CSOK bővítésre: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

CSOK bővítésre: a legfontosabb tudnivalók egy helyen
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-17 Frissítve: 2019-10-16
 

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a vásárláson és az építésen túl bővítésre is igényelhető. De mi számít bővítésnek a csok szempontjából, milyen számlákat kell benyújtani, és hogyan kell a csok-ot bővítés esetén megigényelni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ezekre a bővítési célokra igényelhető csok

  • Meglévő lakóingatlan bővítésére.
  • Tanya, birtokközpont vagy preferált település területén használt lakás vásárlására+bővítésére, vagy vásárlására+korszerűsítésére. Valamint ilyen meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére. Ez utóbbi pont a Falusi csok.

Hogyan kell igényelni bővítésre a csok-ot?

A csok-ot házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik, de a gyermeküket egyedül nevelők is jogosultak a támogatásra. Az egy háztartásban élők egyidejűleg egy családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére jogosultak.

A csok-ot lehetőség van vállalt gyermekre is megigényelni, ám erre kizárólag az úgynevezett fiatal házaspároknak van lehetőségük. Fiatal házastársaknak minősülnek azok, akik közül legalább az egyik fél a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét.

Hirdetés

Hirdetés

Mi minősül bővítésnek a csok esetében?

Bővítésnek minősül, ha a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával nő, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is. (Vagyis azt, amikor a meglévő padlástérben lesz kialakítva a lakóingatlan.)

Bővítésnek számít az emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás is, amennyiben az emeletráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

A bővítést követően a lakás hasznos alapterületének el kell érnie

  • egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
  • két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
  • három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
  • négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

Milyen számlákat fogadnak el a bankok?

A készültségi fokhoz kapcsolódó egyes kifizetések előtt az ahhoz kapcsolódó bekerülési költség 70%-át számlával kell igazolni, amelyek kizárólag az igénylő nevére szólhatnak. Fontos, hogy a bank kizárólag olyan számlát fogad el, amelyet a bővítési munkálatok megkezdése előtt legfeljebb 6 hónappal állítottak ki, valamint amelynek kibocsátója az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja.

Hogyan kell igazolni a bővítés elkészültét?

A családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részfolyósításáig a használatbavételi engedélyt és a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítványt, egyszerű bejelentés esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell bemutatni.

Meddig kell a csok támogatással bővített ingatlanban élni?

A bővítésre csok-ot igénylőnek vállalnia kell, hogy ő maga és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, az utolsó részfolyósítástól számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik majd.

Igazolni kell a lakcímet

Bővítés esetén az utolsó részfolyósítást követő 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, ami igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt.

Elidegenítési és jelzálogjog jog 10 évre

A csok igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számított 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a lakásra.

A költségvetés elfogadása

Lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötésének feltétele, hogy az igénylő által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja.

Megkezdett bővítésre igényelhető a csok?

Megkezdett bővítésre is megigényelhető a csok támogatás, ám a támogatási összegből kizárólag a hátralévő, még el nem végzett munkálatokat lehet megfinanszírozni.

Milyen költségek számolhatók el bővítés esetén?

Bekerülési költségnek minősül a ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyat nem tartalmazó alábbi költség:

  • A bővítés érdekében a lakás épületszerkezeteinek, közös használatra szolgáló helyiségeinek, tároló helyiségeinek – ide nem értve a különálló épületben megvalósuló tüzelőanyag-tárolót, a lomkamrát – és központi berendezéseinek építési költsége.
  • A lebonyolítási költségek, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés – ideértve a használatbavétel tudomásulvételét – és a műszaki ellenőrzés költsége.
  • A bővítéshez szükséges földmunka elvégzésének költségei.
  • A bővítés megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek.

Kinek kell a csok-ból bővítendő ingatlanban laknia?

Lakás bővítése esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult, és a bővítést követően.

Ki lehet tulajdonos?

A családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Kivételt jelent, ha az igénylő elhunyt házastársa vagy élettársa esetében fennállt az előbbi feltétel, és a lakásban az elhunyt házastárs vagy élettárs kiskorú gyermeke legalább 50%-ot elérő mértékben tulajdonjogot szerzett.

Falusi csok bővítésre

A preferált kistelepülésen családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem használt lakás vásárlására abban az esetben nyújtható be, ha az igénylő ugyanazon kérelemben a lakás

  • korszerűsítésére,
  • bővítésére vagy
  • korszerűsítésére és bővítésére igényli a családi otthonteremtési kedvezményt.

Vagyis kizárólag használt lakás vásárlására a Falusi csok nem igényelhető!

Fontos engedmény, hogy korszerűsítésre, bővítésre illetve korszerűsítésre és bővítésre akkor is megigényelhető a Falusi csok, ha az adott ingatlan megvásárlásához korábban már igénybe vettek csok támogatást.

Falusi csok igénylése bővítésre és korszerűsítésre

Ha az igénylő a korszerűsítésre és bővítésre együttesen igényli a családi otthonteremtési kedvezményt, akkor ezeket egyidejűleg kell benyújtani.

Alapterület megkötés Falusi csok esetén

Könnyebbség a Falusi csok esetében, hogy ha az igénylő ezen alcím szerint lakás bővítésére családi otthonteremtési kedvezményt igényel, a lakásnak a hasznos alapterületre vonatkozó előírásnak legkésőbb a bővítést követően kell megfelelnie.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés