Betöltés

Fizetsz, mint a katonatiszt a banknak a hitelért, de pontosan miért is?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-24

Lakáshitelre egyre többeknek van szüksége, viszont korántsem mindegy, hogy miként döntünk, mert óvatlanul választva millióink bánhatják kárát. Ha olyan kérdések még nyitottak a hitelfelvétel előtt, hogy miből áll a hitelkamat, miért fizetek ennyit és milyen lakáshitelekből választhatok, akkor a következőkben segíti kezet adunk.

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire népszerűek manapság a jelzáloghitelek, viszont arról sokkal kevesebb szó esik, hogy hogyan és miért is fizetünk akkora kamatot, amekkorát. Sajnos még most is sokszor keverednek a fejekben a fogalmak, ezért úgy döntöttünk, hogy röviden összefoglaljuk, mit is kell tudni a témában. Ez alapján remélhetőleg biztosabb háttér mellett hozhatjuk meg az akár több évtizedre szóló döntésünket a hitelfelvételnél.

Lássuk, mi van benne a hitelkamatban

Először is, tisztában kell lennünk, valahonnan a banknak is szüksége van forrásra, hogy azt kihelyezhesse hitelként. Logikus lépés a bank részéről a nála elhelyezett betéteket kihitelezni, viszont rögtön adódik a probléma, mert egyrészt a betétért vagy egyéb külső banki hitelért neki is fizetnie kell, másrészt a betétek néhány havonta lejárnak, míg egy lakáshitellel a bank több évtizedre kötelezi el magát.

Első körben tehát a forrásköltséget kell vennünk, aminek a mértéke a gyorsan átárazódó (éven belüli kamatperiódusú) hiteleknél most 0,2-0,4% között vannak. Ez hihetetlenül alacsony érték, és megérzésünk szerint a következő években ennél jóval nagyobbat fogunk látni, mert a jegybanki alapkamat is 0,9%-on van, és az infláció a 3%-ot is hamarosan meghaladja.

A forrásköltség mellett a kamatfelárat kell vennünk, ha meg akarjuk határozni a hitelkamat mértékét. A legolcsóbb kamatozású hiteleknél maradva, a hitelkamat 3,1-3,3% között található átlagosan az adatbázisunk szerint. Így adódik a kamatfelár, melynek mértéke 2,8-3%, ergo a kamatfelár tizede a forrásköltség, ami egészen abszurd helyzet a gazdaságban.

A kamatfelár több részből tevődik össze, azonban ennek konkrét számszerűsítése nagyon nehéz dolog, nem mellesleg bankonként is komoly eltérések vannak. Egyfelől, mivel a legnagyobb bevételi forrása a bankoknak a kamatbevétel, ezért a kamatfelár egy részének fedezetet kell nyújtania a bank normál működésére (például bankfiókok fenntartására). Itt azonban lenne tér a jegybank szerint a spórolásra, hiszen a működési költségek magasak sok esetben.

Másfelől, a bank a hitel árazásában azt is megjeleníti, hogy milyen kockázatai vannak a hitelezés során. Még a lehető legnagyobb figyelem és óvatosság mellett is adódik olyan helyzet, amikor az adós nem tud fizetni. Erre a banknak előre kell készülnie, és a múltbeli adatok alapján előre bevédi magát a kockázatok ellen. Nálunk kifejezetten magas volt régiós szinten a nemfizetés kockázata, így ez meg is látszódik a magasabb kamatfelárban.

Végül, de nem utolsó sorban a bank is profitorientált intézmény, ahogy bármilyen más vállalat, így a profitot is beépíti a kalkulációjába. Világos, hogy a bank sem tenne annyi energiát és erőfeszítést a hitelezésbe, ha ezt ingyen kellene csinálnia. A jegybank szerint ezen a téren is lenne mit javítani, például az alacsony hatékonysággal működő bankszektor és alacsony árverseny miatt magasabb profitmarzsot építhetnek be a hitelkamatba.

Mindennek megvan a maga helye

A jelzáloghiteleket alapvetően két csoportba sorolhatjuk, ha a hitel kamatozásáról van szó. A változó kamatozású hitelek azok, melyek esetében 3-6-12 havonta megváltozik a hitelkamat és így a törlesztőrészlet is. A hitelszereződésben úgy találkozhatunk majd velük, hogy van referenciakamat, ami felett mi rögzített mértékű kamatfelárat fizetünk (például BUBOR + 3%-ot).

A referenciakamatnak számító BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) folyamatosan változik, ami azzal a következménnyel jár együtt, hogy a kamatperiódus (3-6-12 hónap) végén új kamatozása lesz a hitelünknek. Ez különösen akkor problémás, ha a kamatok emelkedésére számíthatunk, mert ekkor egyre növekszik a törlesztőrészlet, ami egy idő után akár nehéz helyzetbe is hozhatja a családi költségvetést.

Ráadásul, az elsőre mozdíthatatlannak tűnő felár sem állandó, viszont annyi védelmet élvezünk, hogy a bank a jegybank honlapján közzétett kamatfelár-változtatási mutató alapján módosíthatja a felárat. Hitele válogatja, de erre 3, 4 vagy 5 évente kerülhet sor. Egyszóval, lesz olyan eset, amikor két oldalról is megváltozik a hitelkamat, a jövőben várhatóan számunkra előnytelenül.

A referenciakamatra nekünk semmi ráhatásunk sincsen, az a BUBOR esetében attól függ, hogy éppen a bankok milyen feltételekkel adnak egymásnak hitelt a bankközi piacon. Jelenleg 3 hónapra 0,22% éves kamat mellett adnak hitelt, míg 5 évvel ezelőtt közel 8%-on. Az előbbi példánál maradva, míg most 3,22%-os hitelkamatot fizettetnének meg velünk, addig 5 éve ugyanilyen feltételek mellett közel két és félszeresét.

A legolcsóbb lehetőséget keresed? Az alábbi kalkulátorral gyorsan megnézheted, melyek a legjobb lakáshitelek számodra!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A másik csoportba a fix kamatozású hitelek tartoznak. Ide azokat a hiteleket soroljuk, melyeknek igaz eltérő a kamatozása a hitel futamideje alatt (például a 20 éves időszak alatt), viszont meghatározott időszakig (3, 5 és 10 év) nem módosulhat a kamatozásuk. Nem véletlen, hogy ezek a hitelek nagyon népszerűek az ügyfelek körében, hiszen a kockázatok egy részét a bank állja helyettünk.

Ebben az esetben nincs referenciakamat, amihez képest változhatna a hitelkamatunk, viszont van a jegybank által közzétett kamatváltoztatási mutató, ami szerint módosulni fog a hitel kamatozása. Természetesen a nagyobb biztonság nincs ingyen, jelenleg magasabb hitelkamatot kell fizetni ezek után a hitelek után.

Összehasonlításul, míg a 6 havi kamatperiódusú lakáshitel átlagos kamata az adatbázisunk szerint 3,3% volt, addig az 5 éves kamatperiódusnál már 5%-ot kell fizetnünk. Azt gondoljuk, hogy a különbség bőven belül van azon a kereten, ami megfizethető a biztonságért cserébe. Sőt, találhatunk ma már olyan lakáshitelt is, aminek a kamata a futamidő egésze alatt állandó. Ennek még magasabb a kamatozása, de amilyen hosszú időtávra tervezünk, ez is kifizetődő lehet kamatemelkedéskor.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Építkezés akár fél év alatt!?

2018. 12. 09.

A készházakról szóló korábbi adásokban szó volt, hogyan és milyen ütemben készülnek a házak. A mostani videóban arról lesz szó, hogy az előkészítés során mi mindent kell tisztázni. A videó...

Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!

2018. 12. 06.

Általános igazság, hogy amennyiben képesek vagyunk elő- vagy végtörleszteni a hitelünket, az tegyük meg, hiszen ezzel megtakaríthatjuk a hátralévő futamidőre fizetendő kamatok összegét. Persze a megspórolható kamat nagysága függ attól...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Milliókat érő jó hír a családi házat építőknek

2018. 12. 04.

Sokan fellélegeztek, amikor a kormány 2023 végéig meghosszabbította az újépítésű ingatlanokra vonatkozó 5%-os áfakulcs alkalmazását. A magánszemélyek által épített családi házakra vonatkozó 5 millió forint értékhatárig visszaigényelhető áfa 2019 végi...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.