Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!

szerző: Bankmonitor
2017. 04. 28.

Az utóbbi fél évben folytatódott a kamatcsökkenés, ami azért lehet sokak számára érdekes, hiszen az alapkamat egy ezreléket sem változott. A megtakarításainkat és a felvett hiteleinket is meghatározó kamatszint viszont töretlenül csökken a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy megfejtsük a jelenség okát és következményeit. A Bankmonitor által újonnan elindított hírlevél is hasonló témákat feszeget, a hetente egyszer megjelenő és mindössze egy perc alatt átolvasható anyagból a következőkben adunk egy kis ízelítőt.

Mi történt pontosan?

Az alapkamat megrengethetetlenül 0,9%-on áll, viszont a BUBOR 2016. áprilisa vége óta 1%-ot esett (1,14%-ról 0,16%-ra).

Mit jelent ez magyarul?

A BUBOR sokaknak onnan lehet ismerős, hogy ennek mozgásától függ a lakosság hiteleinek többsége, és meglepő módon nem a jegybanki alapkamattól. Bármennyire is furcsán hangzik, de a jegybank úgy hajtott végre kamatcsökkentést, hogy az alapkamathoz nem is nyúlt hozzá. A bankközi hitelkamatláb (BUBOR) korábban szorosan követte az alapkamatot, 2016 második fele óta viszont elszakadt tőle és mesterségesen alacsony szintre állt be.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt, akinek megtakarítása van, az bánkódhat, hiszen a lekötött betét kamata egyszerűen eltűnt. Másrészt viszont, akinek hitele van, az örülhet, mert a kamatcsökkentéssel közel 10%-kal esett vissza a törlesztőrészlete. Még mielőtt elbíznánk magunkat, ennek a fordítottja (kamatemelkedés) is bármikor megeshet velünk. Gondoljunk csak bele, ha visszatérnénk a jegybanki alapkamat szintjére, akkor bő 5%-kal fizetnénk többet a bankunknak. Ezt megelőzhetjük, ha például olyan hitelt választunk, aminek a kamata rögzített legalább 3-5 évre.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indít útjára Ca$hMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

2 Hozzászólás

 1. Bak Mihály

  Ez a BUBOR-(MNB-alapkamat)-hitelkamat közti összefüggés nagyon érdekes. Nyilván nem csak engem érdekel tágabb összefüggésben, hogy mi várható, ha folytatódik a FED kamatemelése, ez milyen következménnyel járhat a hazai folyamatokra (nem beszélve a 2,5-3 százalékon beálló inflációról): meddig tartható az alapkamat, mi történhet a bankközi kamattal, s ez mekkora nyomással nehezedhez a banki rátákra – különös tekintettel a meglévő devizahitelesekre és a most lakáskölcsönt felvettekre.

  2017.04.28.17:46

 2. bizakodó

  Szerintem az ilyen mesterséges beavatkozásoknak az adósokra nézve rossz vége lesz de nem számít,azt majd az adósok fizetik mint a devizánál persze megnyomorodva ilyen a magyar a saját kárán sem képes tanulni és jön a nagy sírás rívás!!!

  2017.04.29.09:38

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.