Betöltés
loading

Egyre nagyobb és hosszabb futamidejű lakáshitelt vesznek fel a magyarok. Mutatjuk a káros mellékhatásokat!

Egyre nagyobb összegű lakáshitelt vesznek fel a magyarok, ezzel együtt pedig a futamidők is mind jobban elhúzódnak. Ennek azonban több káros mellékhatása is van, amire érdemes odafigyelni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az elmúlt évek áremelkedésének egyik következménye, hogy folyamatosan nő a felvett átlagos lakáshitelek összege és futamideje. A nagyobb hitelösszeg azért szükséges, mert máskülönben a vevők nem tudják finanszírozni a vásárlást, a futamidő kitolásával pedig a havi törlesztőt próbálják lenyomni az igénylők. Például azért, mert máskülönben az igazolt jövedelmük alapján nem kapnák meg a kölcsönt, vagy azért, mert bár megkapnák, ám 10-20 évre nem mernek bevállalni ekkora havi kiadást.

A trendet jól mutatják az MNB számai: míg 2015-ben az újonnan felvett lakáshitelek 17,1%-ánál haladta meg a futamidő a 20 évet, addig 2019 első felére megduplázódott (34,1%) ezek aránya. Eközben 2015-ben a felvett hitelek 4,9%-ánál haladta meg a hitelösszeg a 15 millió Ft-ot, míg idén 21% volt ugyanez, vagyis minden ötödik kihelyezés ilyen volt.

Ennek azonban lehetnek pénzügyi szempontból káros mellékhatásai, mégpedig triplán:

  • A magasabb hitelösszeg miatt nő a hitel kamattartalma.
  • A hosszabb futamidő miatt tovább kell kamatot fizetnie az adósnak.
  • Ha hosszabb futamidővel együtt a kamatfixálás idejét is meghosszabbítjuk, akkor magasabb lesz a hitel kamata.

10 millió Ft lakáshitel 10 éves futamidővel és végig fix kamattal a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint jelenleg havi 97 812 Ft havi törlesztővel, 3,32%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutató) érhető el, aminél a teljes visszafizetés 11 737 447 Ft. Ha ugyanezt a 10 millió Ft-os hitelt 15 évre vesszük fel – szintén végig fix kamattal –, akkor a havi törlesztő már csak 73 170 Ft, ám ez megtévesztő lehet, ugyanis a THM magasabb (3,91%), és a teljes visszafizetés is lényegesen nő (13 170 520 Ft). Vagyis, ugyanakkora hitelösszegre 5 évvel hosszabb futamidő esetén 1 433 073 Ft-tal kell összességében többet visszafizetni.

Még halmozottabb a hatás akkor, ha nem csak a futamidő, hanem a hitelösszeg is növekszik. Például, ha 10 millió Ft helyett 15 millió Ft lakáshitelre van szükségünk, a futamidőt pedig kitoljuk 15 évre, akkor a havi törlesztő 110 878 Ft lesz, a THM 4,6%, a teljes visszafizetés pedig 19 958 046 Ft. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy netán 20 vagy 25 évre hosszabbodik a futamidő, ekkor ugyanis 23 598 378 Ft, illetve 27 600 099 Ft-ot kell visszaadni a banknak. (Ráadásul 25 éves futamidő esetén 15 éves a leghosszabb kamatperiódus, itt végig fix kamatú kölcsönt nem kínálnak a bankok.)

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hét legfontosabb lakáshitel hírei egy helyen

A héten megtudhattad milyen problémát okozhat lakásvásárláskor, ha engedély nélkül beépítenek egy teraszt, vagy leszerelik a gázórát. Kiderült, hogy nem elég biztosíték a közüzemi számlák megfizetéséről a számlalevél és a...

Blogajánló
  • alapblog A félmeztelen podcast

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a... The post A félmeztelen podcast appeared first on alapblog.