szegmensben, mindezzel párhuzamosan mérsékelten tovább csökkent az új szerződések értéke is.

Az átlagkamat magas szintje itt még szembeötlőbb, mint a lakáshiteleknél, hiszen augusztusban személyi kölcsönt 12,75 százalékos THM mellett is fel lehetett venni. Ráadásul a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint augusztus 15-én 7 banknak volt az átlagkamatnál jobb és 2 banknak volt rosszabb ajánlata. 

Ha valaki egy 3 millió forintos személyi kölcsönnél, 7 éves futamidőre

  • a legolcsóbb, 12,75 százalékos THM-el elérhető ajánlatot választotta volna ebben az időszakban
  • 54 169 forintos havi törlesztőrészlet mellett
  • a 7 év alatt összesen 4 550 194 forintot fizetett volna vissza a banknak.

Ugyanez a hitel

  • a 16,77 százalékos átlagkamattal számolva
  • 60 909 forintos törlesztőrészletet jelentett volna,
  • ami alapján a banknak 5 116 382 forintot fizetett volna vissza a hitel igénylője.

Augusztuban tehát a személyi hitel körültekintőbb kiválasztásán havi 6740, a teljes futamidő alatt 566 188 forintot spórolhatott volna egy hiteligénylő, ha csak az átlagkamattal számolunk. Ilyen áron persze épp nem volt konkrét ajánlat, rosszabb viszont (ahogy arra az előbbiekben már utaltunk) 2 banknál is, és ahogy az az átlag alapján következtethető, sokan azt igényelték.

A legtöbben jelenleg lakásfelújítási, illetve autóvásárlási céllal vesznek fel személyi kölcsönt. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mekkora segítség lenne, ha a jobb hitelválasztás következményeként havonta megmaradó összeget a frissen szigetelt otthonban a havi rezsiköltségek fizetéséhez ennyivel több jutna, vagy épp hány liter benzint lehetne venni a hitel révén megvásárolt autóba egy jobban megválasztott hitel alacsonyabb törlesztőrészletének köszönhetően megmaradó összegből.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Egyre többen kötik le bankban tartott megtakarításaikat

A jegybank havi összesítő adataiból az is látszik, hogy a magas infláció egyre többeket ösztönöz arra, hogy a bankban tartott megtakarításaikat lekössék. Az új forint betétszerződésekre vonatkozó kamatok augusztusban mérsékelten, 0,77 százalékponttal tovább emelkedtek, az átlagkamat elérte a 7,93 százalékot. A pénzromlás üteméhez mérten azonban továbbra sem különösebben vonzóak ezek az ajánlatok. A hazai statisztikai hivatal augusztusban 15,6 százalékos inflációt mért, és a várakozások szerint a jövő héten publikálásra kerülő szeptemberi infláció a jegybank elemzése szerint akár a 20 százalékot is elérheti.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés