Mindent elvisz az infláció – Oda a Bónusz állampapír

szerző: Kerezsi Tibor
2017. 05. 11.

Mindent elvisz az infláció – Oda a Bónusz állampapír

Korábban a Prémium Magyar Államkötvény versenytársaként hívták életre a Bónusz Magyar Államkötvényeket. Mára azonban a Prémiumok jobb hozamot nyújtanak, és a kilátásaik is jobbak. Mit tartogat a jövő a Bónusz tulajdonosainak? Megéri-e még újonnan venni?

Az infláció korábban meredeken zuhant. Ennek következtében a Prémium Magyar Államkötvények hozama sem lett volna igazán vonzó (az ilyen állampapírok az inflációhoz képest fizetnek kamatfelárat). Ennek is a következménye, hogy létrehozták a Bónusz Magyar Állampapírokat, amik az infláció helyett a rövid állampapírok kamatához mérik magukat (és fizetik a felárat). Most viszont úgy tűnik, hogy éppen ezek, az új típusú papírok lesznek bajban.

Hogy működik a Bónusz Magyar Állampapír?

A Bónusz Magyar Állampapír három, öt, vagy tíz éves államkötvény, változó kamatozással. Évente egyszer fizet kamatot, és kamatfizetés előtt állapítják meg a következő időszakra vonatkozó kamatát is. A kamat két részből tevődik össze, a kamatbázisból és az e felett fizetett kamatprémiumból. A kamatprémium végig fix (futamidő függvényében 2%, 2,5% illetve 2,75%), így csak a kamatbázis változása okozhatja a kamat módosulását. A kamatbázisa a rövid állampapírok, egészen pontosan a tizenkét hónapos diszkontkincstárjegyek (DKJ-k) aukciós átlaghozama.

Az MNB közbelép

Korábban már több cikkünkben megemlítettük (pl.: Tornyosulnak az aggasztó jelek – Amit biztonságosnak hittünk, az többé már nem az, illetve Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!), hogy a jegybank adminisztratív eszközökkel a jegybanki alapkamat (0,9%) alá csökkentette a bankközi kamatokat (BUBOR). De ezek mellett a rövid állampapírok (DKJ-k) hozamát is a mélybe lökte. Röviden összefoglalva a történteket: az MNB csökkente a nála tartható betétek mennyiségét, amire a bankok új helyet kerestek a pénznek. Ilyen a bankközi betét és a rövid állampapír is. Márpedig, ha valami után nő a kereslet, annak nő az ára. A kamatok nyelvére átfordítva, ha valami után nagy a kereslet, csökken a kamata.

Ameddig ez az adminisztratív korlátozás életben van, nem igazán várunk érdemi javulást DKJ hozamok tekintetében. Márpedig ez azt jelenti, hogy a Bónusz Magyar Államkötvények hozama alig lesz nagyobb, mint a kamatprémiumok nagysága.

Inflációs veszély

Ráadásul az infláció az utóbbi időben megindult. A Magyar Nemzeti Bank által elvárt tartomány közepe 3%. Tehát, ha ez alatt teljesít a Bónusz Magyar Állampapír, akkor nemhogy infláció felett (úgynevezett reálhozamot) nyújt a tulajdonosainak, hanem fennáll a veszélye, hogy az infláció erodálja az értékét.

 

„A helyzet reménytelen, de nem súlyos”

Véleményünk szerint a Bónusz Magyar Államkötvények napjai a jelenlegi formájukban meg vannak számlálva. De egyszeri befektetőknek még így is maradt a várható infláció felett fizető állampapír. Méghozzá a három illetve az öt éves Prémium Magyar Államkötvény. Ezen új sorozatok első kamatperiódusát ugyanis úgy határozták meg, hogy már a jelenben is jó kamatot fizessen. Később pedig a növekvő infláció miatt a várható kamatfizetésük is magasabb, mint a Bónusz Magyar Államkötvényeknek. Érdemes tehát megfelelően kamatozó papírt találni, melyben segít a kalkulátorunk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.