Betöltés
loading

Végleg bezárult egy kiskapu – Nem lehet pótolni az önerőt személyi kölcsönből!

A magyar lakásárrobbanás miatt sokak saját megtakarítása már nem elégséges ahhoz, hogy egy lakáshitellel együtt megvásárolják a kiszemelt ingatlanukat, ha a család jövedelme elbírta többen személyi kölcsönből egészítették ki saját forrásaikat. Ezt a megoldást eddig sem pártolta az MNB, most viszont kiadott egy iránymutatást, melyben kifejezetten megtiltják ezt a finanszírozási módot.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Jelen ingatlanárak mellett korábbi megtakarításaink értéke jelentősen csökkent. Sokan szembesültek azzal egy lakásvásárlás során, hogy még a szükséges minimális önerőre sem elég a pénzük. Számos család számára jelentett egyfajta megoldást erre a helyzetre egy személyi kölcsön igénylése. Ha a háztartás jövedelme elbírta, akkor így már elő lehetett teremteni az elvárt önerőt.

Miért nem nézi ezt jó szemmel az MNB?

A JTM rendelet, mely jövedelmünk és a fedezetként felajánlott ingatlanunk maximális terhelhetőségéről szól nem véletlenül született. Az elmúlt gazdasági válság megmutatta, hogy a túlzott hitelfelvétel milyen problémákhoz vezethet. Ezek a szabályok azt hivatottak meggátolni, hogy hasonló eladósodási spirálba kerüljenek újra az emberek.

A Magyar Nemzeti Bank pedig úgy érezheti – lássuk be, jogosan -, hogy a fenti gyakorlat a szabályok kijátszása. Egy esetleges gazdasági probléma pedig komoly nehézséget okozhat azoknak, akik a fenti „megoldással” éltek. Eljött a pillanat amikortól már hivatalosan is tiltva van személyi kölcsönből az önerő kiegészítése.

Mire érdemes figyelnünk, ha személyi kölcsönt és lakáshitelt igényelnénk közel egy időben?

Elképzelhető, hogy valóban szükségünk van személyi kölcsönre egy lakáshitel mellett, de nem az önerő kiegészítésére. Például az ingatlan felújítására, vagy esetleg bizonyos jelentősebb költségek rendezésére – tipikusan ilyen lehet az illeték megfizetése-, ebben az esetben figyelnünk kell a szabályok betartására.

Az iránymutatás alapján a lakáshitellel párhuzamosan, vagy az azt megelőző 3 hónapon belül igényelt személyi kölcsönök, fedezetlen hitelek felhasználásáról meg kell győződnie a bankoknak. Legalábbis arról, hogy ezen összegek nem képezik-e a lakásvásárlás önerejének részét. Amennyiben a vásárlásra szánt saját megtakarítás kiegészítésére használná az igénylő a személyi hitelt, akkor meghiúsulhat a szerződéskötés.

Fontos kiemelni, hogy a Babaváró támogatás ugyan ingatlanfedezet nélküli kölcsön, de rá eltérő szabályok érvényesek. A Babaváró hitel 75%-a támogatásnak, míg 25%-a hitelnek tekinthető. Ez alapján a felvett támogatás 75%-a elfogadható az önerő kiegészítéseként egy lakásvásárlás során.

Nem tudjuk azt, hogyan fog ez a vizsgálat a bankok gyakorlatába beépülni. Elképzelhető külön nyilatkozat, ugyanakkor az is, hogy párhuzamos lakáshitel és személyi kölcsön igényléskor a fedezetlen hitel automatikusan elutasításra fog kerülni. A legbiztosabb megoldásnak az tűnik, ha a lakásvásárlás lezárultát követően igénylünk más hitelt.

Ha ez valami miatt problémás  lenne, akkor érdemes lehet előzetesen Szakértőnkhöz fordulni, aki segíteni tud a helyzet megoldásában és a bank kiválasztásában is. Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz és hitelre is szükséged lenne használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, amely néhány adat megadása esetén megmutatja melyik banki ajánlat lehet a legjobb számodra.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Blogajánló
  • alapblog Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon?

    Ebben még nem nagyon van benne a lezárás hatása. Az “örökre” alacsony (és/vagy negatív) kamat valószínűleg jó nagy támaszt jelent majd a jövőben az európai... The post Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon? appeared first on alapblog.