Betöltés

Az adósok nyugodt éjszakáinak ára – hitelfedezeti védelem

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-15

A hitel futamideje során számos olyan váratlan dolog történhet, amely közvetlenül érinti a pénztárcánkat. Most sajnos nem fizetésemelésre vagy lottónyereményre gondolunk, hanem épp ellenkezőleg, olyan sajnálatos élethelyzetekre, amikor a törlesztés önhibánkon kívüli okból nehézkessé vagy lehetetlenné válik. Szerencsére a legtöbb banknál elérhető valamilyen hitelfedezeti védelem, amellyel bebiztosíthatjuk magunkat és a családot.

Miben más, mint a többi biztosítás?

A kifejezetten jelzáloghitelek mellé köthető, maximum a hitel összege erejéig érvényes biztosítások nem egyéni, hanem csoportos biztosítások. Ez azt jelenti, hogy nem mi egyénileg szerződünk a biztosítóval, hanem a bankunk a szerződő, mi pedig a biztosítás igénybevételével csatlakozunk ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai ugyanezen biztosítást fizetik. Ezáltal kedvezőbb díj mellett érhetőek el, mintha egyéni életbiztosítást kötnénk, aminek kedvezményezettje a bank. Azaz ezek a biztosítások lejáratkor nem fizetnek, nem megtakarítási/befektetési jellegűek, kifejezetten a hitel visszafizetésének kockázatát hivatottak fedezni.

Milyen kockázatokra köthető?

Amely bankoknál ilyen biztosítást találtunk, ott minden esetben fedezetet nyújt a biztosító halál esetére. Ezen belül megkülönböztetésre kerülhet a bármely okú, természetes, baleseti és a közlekedési baleseti halál. Az egyes csomagokban meghatározzák, hogy mely halálesetre nyújtanak fedezetet. Ezen kívül jellemzően megtalálhatók a rokkantságra, keresőképtelenségre, munkanélküliségre vonatkozó fedezetek is.  A rokkantság és keresőképtelenség esetében szintén eltérőek lehetnek a feltételek arra vonatkozóan, hogy balesetből következett-e be, vagy sem, és hogy rokkantság esetén hány %-os rokkantságot állapítottak meg.

A részletes feltételeket, a biztosító szolgáltatását és az esetleges kizárásokat (azok az esetek, amikor a biztosító nem fizet) a biztosító szerződési feltételeiben találjuk, amelyeket az adott bankok honlapjáról is elérünk. A biztosítások csak annál a banknál köthetők meg, amely bank a jelzáloghitelt nyújtotta.

biztosítási csomagok jelzáloghitelhez

A vizsgált biztosítások tekintetében az FHB Bank és a Sopron Bank esetében csak olyan hitelfedezeti biztosítást tudunk kötni, amely kizárólag halál esetére vonatkozik. A többi banknál már az egyéb fedezetekre is találunk csomagokat, illetve csak a CIB Banknál találtunk  kritikus betegségre vonatkozó fedezetet (pl. veseelégtelenség, rosszindulatú daganat).

Mennyit térít a biztosító?

Az adós halála, valamint rokkantság esetén a fennálló hiteltartozást fizeti ki a biztosító a bankunknak. Keresőképtelenség, munkanélküliség vagy kritikus betegség esetén a biztosító az első 60 napra nem fizet (OTP esetén csak 30 napra, CIB/kritikus betegség esetén szintén 30 napra), és a 61. naptól (OTP és CIB/kritikus betegség esetén 31. naptól) kezdve fizeti helyettünk az esedékes törlesztőrészletet. Fontos kérdés, hogy meddig… A Raiffeisen és Erste esetében maximum 6 hónapig, Budapest Bank esetében maximum 10 hónapig, a CIB és az OTP esetében pedig maximum 12 hónapig.

Mitől függ a havidíj?

A Budapest Bank és az OTP esetében a havi törlesztőrészlet %-ában meghatározott díjat kell fizetnünk. A többi bank esetén a folyósított hitel %-ára vetítik a biztosítás összegét, egyedüli kivétel az FHB Banknál elérhető biztosítás, amely esetében a fennálló tőketartozás a számítás alapja. Tehát ahogyan csökken a fennálló hitelünk, úgy csökken a biztosítás havi díja is.

biztosítási csomagok havi díjai

A biztosított adósnak lehetősége van további 1 adóstársat biztosítottként bevonni. Két adós esetén, a Budapest Banknál és a CIB Banknál duplázódik a fizetendő havidíj, az OTP esetén pedig némi kedvezményt kapunk a kétszeres díjból. A többi bank esetében ugyanazt a díjat kell fizetni két adós esetén is, de a biztosító szolgáltatására vonatkozóan lehetnek arányos korlátozások (pl. az FHB Banknál két adós biztosítottnál az egyik adós természetes halála esetén a fennálló hitel felét fizeti a biztosító, közlekedési baleseti halál esetén viszont a teljes tartozást).

Ezekre az élethelyzetekre érdemes felkészülni, mert ilyen esetekben is ugyanúgy kell teljesíteni a havi részleteket. Ha a legolcsóbb munkanélküliségre szóló biztosítás összegét tennénk félre minden hónapban, több mint 10 évig gyűjtögethetnénk, hogy felhalmozzuk egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel 6 havi törlesztőrészletét! Ha ezt biztosításra szánjuk, megkapjuk ezt szolgáltatás formájában, bármikor is legyen rá szükség a futamidő során. Ha még sincs, utólag gondolhatjuk úgy, hogy kidobott pénz volt, de a nyugalmunkra, saját és a családunk biztonságára ne sajnáljunk költeni!

A hiteltörlesztés védelmét azonban megelőzi a legjobb lakáshitel kiválasztása, amelyhez kalkulátorunk nyújt segítséget.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Zsuzsu

  Otp lakashitelt veszek fel.
  Nyugdijas vagyok 60eves
  Hitelossze 8millio
  Torlesztesi biztositas havi dija mennyi
  Koszonom

 2. Fejes Mariann

  Szeretném megtudni, hogy élettársam nevén van a lakáshitelűnk, és 16.000.000 Ft.
  Szeretnék kötni egy biztositást, ha vele valami történik én egyedül nem tudom fizetni a törlesztést.

  Várom ajánlatukat a fent megadott e-mail cimre

  Üdvözlettel.
  Fejes Mariann

 3. kovács barbara

  Jó ez a csoportos hitelfedezeti biztosítás munkanélküliségre. Csak a K@H-nál nem működik…. Nem fizetnek, ha felmondasz, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, ill ha felmondanak, akkor sem akarnak fizetni, mert a te hibád. Hogy van ez? látott már vki olyat, h indok nélkül mond fel egy cég? Nem teheti meg, mert az nem törvényes. Vmilyen indokot rá kell írnia… Sok lehetősége a munkavállalónak nincs, dehogy egy biztosító, aki szolgáltat, az is azt tesz Magyarországon, amit akar, az szerintem nagyon fura… Köszönöm

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.