loading

Milyen ingatlanberuházásra vehetek fel Növekedési Hitelt?

Csányi Franciska
szerző: Csányi Franciska

Sok vállalkozónak csillan fel a szeme amikor kiderül, hogy beruházások finanszírozására még mindig elérhető a fix 2,5%-os kamaton igényelhető Növekedési Hitel. Mielőtt azonban ezen felbuzdulva belevágnánk bármilyen projektbe, érdemes közelebbről is megvizsgálnunk, hogy tervezett beruházásunk belefér-e a Program kereteibe. Nem csak a beruházás tárgya, hanem annak hasznosítási célja sem mindegy ugyanis! Nézzük, mi a helyzet az ingatlanberuházásokkal.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) fő célja azon beruházások finanszírozása, melyek közvetlenül a működést szolgálják, így a beruházás tárgyának későbbi hasznosítása, használata nagyban befolyásolja azt, hogy beleférünk-e a Program feltételrendszerébe.

Nem minden ingatlanberuházáshoz vehető igénybe? Tessék???

Egy ingatlanvásárlásnak, -beruházásnak többféle célja lehet. Összeszedtünk néhány olyan példát, amikor a beruházási cél bár ingatlan, az mégsem finanszírozható Növekedési Hitelből.

  • Megvásároljuk, felépítjük vagy felújítjuk az ingatlant, hogy ezt követően szép haszonnal értékesítsük azt. (Ez lehet olyan üzletszerű tevékenység, mint az ingatlanfejlesztés, de lehet spekulatív célú adásvétel is.)
  • Azzal a céllal vásároljuk meg az ingatlant, hogy majd bérbe adjuk, így passzív módon termelje nekünk a pénzt. (Kivéve cégcsoporton belüli bérbeadás.)
  • Befektetési céllal vásárolunk ingatlant abban a reményben, hogy az értéke nőni fog. Az értékesítését későbbre tervezzük, vagyis a konstrukciót kvázi befektetésként értelmezzük.

Gyorsan tegyük is fel a kérdést, hogy „Miért nem?” A válasz egyszerű, a fenti példák olyan ingatlanberuházások, melyek önmagukban is jövedelemtermelő képességgel bírnak, nem pedig egy független üzleti tevékenységet szolgálnak.

A Növekedési Hitel tehát abban az esetben vehető igénybe ingatlanberuházás finanszírozásához, ha az közvetlenül céged tevékenységét szolgálja – akár vásárolod, akár te magad építed azt.

Mi az, ami biztosan belefér az NHP kereteibe

Legyen szó gyártásról vagy kereskedelmi szolgáltatásról, a telephely, a raktár, de akár az iroda vagy egy egy szép bemutatóterem is mindenképp cégünk működésének elengedhetetlen alapköve.

Előfordulhat azonban, hogy egy-egy nagyobb beruházáshoz még hitellel együtt sincs meg az elegendő forrásunk, hogy azt teljes egészében azonnal kivitelezzük. Adja magát a lehetőség, hogy használjuk ki a Növekedési Hitelprogramot – amíg van szabadon felhasználható keretünk -, és ebből vásároljuk meg a raktárunk, telephelyünk helyszínéül szolgáló telket most, majd amikor összegyűlik a szükséges pénz, később megépíthetjük rá a raktárat, irodát.

A több ütemben történő beruházás megvalósítása nem kizárt Növekedési Hitelből, a határidőkre azonban nem árt odafigyelni. Fő szabály, hogy a teljes beruházást egy projekt keretén belül kell kivitelezni.  Tehát megvehetjük most a telket NHP hitelből, egyben vállaljuk, hogy két éven belül felépítjük rá az üzleti célú ingatlanunkat. Ebben az esetben azonban nagy valószínűséggel az építkezést nem tudjuk majd Növekedési Hitelből finanszírozni. … hacsak nincs akkora mázlink, hogy még akkor is rendelkezésre fog állni az NHP.

Hiba lenne azt hinni, hogy minden bank azonos módon bírálja el ugyanazt a beruházási hiteligényt, a bankok gyakorlata több vonatkozásban is eltér. Előfordulhat, hogy „A” bank egyáltalán nem ad hitel az adott cégnek, míg „B” bank versenyez érte.  Jelentősen eltérhetnek a fedezeti követelmények és a szerződés egyéb feltételei is. A Bankmonitor segít, hogy megtaláld a céged számára legmegfelelőbb NHP megoldást!

Növekedési Hitel kalkulátorunkkal könnyedén megnézheted, hogy vállalkozásod alkalmas-e NHP felvételére és hitelcélod – nem csak ingatlanberuházás, hanem bármi más – finanszírozható-e NHP-ból.

Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.