Mire jó a pénzügyi tudatosság? Egyszeregy egyetemistáknak

Mire jó a pénzügyi tudatosság? Egyszeregy egyetemistáknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-05
 

Sokan már attól megijednek, ha számokkal és különféle pénzügyi fogalmakkal találkoznak, pedig a tudatosság nem pusztán az egészségünknek, a mentális állapotunknak és az elménknek tehet jót, hanem a pénztárcánknak is. Megijedni mindenesetre nem kell, mutatjuk a trükköket, amelyekkel bárki elkezdheti saját mesterművének felépítését!

A pénzügyi tudatosság tulajdonképpen egy szemléletmód, amely segít abban, hogy pénzügyi helyzetünk őszinte és részletes feltárását követően a lehetőségekre is tisztán rálássunk. Egyik legfontosabb eleme tehát a rendszerezés: az egyszeri és rendszeres bevételek, valamint kiadások szorgos nyomon követése, majd ezek elemzésével a lehetőségek feltárása. Másik fontos eleme pedig a racionális döntés, vagyis amikor az érzelmek, az élmények, a berögződések, a társadalmi normák és a személyes tapasztalatok figyelembevétele mellett fenntartható és élhető döntést hozunk. Eddig ez mind túl ezoterikus? Mutatjuk a részleteket!

Hirdetés

Hirdetés

Az életpálya-jövedelmed akkor lesz maximális, ha nyitott vagy!

Egyetemista korában az ember havi megélhetése több tényezőtől függhet: szülői támogatás, diákhitel, megélhetési tanulás (ösztöndíj, TDK, pályázatok), esetleg nyári munka és/vagy gyakornoki munkabér. Ezek az egyetem vagy a főiskola végeztével azonban egy csapásra megváltoznak: az ösztöndíj megszűnik, a gyakornokság (talán) munkahellyé válik, a szülői apanázs elmaradozik. Egy út véget ért, viszont most kezdődik még csak a nagybetűs maga!

Ilyenkor érdemes átgondolni, milyen útra lép valaki: egy cég alkalmazottjaként a tapasztalatok szerint 3-5 év megbízható munkavégzés után emelkedhet meg a munkabére – még különféle váltásokat is beleszámítva -, majd egy idő után lassan mérséklődik az emelkedés. Vállalkozóként, amely kockázatkedvelőbb embertípust igényel, egész más pályakép rajzolódhat ki: az elején nehezebb az indulás és több a buktató, ha viszont beindul, akkor az eredményessége túlszárnyalhatja az alkalmazotti státuszét.

Bármelyik út mellett döntesz is, a pénzügyek szempontjából (is) három tanácsot érdemes megfogadni:

  1. Vedd komolyan, amit csinálsz! Félszívvel és féllábbal semmiben nem érdemes benne lenni, mert féleredményeket hoz.
  2. Állj több lábon! Érdemes a diverzifikálás alapelvét a munkában is alkalmazni. Ha ugyanis az egyik projekt bedőlne, rögtön akadna mellette egy másik, amit folytatni lehet.
  3. Újulj meg! A 21. században már nem elég egyetlen szakma elsajátítása, mivel minden rendkívül gyorsan változik. Néhány év múlva talán egy olyan állásra jelentkezel majd, ami most még nem is létezik! Hogyan lehet felkészülni a jövő bizonytalanságaira? Érdemes nyitottnak maradni az újra és a tanulásra!

Tudatos pénzügyi tervezés

Financiális szempontból ehhez érdemes hozzátenni a már említett rendszerezést és pénzügyi tervezést. Akár hiszed, akár nem, a legtöbb gazdag ember nem a főnyereményt ütötte meg, hanem folyamatosan megtakarít. Emiatt, ha elfogadsz egy tanácsot, vezesd a bevételeidet és a kiadásaidat, így pontosan láthatod a kockázatokat és a lehetőségeket is.

Érdemes egy Excel-táblában/alkalmazásokban gyűjteni a számokat, majd ezek alapján reális havi, esetleg éves és 3-5 éves tervet felállítani a költségek visszafogására, a megtakarítások növelésére vagy a bevételek emelésére – kinek-kinek saját céljai szerint. Így tisztábban lehet látni, milyen költségkategóriákra mennyit költünk, jobban lehet tervezni a nagyobb értékű beszerzéseket, és segíti a napi szintű, kisebb „áldozatok” meghozatalát is.

Barátod a kamatos kamat

Még nem tudod, de tényleg a kamatos kamat az egyik legjobb barátod a megtakarítások terén – és így gondoskodik arról, hogy mindig legyen mit a tejbe aprítani. De, hogyan is képzeljük el egyszerűen? Sokan felteszik a kérdést, hogy ha a kamat 10 év alatt 4 százalék, akkor hogyhogy nem a felvenni kívánt összeg, vagyis a tőkeösszeg 104 százalékát kell végül visszafizetni. Ennek az oka pontosan a kamatos kamat, amely akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadjuk, hogy azután ezek együtt kamatoznak tovább. Például: ha 1 év alatt 4 százalékot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4 százalékos kamatát számoljuk, vagyis a rákövetkező évben már 108,16 forintot és így tovább. Ha többet olvasnál a témáról, kattints ide.

És ha már itt tartunk, érdemes a rettegett THM és EBKM rövidítéseket is górcső alá venni. A THM-mel a hitelek reklámozásakor találkozhatunk legtöbbször. Valójában a teljes hiteldíj mutatóról van szó, és például egy lakásra felvett jelzáloghitel esetén magába foglalhatja, mennyi a hitel folyósítási díja, a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslési díja, a jelzálog bejegyzésének földhivatali díja stb. Ehhez képest az EBKM a megtakarítások világában válik fontos rövidítéssé: az egységes betéti kamatmutatót takarja, amely a megtakarítások átlagos évesített teljes hozama.

Ha ezekkel az alapfogalmakkal tisztában van az ember, akkor biztonságosabban vizsgálhatja meg a rendelkezésére álló lehetőségeket és mérheti fel a kockázatokat is. Ha meghoztuk a kedved, és többet olvasnál a legfontosabb pénzügyi alapfogalmakról, akkor kattints ide.

A múlt után futsz vagy a jövőben élsz?

Ha elsajátítod az alapokat és elkezded feljegyezni a költségeidet, könnyedén kikerülhetsz azoknak a köréből, akiknek a kezéből valahogy mindig elfolyik a pénz és semmi nem marad a hónap végére. Ők azok, akik, ha Fortuna nincs velük, könnyen megcsúsznak valahol, és tartalékok nyújtotta védőháló nélkül könnyen kerülnek olyan helyzetbe, amikor évekig csak futnak a múlt adóságai és teendői után, és így valójában sosem tudják fejleszteni saját életüket.

Természetesen a másik végletbe sem érdemes átesni, állandóan csak a jövőre gondolni és félretenni, miközben elhalad mellettünk az élet. Érdemes megtalálni az arany középutat, naprakésznek lenni, tanulni másoktól, figyelni a befektetési lehetőségeket és célokat kitűzni. Habár általánosságban elmondható, hogy a boldog élet titka talán nem a pénzügyi tudatosságban rejlik, viszont a tervezett, rendezett körülmények igenis hozzásegítenek a harmonikus mindennapokhoz!

A cikket a Bankmonitor szakértő partnere, Fancsali Judit írta egy egyetemistáknak szóló előadása alapján.   

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés