Betöltés

Milyen extra költségekre tegyünk félre hitelfelvételkor?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-12-21

Lakáshitel felvételekor nem csak a bank által felszámított költségekkel kell kalkulálnunk! Az első és legfontosabb a számunkra megfelelő kölcsön kiválasztása, mind a törlesztőrészlet, mind az induló költség, vagy egyéb számunkra fontos szempont tekintetében. Azonban vannak kötelezően teljesítendő feltételek és plusz teendők, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk! Nézzük, hogy a bankfiókon kívül hová kell még mennünk és kinek kell még fizetnünk!

Ügyvéd

Lakásvásárlás esetén, ha egy mód van rá, az adásvételi szerződést lehetőleg addig ne kössük meg, amíg ki nem választottuk azt a bankot, amelyiktől hitelt kívánunk felvenni. Ez azért fontos, mert a szerződésnek a bankok által előírt kötelező elemeket kell tartalmazniuk. Az értékbecsléshez általában elfogadják az előszerződést is, amelynek még nem kell ügyvéd által ellenjegyzettnek lennie, elég két tanú jelenlétében aláírni. Ha pozitív a hitelbírálat, jellemzően legkésőbb szerződéskötésre kell bemutatnunk a végleges adásvételi szerződést, amelynek többek között már a kölcsönt folyósító bank nevét is tartalmaznia kell. A fizetési határidőre is legyünk figyelemmel, ugyanis a bank csak akkor folyósít, ha a fizetési határidő még nem telt le, így bele kell kalkulálnunk a banki átfutási időt is. Ezért nagyon fontos, hogy a végleges szerződés megkötése előtt kérjük ki ezeket az információkat a banktól, lehetőleg írott formában, amelyet az ügyvédnek bemutatva megfelelő adásvételi szerződéssel fogunk rendelkezni. így elkerülhetjük, hogy saját költségünkre kelljen a szerződést módosítani!

Közjegyző

A kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, amire azért van szükség, mert a banknak nem kell peres úton érvényesítenie a jogait, hanem azonnal megindíthatja a végrehajtást, eladhatja a követelést, ha az adós nem fizet. Egy átlagos hitel felvételekor ez a költség 60-100 ezer Ft-ot is elérhet. Ezt a díjat, ha éppen nincs a bankunknál erre vonatkozó akció, akkor a helyszínen kell fizetnünk. A közjegyzővel történő szerződéskötésre sor kerülhet a banknál is, de megeshet, hogy nekünk kell felkeresnünk egy közjegyzőt és azután az aláírt szerződésből a banknak benyújtani a szükséges példányokat.

Földhivatal

Ha már minden sínen van és szerződést kötöttünk a közjegyző előtt, útra kell kelnünk és egészen a területileg illetékes földhivatalig kell menetelnünk a szerződéskötéskor kapott dokumentumokkal a hónunk alatt. Ez a szerződés pár példánya, valamint a jelzálogjog bejegyzési kérelem. A földhivatal ugyanis ez alapján tudja bejegyezni a tulajdoni lapra a banki kölcsönt, amely a folyósítás alapvető feltétele. Ennek egységes díjszabása van, jelenleg 1 ilyen bejegyzés 12 600 Ft / ingatlan. Ezt a költséget akció keretében átvállalhatja a bank is, amelyről előzetesen érdemes tájékozódnunk, hogy ne érjen meglepetésként a plusz feladat és a további fizetnivaló.

Biztosítás

Szintén alapvető elvárás a fedezetül szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást kötni. Sok esetben már nem kell önállóan kutakodni a biztosítók ajánlata között, ugyanis egyes bankok biztosítási termékekkel felszerelkezve várják ügyfeleiket, azaz a kölcsön felvételekor kapunk alternatívát. Ha nem írják elő kötelezően, hogy csak az adott biztosítást vehetjük igénybe, nem árt szétnézni olcsóbb ajánlat reményében. A biztosítást nem kell horribilis összegre kötni, de legalább tűz és elemi kár kockázataira ki kell terjedjen, amely az ingatlan mindenkori újjáépítési értékére szól és kölcsön összegét fedezi. Elemi kár többek között a robbanás, vihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz. Kedvezményezettként a hitelt nyújtó bankot kell megjelölni (ez a biztosítás engedményezése). Ez azt jelenti, hogy ha kár éri az ingatlant, a biztosító értesíti a bankot (amely egyébként az adósnak is kötelessége), és a biztosító csak a bank engedélyével utal. Általában a 300 000 forint alatti kárösszegeket nem kell jelenteni, ezek esetében a bank közbeiktatása nélkül megkapjuk a pénzt a biztosítótól.

A biztosításnak a teljes futamidő alatt folyamatosnak kell lennie. Ha elfelejtenénk fizetni és a biztosítási szerződés megszűnik, a biztosító értesíti a bankot, aki emiatt fel is mondhatja a hitelünket! A folytonosság azonban nem azt jelenti, hogy nem válthatunk, ha kedvezőbbet találunk. De a váltásról is tájékoztatni kell a hitelt nyújtó pénzintézetet, mivel az új biztosításon ugyanúgy a bankot kell megjelölni kedvezményezettként. Az adott biztosításról mindig be kell nyújtanunk a bankhoz a kötvényt, az engedményezés igazolását, valamint első alkalommal egy díjigazolást, hogy a biztosítás az aktuális (havi, negyedéves, féléves, éves) időszakra be van fizetve.

Emellett előírhatnak kötelezően élet-, vagy törlesztésbiztosítást is, amelyek az adós életkora vagy jövedelme miatti kockázatokat hivatottak csökkenteni. Ha nem is kötelező, akkor is vegyük fontolóra ezeket az ajánlatokat, mert adódhat olyan, akár csak átmeneti élethelyzet, amely következtében a havi fizetnivaló jelentős terhet jelent.
A bankok által kínált törlesztésbiztosításokról és azok díjairól korábbi cikkünkben olvashattok.

Bankszámla

A törlesztéshez az adott banknál bankszámlát kell nyitnunk, de sok esetben a jövedelmünket is oda kell utaltatni. Ezért cserébe jellemzően vagy kamatkedvezményt nyújtanak a futamidő alatt, vagy az induló költségekből kapunk engedményt. Egy megfelelő hitel kiválasztásával 20 éves futamidő alatt milliókat takaríthatunk meg magunknak, így ne zárkózzunk el a bank ajánlatától csak azért, mert a jövedelmünket is arra a számlára kell utaltatnunk, amelyről a kölcsön törlesztése történik.

Hogy melyik banktól mennyi kedvezményt kapsz, azt lakáshitel kalkulátorunk segítségével egyszerűen és gyorsan megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Illeték

Lakásvásárlás esetén, amikor már mindenen túl vagyunk, és éppen hátradőlnénk, ne lepődjünk meg, ha még fizetnivalóról kapunk határozatot. Sokan elfelejtik ugyanis, hogy az ingatlan értékének 4%-át vagyonszerzési illeték jogcímén be kell fizetni állam bácsinak. Szerencsére erre is alkalmaznak kedvezményt, de erről majd egy későbbi cikkünkben olvashattok.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Személyi kölcsön fotelből, a Bankmonitoron keresztül

2019. 05. 26.

Egyre több mindent intézünk ma már az interneten keresztül: vásárolunk, kifizetjük a közüzemi számláinkat, intézzük banki ügyeinket, de a személyes jelenlét nélküli hitelfelvétel egyelőre még gyerekcipőben jár. A Bankmonitor lépett,...

Hasznos tudnivalók, ha lakáshitelt vennél fel

A legfontosabb, praktikus tudnivalók a lakáshitelről: milyen alapvető feltételeknek kell megfelelni? Mennyi idő alatt kaphatod meg a hitelt? Mi szükséges a jó döntéshez? A lakáshitel legtöbbünknek életünk talán legfontosabb pénzügyi...

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.