loading

Milyen feltételekkel kapunk most 3 millió Ft-os személyi kölcsönt?

szerző: Csábráki Dávid

Kiszámoltuk, hogy jelenleg mekkora havi törlesztővel kínálják a bankok a legkedvezőbb 3 millió Ft összegű személyi kölcsönöket eltérő jövedelmi szint esetén. Érdemes részletesen áttekintenünk az egyes bankok ajánlatait, ugyanis akár 7 500 Ft is lehet a különbség a legjobb hitelajánlatok havi törlesztőrészletei között. Egy jó választással így teljes visszafizetésben akár több mint 400 ezer Ft pénzügyi előnyre tehetünk szert.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsönök a járványhelyzet ellenére sem vesztették el népszerűségeket, amihez az is hozzájárulhat, hogy a bankok egyre nagyobb mértékben teszik elérhetővé az elektronikus felületeken történő hiteligénylést. Ennek köszönhetően akár teljes egészében, kényelmesen és biztonságosan juthatunk szabad felhasználású hitelhez, a pénz pedig jó esetben 3-7 napon belül megérkezhet a számlánkra.

Személyi kölcsön felvételéhez nincs szükség önerőre és fedezetre, a felvehető összeg nagysága kizárólag az igazolt jövedelem nagyságától függ. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján havi nettó 500 ezer Ft-os jövedelem alatt a keresetünk maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg ennél magasabb bevételnél 60% a plafon. Ez azt jelenti, hogy 200 ezer Ft jövedelem mellett a havi törlesztőrészlet nagysága nem haladhatja meg a 100 ezer Ft-ot, míg egy 500 ezer Ft-os havi kereset akár 300 ezer Ft-ot is “elbír”.

Fontos megemlíteni, hogy ez csak egy jogszabályi korlát, az egyes bankok kockázatviselési hajlamuktól függően eltérő gyakorlatot folytatnak, így akár az is előfordulhat, hogy egy hitelintézet az igazolt jövedelmünk csupán 35-40%-áig hitelez. Lényeges még az is, hogy a bankok mindegyike meghatározza a hitelfelvételhez szükséges minimális jövedelmet, ami általában a minimálbér, de valahol ennél magasabb.

Hitelkamatok nettó 200 ezer Ft jövedelem mellett

A 12 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a legkedvezőbb 3 millió Ft összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsönt nettó 200 ezer Ft jövedelem mellett a Cetelem Bank kínálatában érjük el. A Cetelem Szabad Felhasználású Személyi Kölcsönhöz 6,96%-os THM mellett juthatunk hozzá, ami 3 542 778 Ft-ot jelent teljes visszafizetésben. Ugyanilyen paraméterek mellett az UniCredit Bank 9,88%-os, míg a CIB Bank és az MKB Bank 11,34%-os THM-mel kínálja a második és a harmadik legkedvezőbb személyi kölcsönt.

 

Alacsonyabb jövedelem esetén különösen fontos a hitelajánlatok összehasonlítása, ugyanis már a legjobb ajánlatok között is hatalmas eltéréseket tapasztalhatunk. Az 5. legkedvezőbb személyi kölcsön 2021.01.01-jét követően havi 7 500 Ft-tal magasabb törlesztőrészlet mellett érhető el a legjobb ajánlathoz képest, ami 5 év alatt összesen 442 ezer Ft-tal jelent többet teljes visszafizetésben.

Magasabb jövedelem, alacsonyabb kamatok

Mivel a személyi kölcsönök esetén a bankok hitelbírálata kizárólag a jövedelmi helyzetre terjed ki, ezért az ügyfélminősítés szempontjából kiemelten fontos, hogy mekkora igazolt jövedelmet tudunk felmutatni. A magasabb jövedelem a bankok számára nagyobb biztonságot jelent, melynek köszönhetően alacsonyabb kamatszint mellett juthatunk hitelhez.

A jelenleg elérhető legjobb öt 3 millió Ft összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsön ajánlat nettó 300 ezer és 500 ezer Ft jövedelem mellett teljes mértékben megegyezik. A legjobb ajánlat magasabb jövedelem esetén is a Cetelem Banknál érhető el hasonlóan 6,96%-os THM mellett. A Sberbank Fair Plusz Személyi Kölcsön a jelenlegi második legkedvezőbb ajánlat, ami 7,16%-os THM mellett érhető el. Nem sokkal marad el az UniCredit Bank Stabil Kamat Személyi Kölcsön terméke, melyet 7,23%-os THM-mel kínálnak.

 

A legjobb 5 ajánlatot megfigyelve jól látható, hogy a magasabb jövedelem ugyanazon hitelintézetnél akár 3-4%-kal alacsonyabb kamatot eredményezhet. Ebben az esetben az egyes hitelajánlatok közötti eltérés mértéke is jóval alacsonyabb, ugyanakkor nem is elhanyagolható, hiszen a legkedvezőbb személyi kölcsön 81 ezer Ft-tal jelent kevesebbet teljes visszafizetésben, mint az 5. legjobb ajánlat.

Mit tehetek a kedvezőbb kamatért?

A jövedelem természetesen nem növelhető tetszőlegesen, de van szerencsére más megoldás is. Adóstárs bevonásával ugyanis a bank által figyelembe vett jövedelem növelhető, ezzel pedig a kamat lefaragható lehet. Házaspárokat persze szinte mindig bevon adóstársként a bank, de élettársaknál is ragaszkodhatnak ehhez, hiszen abból indulnak ki, hogy a pár közös kasszán van, így a bevételek és a kiadások is közösek. A másik fontos dolog a gondos bankválasztás, ugyanis a bankok más-más jövedelemhez kötik a kamatkedvezményeket.

Mindezek alapján Te is láthatod, hogy nagyon sok múlik a megfelelő személyi kölcsön kiválasztásán. Versenyeztesd meg a banki ajánlatokat a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával, és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot!

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Szakértői cikkek