Betöltés

Az adósok nyugodt éjszakáinak ára – hitelfedezeti védelem

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-15

A hitel futamideje során számos olyan váratlan dolog történhet, amely közvetlenül érinti a pénztárcánkat. Most sajnos nem fizetésemelésre vagy lottónyereményre gondolunk, hanem épp ellenkezőleg, olyan sajnálatos élethelyzetekre, amikor a törlesztés önhibánkon kívüli okból nehézkessé vagy lehetetlenné válik. Szerencsére a legtöbb banknál elérhető valamilyen hitelfedezeti védelem, amellyel bebiztosíthatjuk magunkat és a családot.

Miben más, mint a többi biztosítás?

A kifejezetten jelzáloghitelek mellé köthető, maximum a hitel összege erejéig érvényes biztosítások nem egyéni, hanem csoportos biztosítások. Ez azt jelenti, hogy nem mi egyénileg szerződünk a biztosítóval, hanem a bankunk a szerződő, mi pedig a biztosítás igénybevételével csatlakozunk ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai ugyanezen biztosítást fizetik. Ezáltal kedvezőbb díj mellett érhetőek el, mintha egyéni életbiztosítást kötnénk, aminek kedvezményezettje a bank. Azaz ezek a biztosítások lejáratkor nem fizetnek, nem megtakarítási/befektetési jellegűek, kifejezetten a hitel visszafizetésének kockázatát hivatottak fedezni.

Milyen kockázatokra köthető?

Amely bankoknál ilyen biztosítást találtunk, ott minden esetben fedezetet nyújt a biztosító halál esetére. Ezen belül megkülönböztetésre kerülhet a bármely okú, természetes, baleseti és a közlekedési baleseti halál. Az egyes csomagokban meghatározzák, hogy mely halálesetre nyújtanak fedezetet. Ezen kívül jellemzően megtalálhatók a rokkantságra, keresőképtelenségre, munkanélküliségre vonatkozó fedezetek is.  A rokkantság és keresőképtelenség esetében szintén eltérőek lehetnek a feltételek arra vonatkozóan, hogy balesetből következett-e be, vagy sem, és hogy rokkantság esetén hány %-os rokkantságot állapítottak meg.

A részletes feltételeket, a biztosító szolgáltatását és az esetleges kizárásokat (azok az esetek, amikor a biztosító nem fizet) a biztosító szerződési feltételeiben találjuk, amelyeket az adott bankok honlapjáról is elérünk. A biztosítások csak annál a banknál köthetők meg, amely bank a jelzáloghitelt nyújtotta.

biztosítási csomagok jelzáloghitelhez

A vizsgált biztosítások tekintetében az FHB Bank és a Sopron Bank esetében csak olyan hitelfedezeti biztosítást tudunk kötni, amely kizárólag halál esetére vonatkozik. A többi banknál már az egyéb fedezetekre is találunk csomagokat, illetve csak a CIB Banknál találtunk  kritikus betegségre vonatkozó fedezetet (pl. veseelégtelenség, rosszindulatú daganat).

Mennyit térít a biztosító?

Az adós halála, valamint rokkantság esetén a fennálló hiteltartozást fizeti ki a biztosító a bankunknak. Keresőképtelenség, munkanélküliség vagy kritikus betegség esetén a biztosító az első 60 napra nem fizet (OTP esetén csak 30 napra, CIB/kritikus betegség esetén szintén 30 napra), és a 61. naptól (OTP és CIB/kritikus betegség esetén 31. naptól) kezdve fizeti helyettünk az esedékes törlesztőrészletet. Fontos kérdés, hogy meddig… A Raiffeisen és Erste esetében maximum 6 hónapig, Budapest Bank esetében maximum 10 hónapig, a CIB és az OTP esetében pedig maximum 12 hónapig.

Mitől függ a havidíj?

A Budapest Bank és az OTP esetében a havi törlesztőrészlet %-ában meghatározott díjat kell fizetnünk. A többi bank esetén a folyósított hitel %-ára vetítik a biztosítás összegét, egyedüli kivétel az FHB Banknál elérhető biztosítás, amely esetében a fennálló tőketartozás a számítás alapja. Tehát ahogyan csökken a fennálló hitelünk, úgy csökken a biztosítás havi díja is.

biztosítási csomagok havi díjai

A biztosított adósnak lehetősége van további 1 adóstársat biztosítottként bevonni. Két adós esetén, a Budapest Banknál és a CIB Banknál duplázódik a fizetendő havidíj, az OTP esetén pedig némi kedvezményt kapunk a kétszeres díjból. A többi bank esetében ugyanazt a díjat kell fizetni két adós esetén is, de a biztosító szolgáltatására vonatkozóan lehetnek arányos korlátozások (pl. az FHB Banknál két adós biztosítottnál az egyik adós természetes halála esetén a fennálló hitel felét fizeti a biztosító, közlekedési baleseti halál esetén viszont a teljes tartozást).

Ezekre az élethelyzetekre érdemes felkészülni, mert ilyen esetekben is ugyanúgy kell teljesíteni a havi részleteket. Ha a legolcsóbb munkanélküliségre szóló biztosítás összegét tennénk félre minden hónapban, több mint 10 évig gyűjtögethetnénk, hogy felhalmozzuk egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel 6 havi törlesztőrészletét! Ha ezt biztosításra szánjuk, megkapjuk ezt szolgáltatás formájában, bármikor is legyen rá szükség a futamidő során. Ha még sincs, utólag gondolhatjuk úgy, hogy kidobott pénz volt, de a nyugalmunkra, saját és a családunk biztonságára ne sajnáljunk költeni!

A hiteltörlesztés védelmét azonban megelőzi a legjobb lakáshitel kiválasztása, amelyhez kalkulátorunk nyújt segítséget.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Zsuzsu

  Otp lakashitelt veszek fel.
  Nyugdijas vagyok 60eves
  Hitelossze 8millio
  Torlesztesi biztositas havi dija mennyi
  Koszonom

 2. Fejes Mariann

  Szeretném megtudni, hogy élettársam nevén van a lakáshitelűnk, és 16.000.000 Ft.
  Szeretnék kötni egy biztositást, ha vele valami történik én egyedül nem tudom fizetni a törlesztést.

  Várom ajánlatukat a fent megadott e-mail cimre

  Üdvözlettel.
  Fejes Mariann

 3. kovács barbara

  Jó ez a csoportos hitelfedezeti biztosítás munkanélküliségre. Csak a K@H-nál nem működik…. Nem fizetnek, ha felmondasz, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, ill ha felmondanak, akkor sem akarnak fizetni, mert a te hibád. Hogy van ez? látott már vki olyat, h indok nélkül mond fel egy cég? Nem teheti meg, mert az nem törvényes. Vmilyen indokot rá kell írnia… Sok lehetősége a munkavállalónak nincs, dehogy egy biztosító, aki szolgáltat, az is azt tesz Magyarországon, amit akar, az szerintem nagyon fura… Köszönöm

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.