Betöltés

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-15

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában is történt emelés, még ha kisebb mértékű is. Megvizsgáltuk, hogy lakáshitel szempontjából minek számít az ápolási díj, hogyan fogadják el azt a bankok. Hiszen ez nagyon fontos lehet az egyébként is nehézségekkel küzdő családok otthonhoz jutása szempontjából.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Év végén sokat lehetett olvasni a sajtóban, hogy a bruttó ápolási díjat 100 ezer Ft-re emelték, ami nettó 90 000 Ft-ot jelent. Ez azonban így nem teljesen pontos, mert kizárólag a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számíthatnak ilyen összegű járandóságra (gyod). A terv egyébként az, hogy a gyod összege 2022-re elérje az akkori minimálbért. Hivatalos adatok szerint a gyod emelése 17 ezer családot érint, de egyéb ápolási díjban ennél sokkal többen részesülnek. 

Január 1-jével minden egyéb ápolási díj összege is emelkedik: 2019-ben 15%-kal, majd az ezt követő három évben 5-5%-kal.

Az ápolási díjak összege 2019-ben kategóriánkén:
– Ápolási díj: bruttó 37 490 Ft (nettó: 33 741 Ft
– Emelt összegű ápolási díj: bruttó 48 900 Ft (nettó 51 612 Ft)
– Kiemelt ápolási díj: bruttó 56 680 Ft (nettó 58 664 Ft)

Az ápolási díj folyósításának időszaka szolgálati időnek számít, ezért 10%-os nyugdíjjárulékot vonnak le a megítélt bruttó összegből. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy az ápolási díjban részesülő személy egészségügyi ellátásra is jogosultságot szerez a folyósítás idejére.

Fontos a családi költségvetés szempontjából, hogy az ápolási díjban részesülő személynek lehetősége van munkát vállalni, ezáltal egyéb jövedelemre szert tenni. Otthon végzett munka esetén nincs megkötés, ám ha nem otthoni munkáról van szó, akkor a munkaidő nem haladhatja meg a napi 4 órát.  

Lakáshitel lehetőségei

A lakáshitel feltétele az igazolt, bank által elfogadott, a minimálbér összegét legalább elérő úgynevezett elsődleges jövedelem, amit kiegészíthetnek az egyéb, másodlagos jövedelmek. Hogy mi tartozik az első, illetve a második kategóriába, azt a bankok maguk határozzák meg, de az egyes pénzintézetek esetében azért találni eltéréseket.

Az ápolási díj azonban egyik banknál sem minősül elsődleges jövedelemnek, vagyis önmagában nem hitelezhető, és egyetlen olyan magyar pénzintézet van, ahol másodlagos jövedelemként figyelembe veszik. Ez azonban nagyon fontos lehet, ugyanis az adósságfék szabály miatt az ápolási díj figyelembe vétele nagyobb havi hiteltörlesztők bevállalását teszi lehetővé. A JTM-mutató (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) azt mutatja meg, hogy az igazolt jövedelmedből mekkora összeget fordíthatsz havonta hiteltörlesztésre. A JTM szabályról itt olvashatsz részletesebben.  

Vagyis az ápolási díj magában nem hitelezhető jövedelem, ám ha az ápolási díjban részesülő személy munkavállalói jövedelme eléri legalább a mindenkori minimálbér összegét, akkor a két jövedelem összege alapján állapítják meg a vállalható törlesztő nagyságát. Bár a minimálbér megléte a hitelezhetőség alapvető feltétele, a gyakorlat szerint a bankok többsége 120 ezer Ft-os jövedelem felett hitelez.

Példa a bevállalható havi hiteltörlesztő kiszámítására:

– Havi igazolt nettó jövedelem: 200 000 Ft/hó
– Gyod nettó összege: 90 000 Ft/hó
– A vállalható legnagyobb havi lakáshitel törlesztő: 145 000 Ft

Hitelfelvétel előtt mindenképp mérlegeld, hogy a változó kamatozású, magasabb kamatkockázatú lakáshitelek havi törlesztője alacsonyabb, mint a hosszabb kamatperiódusú, kiszámíthatóbb hiteleké. Ahhoz, hogy a lehető legalacsonyabb törlesztőt fizesd, mindenképp össze kell hasonlítanod a Magyarországon elérhető lakáshiteleket, amihez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor a segítségedre lehet. Ez azért fontos, mert 10-15 éves futamidő alatt több millió Ft lehet a különbség teljes visszafizetésben két ajánlat között, vagyis ennyit spórolhatsz az okos választással. Ebben a Bankmonitor hiteltanácsadói is szívesen nyújtanak szakértői segítséget a számodra.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

  A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.