Betöltés

Milliókat spórolhatunk a lakáshitelen, ha előre felértékeltetjük a kiszemelt ingatlant

szerző: Argyelán József
2019-09-13

Már a lakáshitel kérelem beadása előtt van lehetőség a fedezeti ingatlanra értékbecslést készíttetni. Ennek ugyan van némi költsége, de rengeteg kellemetlenségtől óvhat meg minket, és akár több millió forintot is megspórolhatunk vele.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az előzetes érékbecslés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakáshitel igénylésünk előtt készíttetünk egy hivatalos vizsgálatot az ingatlan értékéről, állagáról. Ez a legtöbb esetben elfogadható a későbbi hitelezési folyamat során. De milyen előnyt jelenthet nekünk, hogy már előre tudjuk a fedezet értékét?

Miért fontos az előzetes értékbecslés?

Ha lakásvásárlásban gondolkodunk, akkor előre tájékozódunk a piacon, emiatt van elképzelésünk az ingatlanok áráról. Mégsem tudhatjuk biztosra azt, hogy az általunk kiszemelt ingatlan ér-e annyit, mint amennyiért mi megvesszük. (Számunkra biztosan, hiszen hajlandók vagyunk kifizetni érte a vételárat.)  Lényegesebb  a kérdés, ha hitelt is szeretnénk kérni a vásárláshoz. Komoly gondot okozhat ugyanis, ha a hitelt nyújtó bank szerint nem reális a vételár.

Ez jelenleg, amikor a lakásárak jelentősen emelkedtek még fontosabb, ugyanis az árrobbanás sok esetben óvatosságra intette a bankokat. Emiatt gyakran a vételárnál kevesebbre értékelik fel a lakásokat, ráadásul az is egyre gyakoribb – különösen azoknál a településeknél, ahol az áremelkedés jelentős volt -, hogy nem kapjuk meg a jogszabályban foglalt maximális hitelösszeget fedezeti oldalról. Vagyis a ingatlan értékének 80 százalékánál kevesebb kölcsönt ajánlj fel a bank számunkra – a jelenlegi hitelintézeti gyakorlat közelebb van a 70%-os arányhoz.

A lakásárak és a megtakarítások nem azonos mértékben növekedtek, vagyis mind több hitelt kell felvennünk egyre nagyobb finanszírozási arány mellett. Egy ilyen helyzetben akár az adásvétel is meghiúsulhat, ha bankunk kevesebbre értékeli az ingatlanunkat, és emiatt nem adna nekünk elég hitelt.

Ezt a kellemetlen helyzetet előzhetjük meg azzal, ha előre – még az adásvételi szerződés megkötése előtt – készíttetünk egy banki értékbecslést a megvásárolni kívánt lakásról.

Mennyit spórolhatunk egy előzetes értékbecslésen?

Először is szögezzük le, az előzetes értékbecslés pénzbe kerül, melynek összege – jelenleg körülbelül 25 ezer -40 ezer forint – megegyezik a normál folyamatban megrendelt értékelések díjával. Ezt ki kell fizetnünk – maximum a hitelezési folyamat során visszakapjuk a banktól, amennyiben van erre az induló költségre elengedési akciója az adott pénzintézetnek.

Ha a bank a vételárat reálisnak tartja, akkor minden rendben van, de pénzben kifejezhető előnyünk nem származik az előzetes értékbecslésből.

Ha viszont úgy véli a bank, hogy az ingatlan túl magas áron vásárolnánk meg, akkor egészen más a helyet. Elképzelhető, hogy nem kapnánk meg a szükséges hitelösszeget sem, ekkor két lehetőségünk van.

 • Megpróbálkozhatunk alkudni a vételárból – amennyiben sikerül, akkor az valódi pénzügyi előny számunkra –, ennek sikere azonban a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben eléggé kétséges.
 • Vagy megpróbálhatjuk más forrásból kipótolni a vásárláshoz szükséges összeget. Ha egyik megoldási lehetőséggel sem tudtunk élni, akkor nincs más lehetőségünk, mint  más ingatlant keresni.

Ha ez csak az adásvételi megkötése után derülne ki – a normál hitelezési folyamat során -, akkor már jóval nagyobb költségekkel nézhetünk szembe. Ki kell fizetnünk az adásvételi megkötésekor az ügyvédet, ennek költsége a vételár 0,5-1,5% is lehet. Ezt a pénzt nem kapjuk vissza csak azért, mert meghiúsul az ügylet. Sok esetben az adásvételi szerződés aláírásakor foglalót is fizetnünk kell – ennek nagysága jellemzően a vételár 10 százaléka -, ami az eladót illeti meg, amennyiben a mi hibánkból hiúsulna meg a vásárlás. Ha bekerül a szerződésbe, hogy a hitel meghiúsulása nem minősül a vevő hibájának, akkor természetesen ezt a pénzt nem veszítjük el. Éppen ezért érdemes nagyon alaposan áttanulmányozni az adásvételi szerződést ebből a szempontból is aláírás előtt. Elbukjuk az addig kifizetett adásvételhez kapcsolódó eljárási díjakat – földhivatali ügyintézési díj – is, ami pár 10 ezer forintot jelent.

Ha egy 40 millió forint értékű lakás vásárlása miattunk hiúsulna meg, akkor vevőként összességében akár 4,5 millió forintot is veszíthetünk.

Mit tehetünk azért – az előzetes értékbecslés mellett -, hogy ezt a helyzetet elkerüljük?

Érdemes a Bankmonitor szakérőihez fordulni előzetesen – különösen abban az esetben, ha az igényelt hitelösszeg magas a vételárhoz képest. Kollégáink ismerik az egyes bankok finanszírozási szabályait és segíteni tudnak kiválasztani az adott helyzetben a legjobb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.