Betöltés
loading

Kevesen törődnek vele személyi kölcsön igénylésnél, pedig milliós plusz költséget jelenthet!

Visszatérő dilemma a Bankmonitor segítségét kérő hiteligénylők körében, hogy vajon mennyire érdemes kitolni egy személyi kölcsön futamidejét, hiszen ezzel a módszerrel lenyomható a havi hiteltörlesztők összege, ami a mostani bizonytalan helyzetben fontos szempont. Igen ám, de a futamidő-hosszabbításnak később mindenképp meg kell fizetni az árát, így érdemes körültekintően eljárni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsönök továbbra is népszerűek, és bár az MNB statisztikái szerint 2020. második negyedévében 63%-kal csökkent a folyósítás értéke az egy évvel korábbihoz képest, a Bankmonitor.hu tapasztalatai szerint ez nem annyira az érdeklődés hiányának, mint inkább a bankok óvatosabb üzletpolitikájának a következménye.

A személyi hitelek legfontosabb előnye, hogy amennyiben valaki eredményesen átverekszi magát a banki hitelbírálat bugyrain, akkor akár 5-6 napon belül a számláján lehet a pénz. (Feltéve, hogy minden szükséges dokumentumot sikerült időben benyújtania.) A személyi kölcsön mellett szóló érv az is, hogy a felvételhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a bank itt kizárólag az igazolt jövedelem alapján dönti el, hogy mekkora összegű hitelt ad.

A felvehető hitel maximális összegét elvileg bárki maga is ellenőrizheti, ugyanis az adósságfék szabály szerint félmilliós igazolt jövedelem alatt ennek 50%-a fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre, míg e fölött 60% a jogszabályi plafon. Például egy 300 ezer Ft-os nettó jövedelem elviekben akár 150 ezer Ft-os hiteltörlesztőt is elbír, ám a többség érthető módon inkább 20-25%-ot vállal be, hiszen kell maradnia pénznek ezen felül is. (Használhatjuk azonban a Mennyi személyi kölcsönt kaphatok? kalkulátort is, ami különböző típusú – például vállalkozói – jövedelem esetén is megmutatja a lehetőségeinket.)

Egy 3 millió Ft-os személyi kölcsön teljes visszafizetése különböző futamidők esetén

A havi fizetni való nagyságát az igényelt hitelösszeg és a futamidő hossza befolyásolja. Alapesetben a felvehető hitel maximuma 10 millió forint, míg a futamidő legfeljebb 10 év a személyi kölcsönöknél. A jelenlegi bizonytalan helyzetben azonban óvatosabbá váltak a bankok, így a többség legfeljebb 5-8 millió forintig hitelez, míg a futamidőt jellemzően 7 évig engedik elmenni.

De vajon érdemes maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló futamidőt azért, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsük a havi fizetni valót? Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, néhány dologgal tisztában kell lennünk:

Érvek a futamidő hosszabbítás mellett:

 • Hiába engedi meg az adósságfék szabály, hogy a jövedelmünk akár 50%-át hiteltörlesztésre fordítsuk, mindenképp érdemes költségvetést készítenünk, amiből láthatjuk, mennyi hiteltörlesztőt tudunk biztosan, jelentősebb lemondások nélkül vállalni.
 • A kisebb havi törlesztő nemcsak nagyobb mozgásteret jelent a családi költségvetésben, de abban is segít, hogy megőrizzük a hitelképességünket, ha esetleg újabb banki finanszírozásra volna szükségünk a lejárat alatt.
 • A bankok is szeretik a hosszabb futamidőt, hiszen akkor jó időre letudhatják a pénz kihelyezésének feladatát. Éppen ezért nem ritka, hogy hosszabb futamidőre kedvezőbb kamatot adnak, vagyis olcsóbbak kínálják a hitelt a bankok, extrém hosszú futamidőnél azonban ismét emelkedhet a kamat, mert ilyen időtávon már a kockázatok is nagyobbak. Ezért érdemes a hitelkalkulátorral több futamidő kamatszintjét is ellenőrizni. Példa: 3 millió Ft hitelnél (300 ezer Ft igazolt jövedelemmel) 5 éves futamidővel 6,99% a legkedvezőbb kamat, míg 3 éves futamidőnél 7,05% ugyanez. Itt meglehetősen kicsi a különbség, de a kalkuláció során ezzel is érdemes tisztában lenni.

Ellenérvek: 

 • Sokan nem tudják, hogy hiába vesznek fel ugyanakkora összegű hitelt, a hosszabb futamidő egyben azt is jelenti, hogy összességében többet kell végül a banknak visszafizetnünk. Az ok pedig az, hogy tovább használjuk a bank pénzét, így tovább kell utána kamatot is fizetnünk.
 • Minél magasabb egy hitel kamata, a hosszabb futamidő annál inkább megemeli a teljes visszafizetendő összeget. Éppen ezért nagyobb hitelösszeg és hosszú futamidő kombinálásakor különösen oda kell figyelni a számunkra elérhető legkedvezőbb hitel megtalálására. Például: a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint egy 5 éves futamidejű, 3 millió forintos személyi kölcsönnek lehet 7% és 18,5% egyaránt a kamata, a kettő között pedig teljes visszafizetésben több mint 1 millió forint a különbség. Míg, ha ugyanezt 3 éves futamidőnél vizsgáljuk, akkor „csak” 500 ezer forint a differencia.
  Személyi hitel kalkulátor
  Mennyi pénzre van szükséged?
  Ft
  év
  Ft
  Jövedelmem:
  hónap
  Szerepelsz-e a KHR-ben?
  A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
  Törlesztő 2020-ban
  Teljes visszafizetés
  Törlesztő 2021-től
  THM
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
  Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
  Fióki látogatás nélkül igénylem
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

  Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

  Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.