Betöltés

Milyen hitelvizsgálatra számíthatsz Babaváró hitelnél?

szerző: Argyelán József
2019-05-31

Ahhoz, hogy megkaphassuk a július 1-jétől elérhető babaváró támogatást, át kell mennünk a bank hitelminősítési vizsgálatán. Vagyis nem elég a jogszabályi feltételeket teljesítenünk, még a bank belső szabályainak is meg kell felelnünk. De mik is ezek?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy speciális konstrukció, hiszen ingatlanfedezet nem kapcsolódik hozzá, ugyanakkor az állami kezességvállalás miatt biztonságosabb, mint egy személyi kölcsön. Azt még pontosan nem tudjuk, hogy az egyes bankok pontosan mit néznek majd a Babaváró hitelképességi vizsgálata során, ám azt igen, hogy alapvetően hogyan is zajlik egy hitelbírálat.

1. Minimális hitelezési feltételek

A bankok először is meghatározzák azokat a minimális feltételeket, melyeket az igénylőknek minden esetben teljesíteniük kell.

Ezek lehetnek:

 • életkorra,
 • állampolgárságra,
 • cselekvőképességre,
 • a munkaviszony típusára és hosszára,
 • az igazolt jövedelem nagyságára,
 • a meglévő hitelek fizetési múltjára
 • és aktív bankszámla-használatra vonatkozó elvárások.

A pontos feltételek eltérhetnek az egyes bankok esetében, így elképzelhető, hogy az egyik hitelintézetnél megkapjuk a babaváró támogatást, míg másiknál nem.

2. Az ügyfélminősítés elkészítése

Az ügyfélminősítés során a bank az általunk megadott személyes, jövedelmi és egyéb adatok alapján besorol minket egy ügyfélkategóriába. A jövedelmi és munkahelyi adatok mellett számos más demográfiai adat befolyásolhatja a minősítést, úgymint az iskolai végzettség, a lakóhely elhelyezkedése és tulajdonosi szerkezete, az igénylő életkora, stb. Ezeket a kategóriákat a pénzintézetek meglévő ügyfeleik viselkedése alapján határozzák meg. Vagyis az általunk megadott adatok alapján megnézik, hogy mely meglévő hitellel rendelkező ügyfélcsoporthoz hasonlítunk leginkább, és azok a hiteligénylők milyen kategóriába lettek besorolva.

Miért lehet ez fontos? Van olyan csoport, akinek nem szeretne új hitelt nyújtani a bank. Ha ebbe kerülünk, akkor elutasítják a kérelmünk. Illetve egyes bankoknál a különböző kategóriák különböző kamatszinten kaphatnak kölcsönt. Sőt, a jövedelmünk terhelhetősége is eltérő lehet attól függően, hogy melyik csoportba sorolnak bennünket.

A jövedelem terhelhetősége

Jogszabály is szabályozza, hogy jövedelmünk hány százaléka lehet maximálisan hiteleinek törlesztőrészlete. Itt figyelembe kell venni a meglévő hitelek fizetési kötelezettségeit is, sőt hitelkeretek esetében mindig a keretösszeg 5%-át tekintik fizetési kötelezettségnek függetlenül attól, hogy mekkora a ténylegesen elköltött pénz belőle.

A jogszabályi kitételek eléggé bonyolultak, ráadásul július 1-jétől változnak is. Azonban arról nem sokat tudni még, hogy a Babaváró hitel melyik kategóriába kerül, esetleg kap-e egy külön besorolást. Ráadásul az is bizonytalan, hogy melyik törlesztőrészlet alapján kerül majd a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) meghatározásra. (Az induló, általunk fizetendő részlet lesz az irányadó, vagy esetleg ahhoz hozzáadják még az állam által fizetendő kamatokat is.)

Ha szeretnéd megnézni, hogy a jövedelmed (vagy jövedelmetek) alapján mekkora összegű hitelt adnak maximálisan a bankok, akkor ezzel a Mennyi Hitelt Kaphatok? kalkulátorral pontos választ kaphatsz. 

Az egyes pénzintézetek eltérhetnek a fenti jogszabályi korlátoktól szigorúbb irányba. Arról sajnos jelenleg nincsen információnk, hogy ezt mely pénzintézetek, és milyen esetben tennék meg. A különböző jövedelemtípusokat is eltérő mértékben fogadhatják el. (Ugyanakkora jövedelemre eltérő lehet az adható összeg attól függően, hogy az alkalmazotti bér, vállalkozói kivét, nyugdíj, bérleti szerződésből származó jövedelem, stb.) Azt sem tudjuk még egyértelműen, hogy ki az, akinek igazolt jövedelmével számolhatunk a bírálat során, azaz kit tudunk bevonni adóstársként Babaváró hitelnél azért, hogy megkaphassuk az elképzelt hitelösszeget.

3. A benyújtandó dokumentáció

A megadott adatokat, információkat sok esetben igazolásokkal, hivatalos dokumentumokkal szükséges alátámasztanunk. Például alkalmazotti munkabérünk általában munkáltatói igazolással szükséges igazolnunk, de kérhetik annak a bankszámlának a kivonatát is, amire a jövedelmünk érkezik. Sőt, elképzelhető olyan eset, amikor ezen túl NAV jövedelemigazolást is elvár pénzintézet.

Az egyes bankok által elvárt benyújtandó papírok köre eltérhet, sőt, a benyújtás formája is különböző lehet. A papír alapú dokumentum kezelés mellett ugyanis elképzelhető, hogy egyes bankokhoz elektronikusan is beadhatunk hitelkérelmet.

4. A Babaváró hitel speciális feltételeinek ellenőrzése

A támogatáshoz kapcsolódó speciális feltételeket is ellenőrizni kell! A Bankmonitor Babaváró Támogatás Kalkulátorának segítségével meg tudod nézni előre, hogy az alap feltételeknek megfeleltek-e a pároddal.

Bankmonitor tipp:

 • Ellenőrizd előre a Bankmonitor Kalkulátorával, hogy megfelelsz-e a Babaváró hitel alapvető feltételeinek.
 • Kövesd július 1-ig a híreket, információkat. Egyre többet tudhatunk meg a Babaváró hitelről és ezek az információk befolyásolhatják döntésedet.
 • Ha a Babaváró támogatás speciális feltételeinek megfelelsz, de egy bank a hitelminősítése alapján elutasít, akkor érdemes lehet újra beadni az igénylés máshol.
 • Érdemes minket választani, szakértő kollégáink folyamatosan bővítik ismereteiket, segítenek majd eligazodni a különböző banki lehetőségek között.

Cikkünk 2019.06.14-én frissítettük.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

  Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.