Minden, amit tudni akartál a befektetések biztonságáról, de nem mertél megkérdezni

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 19.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a bankbetétben elhelyezett pénz biztonságban van. A részletek már általában kevésbé ismeretek. Az pedig, hogy a befektetések is biztosítva vannak sokaknak újdonság. Pedig mindkét biztosításnak megvannak a maga korlátai, amivel nem árt tisztában lenni. Ugyanis elképzelhető, hogy a biztosnak vélt bankbetétünk elúszik, miközben egy olyan befektetésből jön vissza valami, amiről már lemondtunk.

A betétek biztonsága

A bankbetétek az egyik legbiztonságosabb befektetési formának számítanak. Ez leginkább a kapcsolódó OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciának köszönhető. Ha egy bank fizetésképtelenné válik, akkor az OBA 20 napon belül kártalanítja az ügyfeleket. De kiket, milyen összeghatárig, és mi után? 

Az OBA védelme kiterjed 100 ezer euró értékhatárig:

 • a magyarországi székhelyű bankokban (vagy azok külföldi fiókjaiban) elhelyezett,
 • névre szóló banki betétekre, 
 • és bankok által 2003 óta kibocsátott kötvényekre és letéti jegyekre.

De mire vonatkozik a 100 ezer eurós (jelenleg több, mint 30 millió forint) határ?

Először kezdjük a jó hírrel: a tőkére, és a kamatra is vonatkozik a biztosítási védelem. 

Másodsorban viszont érdemes tudnunk, hogy nem úgy értendő ez a maximális határ, hogy 100 ezer euróig a tőke biztosított, aminek kifizetik a kamatát. A felső korlátba már a kamatnak is bele kell férnie. 

Harmadízben pedig azt is érdemes tudni, hogy személyenként és hitelintézetenként érvényes ez a kártérítési összeg, amit az MNB aktuális árfolyamával forintosítanak. Viszont azt érdemes az OBA honlapján leellenőrizni, hogy a pénzintézetünk tagja-e az Országos Betétbiztosítási Alapnak.

Életszerű példa

Legutóbb az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet került felszámolás alá, ami OBA tag volt. Azokat az ügyfeleket, akiknek 30 millió 835 ezer forint alatt volt a tőke és kamatkövetelése a pénzintézettel szemben automatikusan, teljes egészében kártalanították. Az elszámolást alig 7 napon belül postázták az érintetteknek. Akinek ennél több pénze volt az érintett takarékszövetkezetben, sajnos ők sem kaptak magasabb kártalanítást, így a pénzük közel 31 millió feletti része elúszott… 

Befektetések biztonsága

Sokaknak újdonságként hat, de a befektetési alapok, sőt még a részvények is biztosítottak. Ezt a biztosítást a Befektető- védelmi Alap (BEVA) nyújtja a tag pénzintézetek ügyfeleinek. Szerencsére nem kell külön nyomoznunk, hogy a brókercégünk, vagy a bankunk biztosított-e: elég leellenőrizni, hogy az adott intézetnek megvan-e MNB (régebben PSZÁF) engedélye. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a befektetésekből fakadó veszteségekért nem jár kártalanítás. Tehát, ha vettem egy részvényt, és annak esett az árfolyama, azért senki nem fizet kártérítést.

Mire jár BEVA garancia?  

Ha a befektetési szolgáltatóval (amely értékpapír számlát vezet részünkre) történik valami (fizetésképtelenné válik), és nem tudja kiadni számomra a nyilvántartott vagyonom (befektetési alapom, állampapírom, részvényem, vagy egyszerűen az ott lévő pénzem), akkor ilyen esetben kártérítésre vagyunk jogosultak, méghozzá
20 ezer euró (több, mint 6 millió forint) értékhatárig.

Fontos különbség azonban, hogy amíg az OBA garancia tőkére és hozamra is 100%, addig a BEVA garancia másként alakul. A követelésünket egymillió forintig száz százalékig térítik meg, míg az a feletti rész kilencven százalékát. A hozamunkról itt sem kell feltétlenül lemondani: száznyolcvan nap átlagárfolyamán fizetik ki a pénzünk. Például, ha fél ével ezelőtt vásároltunk 3 millió forintért egy alapot, ami a fél év alatt hozott 10 százalékot akkor most 3.300.000 forintunk van. Ebben az esetben, ha történik valami a befektetési szolgáltatóval, akkor a következő kártérítést kapom: a fél éves átlaghozamom 5%, így a követelésem 3.150.000 forint. Egymillió alatti rész száz százalékát, míg a maradék 2.150.000 forintnak a 90%-át, ami 1.935.000 forint. Összesen 2.935.000 forint kifizetést kapunk, ami alig 65 ezer forinttal kevesebb, mint amit fél évvel ezelőtt befizettünk. 

Azt is fontos tudni, hogy nem automatikus a kártérítés, azt igényelni kell. Ráadásul van egy olyan kitétel is, hogyha a szolgáltatónk nem volt BEVA tag, amikor szerződtünk, akkor bizony nem jár kártérítés. De akkor sem kapunk semmit, ha érintettek vagyunk a csődbement cégben (például, tulajdonos, vagy hozzátartozó), vagy a befektetési szolgáltató nyilvántartásaiban nem szerepelünk (nem ismer el minket ügyfelének). 

Többet szeretnél kihozni a pénzedből? Válassz egy hozzád illő befektetési alapot!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Ahogy látjuk az intézményi garanciáknak köszönhetően, a szolgáltató fizetésképtelensége esetén befektetésünk biztonságban tudható. Tartsuk mindig szem előtt a fent említett korlátokat, így nem kell aggódnunk az esetleges nem fizetésből eredő kockázattól!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. aluf

  Ha csődben megy egy vagy több nagy bank – nem egy kis takarékszövetkezet- kihatással lehet az euro árfolyamára. Amennyiben 100.000.- eurom van a bankban vagy történetesen 30 millió forintom amikor 300.-Ft az euro árfolyama az euro árfolyam pld. 400.-Ft-ra elszállhat tehát 40 milliót is érhet. Kérdés: 100.000 eurot kapok vissza vagy 30 millio Ft-t 40 millió helyett amikor már ennyi az árfolyam. Ha pld. egy romániai OTP leánybankban /is/ van pénzen az hol kell kérnem csőd esetén? Bankfióknak számit? Összeadódik az ottani és a hazai betét összege? A leánybank fióknak számit?

  2014.08.25.14:13

 2. aluf

  Az OBA-nak olvastam valahol 90 milliárd forintja van állampapírban. Egy közepes nagybank betét állománya kb. 2000 milliárd Ft. A kifizetés azonnali, a hitelek sokára folyhatnak be./ha befolynak/ Honnan lenne pénz a kártalanításra?

  2014.08.25.14:18

 3. aluf

  Érthetetlennek tartom a külföldi anyabankok politikáját. Azért tőkésítik fel hazai leányukat, hogy a hazai adóprés és egyéb állami furfang elvigye a tulajdonosok és részvényesek pénzét. Vajon miért öntenek lyukas hordóba tömérdek pénzt? Azt még érteném ha a nyereséget adóztatják, de mi pld. a végtörlesztéssel történt emészthetetlen. Most is a bankokkal nyeletik le, hogy az állami tevékenység miatt a HUF a béka és az euro hátsója alatt van.

  2014.08.25.16:59

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.