Betöltés

Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!

szerző: Bankmonitor
2017-04-28

Az utóbbi fél évben folytatódott a kamatcsökkenés, ami azért lehet sokak számára érdekes, hiszen az alapkamat egy ezreléket sem változott. A megtakarításainkat és a felvett hiteleinket is meghatározó kamatszint viszont töretlenül csökken a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy megfejtsük a jelenség okát és következményeit. A Bankmonitor által újonnan elindított hírlevél is hasonló témákat feszeget, a hetente egyszer megjelenő és mindössze egy perc alatt átolvasható anyagból a következőkben adunk egy kis ízelítőt.

Mi történt pontosan?

Az alapkamat megrengethetetlenül 0,9%-on áll, viszont a BUBOR 2016. áprilisa vége óta 1%-ot esett (1,14%-ról 0,16%-ra).

Mit jelent ez magyarul?

A BUBOR sokaknak onnan lehet ismerős, hogy ennek mozgásától függ a lakosság hiteleinek többsége, és meglepő módon nem a jegybanki alapkamattól. Bármennyire is furcsán hangzik, de a jegybank úgy hajtott végre kamatcsökkentést, hogy az alapkamathoz nem is nyúlt hozzá. A bankközi hitelkamatláb (BUBOR) korábban szorosan követte az alapkamatot, 2016 második fele óta viszont elszakadt tőle és mesterségesen alacsony szintre állt be.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt, akinek megtakarítása van, az bánkódhat, hiszen a lekötött betét kamata egyszerűen eltűnt. Másrészt viszont, akinek hitele van, az örülhet, mert a kamatcsökkentéssel közel 10%-kal esett vissza a törlesztőrészlete. Még mielőtt elbíznánk magunkat, ennek a fordítottja (kamatemelkedés) is bármikor megeshet velünk. Gondoljunk csak bele, ha visszatérnénk a jegybanki alapkamat szintjére, akkor bő 5%-kal fizetnénk többet a bankunknak. Ezt megelőzhetjük, ha például olyan hitelt választunk, aminek a kamata rögzített legalább 3-5 évre.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indít útjára Ca$hMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

2 Hozzászólás

 1. Bak Mihály

  Ez a BUBOR-(MNB-alapkamat)-hitelkamat közti összefüggés nagyon érdekes. Nyilván nem csak engem érdekel tágabb összefüggésben, hogy mi várható, ha folytatódik a FED kamatemelése, ez milyen következménnyel járhat a hazai folyamatokra (nem beszélve a 2,5-3 százalékon beálló inflációról): meddig tartható az alapkamat, mi történhet a bankközi kamattal, s ez mekkora nyomással nehezedhez a banki rátákra – különös tekintettel a meglévő devizahitelesekre és a most lakáskölcsönt felvettekre.

 2. bizakodó

  Szerintem az ilyen mesterséges beavatkozásoknak az adósokra nézve rossz vége lesz de nem számít,azt majd az adósok fizetik mint a devizánál persze megnyomorodva ilyen a magyar a saját kárán sem képes tanulni és jön a nagy sírás rívás!!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.