Milyen éves beszámoló kell a céges hitelkérelemhez?

Milyen éves beszámoló kell a céges hitelkérelemhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-07
 

A társaságok éves beszámolóját ugyan május végéig kell csak közzétenni, de jobb, ha nem várunk az utolsó pillanatig ennek teljesítésével. Különösen akkor, ha éppen most folyamodunk céges hitelért valamelyik pénzintézethez. De nem elég a gyorsaság, más szempontokat is figyelembe kell venni, hogy éves jelentésünk a hitelkérelmünket is támogassa!

Nélkülözhetetlen lehet a tavalyi év mielőbbi lezárása a 2019-ben alakult vállalkozásoknál: számos kölcsönfajtára ugyanis csak a legalább egy, teljes és lezárt üzleti évvel rendelkező cégek pályázhatnak. De a többiek is jobban járnak, ha a hitelkérelmüket eleve úgy adják be, hogy ahhoz már csatolni tudják a frissen elkészült és közzétett 2020. évi beszámolót – ezzel ugyanis érdemben gyorsíthatják a hitel átfutási idejét.

Heteket nyerhetünk

A hitelbírálat során prezentálunk kell minden olyan dokumentumot, amelyből a banki döntéshozók megismerhetik vállalkozásunk pénzügyi és gazdasági helyzetét, ezek közelmúltbeli alakulását és kilátásait. A bírálók ezért ragaszkodni szoktak a legfrissebb főkönyvi kivonatok bemutatásához – tehát a könyvelést mindenképpen naprakész állapotba kell hoznunk a hitelbírálathoz. Ha pedig már munkára fogjuk a könyvelőnket, akkor célszerű ennél tovább menni, és a kérelemhez nem csak a főkönyvi kimutatásokat, de a 2020-as beszámolót is mellékelni. Így legalább nem hetekkel később, hiánypótlásként kell majd ugyanezt megtennünk!

Hirdetés

Hirdetés

Ne csak gyors, szép is legyen!

A jó éves beszámoló olyan, mint egy sportautó, amelyben a részletek kidolgozottságára is sokat adnak. Ugyanakkor fontos, hogy az egyes alkatrészek (vagyis a beszámolóban szereplő részletes számok) is bizalomgerjesztők legyenek a megcélzott bank számára.

Bizalomgerjesztő persze leginkább attól lesz a 2020-as céges kimutatásunk, ha szépen gyarapodó árbevételről és javuló eredményekről számol be az előző évhez képest. Hiszen kölcsönt leginkább annak szeretnek adni, akinek a múltbeli fejlődését nézve azt lehet vélelmezni, hogy nem lesz gondja a jövőbeni visszafizetéssel. Azok a vállalkozások, amelyek a tavalyi, járvánnyal sújtott környezethez is tudtak alkalmazkodni és új pénzkereseti lehetőségeket találni, nagy eséllyel pályáznak a banki döntéshozók bizalmára.

Szintén növeli a bizalmat, ha a vállalkozás mérlegében „van hely” a hitelnek, az a jelen állapot szerint stabil, fenntartható képet mutat. Vagyis mondjuk a tartósan használt gépparkot nem abból finanszírozza a cég, hogy később fizet a szállítóinak, mint ahogy a vevői neki.

Ördög a részletekben

A fentieken túl vannak még olyan egyéb szempontok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül az évzárás során. Az egyik ilyen, hogy a hitelfelvétel előtt jobb, ha nem fizetünk osztalékot, még ha futná is arra a 2020-as esztendő profitjából. Banki szemmel nézve ugyanis kissé furcsa, hogy miközben hitelre pályázunk, a saját pénzünket inkább kivesszük a cégből – mintha nem bíznánk benne, hogy ott jó helyen van.

Az osztalékfizetéssel ráadásul csökkentjük a cég saját tőkéjét is, ezzel pedig arányossági szempontok miatt az az összeg is kisebb lesz, amit a bank kölcsönként lesz hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani.

A másik szempont, amire figyelemmel kell lennünk, hogy a cég készleteit, követeléseit a valós értékükön tartsuk nyilván. A lassan forgó, régen a polcokon porosodó készletekre inkább számoljunk el értékvesztést, még ha az csökkenti is az eredményt. Jobb, ha őszintén, jó lelkiismerettel vágunk neki a hitelfelvételnek, és nem könyvelési trükkökkel akarunk a valóságosnál jobb eredményt kimutatni. Ezzel a bank bizalmát kockáztatjuk, márpedig kölcsönügyekben ez a legfontosabb!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű hitel felvételére esélyes, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés