Betöltés

Végleg bezárult egy kiskapu – Nem lehet pótolni az önerőt személyi kölcsönből!

szerző: Argyelán József
2019-08-23

A magyar lakásárrobbanás miatt sokak saját megtakarítása már nem elégséges ahhoz, hogy egy lakáshitellel együtt megvásárolják a kiszemelt ingatlanukat, ha a család jövedelme elbírta többen személyi kölcsönből egészítették ki saját forrásaikat. Ezt a megoldást eddig sem pártolta az MNB, most viszont kiadott egy iránymutatást, melyben kifejezetten megtiltják ezt a finanszírozási módot.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Jelen ingatlanárak mellett korábbi megtakarításaink értéke jelentősen csökkent. Sokan szembesültek azzal egy lakásvásárlás során, hogy még a szükséges minimális önerőre sem elég a pénzük. Számos család számára jelentett egyfajta megoldást erre a helyzetre egy személyi kölcsön igénylése. Ha a háztartás jövedelme elbírta, akkor így már elő lehetett teremteni az elvárt önerőt.

Miért nem nézi ezt jó szemmel az MNB?

A JTM rendelet, mely jövedelmünk és a fedezetként felajánlott ingatlanunk maximális terhelhetőségéről szól nem véletlenül született. Az elmúlt gazdasági válság megmutatta, hogy a túlzott hitelfelvétel milyen problémákhoz vezethet. Ezek a szabályok azt hivatottak meggátolni, hogy hasonló eladósodási spirálba kerüljenek újra az emberek.

A Magyar Nemzeti Bank pedig úgy érezheti – lássuk be, jogosan -, hogy a fenti gyakorlat a szabályok kijátszása. Egy esetleges gazdasági probléma pedig komoly nehézséget okozhat azoknak, akik a fenti „megoldással” éltek. Eljött a pillanat amikortól már hivatalosan is tiltva van személyi kölcsönből az önerő kiegészítése.

Mire érdemes figyelnünk, ha személyi kölcsönt és lakáshitelt igényelnénk közel egy időben?

Elképzelhető, hogy valóban szükségünk van személyi kölcsönre egy lakáshitel mellett, de nem az önerő kiegészítésére. Például az ingatlan felújítására, vagy esetleg bizonyos jelentősebb költségek rendezésére – tipikusan ilyen lehet az illeték megfizetése-, ebben az esetben figyelnünk kell a szabályok betartására.

Az iránymutatás alapján a lakáshitellel párhuzamosan, vagy az azt megelőző 3 hónapon belül igényelt személyi kölcsönök, fedezetlen hitelek felhasználásáról meg kell győződnie a bankoknak. Legalábbis arról, hogy ezen összegek nem képezik-e a lakásvásárlás önerejének részét. Amennyiben a vásárlásra szánt saját megtakarítás kiegészítésére használná az igénylő a személyi hitelt, akkor meghiúsulhat a szerződéskötés.

Fontos kiemelni, hogy a Babaváró támogatás ugyan ingatlanfedezet nélküli kölcsön, de rá eltérő szabályok érvényesek. A Babaváró hitel 75%-a támogatásnak, míg 25%-a hitelnek tekinthető. Ez alapján a felvett támogatás 75%-a elfogadható az önerő kiegészítéseként egy lakásvásárlás során.

Nem tudjuk azt, hogyan fog ez a vizsgálat a bankok gyakorlatába beépülni. Elképzelhető külön nyilatkozat, ugyanakkor az is, hogy párhuzamos lakáshitel és személyi kölcsön igényléskor a fedezetlen hitel automatikusan elutasításra fog kerülni. A legbiztosabb megoldásnak az tűnik, ha a lakásvásárlás lezárultát követően igénylünk más hitelt.

Ha ez valami miatt problémás  lenne, akkor érdemes lehet előzetesen Szakértőnkhöz fordulni, aki segíteni tud a helyzet megoldásában és a bank kiválasztásában is. Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz és hitelre is szükséged lenne használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, amely néhány adat megadása esetén megmutatja melyik banki ajánlat lehet a legjobb számodra.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Vírusmarketing

    Szubjektív kitekintő a magyar bevásárlóközpontok konzervkészleteiről és ennek tőkepiaci hatásairól. A hét elején engedve a nemeztközi hírek nyomásának elmentem bevásárolni. Egy ötbetűs, leginkább nagykereskedőknek célzott... The post Vírusmarketing appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.