Betöltés

Mire mész a legolcsóbb lakásokkal, ha hitelből vennéd?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-10

Itthon egy nagyvárosi 30-40 m2-es alacsony színvonalú ingatlanhoz már 3-4 millió forintért hozzá lehet jutni. Erre persze a legtöbb esetben még jócskán lehet költeni, hogy komfortosan érezzük magunkat benne, de kezdésnek ez az ár nem rossz. De mire számíthatunk, ha hitelből vesszük, kell-e önerő, és szóba állnak-e egyáltalán velünk a bankok, ha egy ilyen hiperolcsó ingatlant szeretnénk?

A banki gyakorlat

Azt gondolhatnánk, minél olcsóbb egy ingatlan, annál könnyebben juthatunk hozzá. Ez csak akkor igaz, ha elegendő megtakarítással rendelkezünk. Ha viszont banki hitel is képbe kerül, egyáltalán nem vagyunk könnyű helyzetben!
A pénzintézetek ugyanis kikötik azt a legalsó határt, amelyet egy ingatlan piaci értékének el kell érnie ahhoz, hogy egy hitel fedezetét képezhesse. Ez átlagosan 4,3 millió Ft – van olyan bank, ahol már akár 3,5 millió Ft-os forgalmi értékű ingatlan is szóba jöhet, és van, ahol minimum 5 millió Ft ez a határ. Ha ennél kevesebbre értékelik az adott ingatlant, pótfedezetet szükséges bevonni, ennek hiányában szóba sem állnak velünk. Még akkor sem, ha a vételár 80%-ával egyébként önerőként rendelkezünk!

legolcsobb20140610

A hazai lakáspiac kínálatában az előbbi határérték alatt is bőven szemezgethetünk a legolcsóbb ingatlanok között. Ezekben az esetekben tehát feltétlen szükséges például a szülők, nagyik jóindulata, akik a családi ingatlan bevonásával megtámogathatják a hitelhez jutást. 
A legjobb lakáshitelek közül kalkulátorunk segítségével szemezgethetsz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A fenti összehasonlításban szereplő nagyvárosok közül Debrecen és Győr szerencsés helyzetben van ilyen szempontból. Itt nagy valószínűséggel már a legolcsóbb lakások esetén sem küldenek minket haza a bankból, ha lakáshitelért megyünk. Azonban pótingatlan hiányában itt is kell némi önerővel rendelkezni.

Mennyi legyen a zsebben?

Alapszabályként a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan maximum a forgalmi érték 80%-ig terhelhető. A bankok gyakorlata azonban nem minden esetben teszi lehetővé, hogy ezt a maximális összeget kapjuk meg, még akkor sem, ha jövedelmi szempontból hitelképesek vagyunk rá. Így például egy 10 millió forintos ingatlan esetén általában a maximális kölcsönösszeg 6 – 8 millió forint között mozog. Azaz
a lakáscél megvalósításához legalább 20-40% önerővel kell rendelkeznünk abban az esetben, ha csak egy ingatlan a fedezet. Ha pótfedezetként be tudunk vonni például szülői, nagyszülői ingatlant, akkor az ingatlanok értékei összeadódnak, így akár önerő nélkül is lakáshitelhez juthatunk.

Egy jó megoldás a legolcsóbb ingatlanokhoz

Ha alacsony értékű ingatlant vásárolnál, de nincs hozzá a banki feltételeknek megfelelő pótfedezet, még nincs minden veszve. A legjobb, amit tehetsz az ügy érdekében, hogy lakástakarék szerződésben takarítasz meg.
A havi 20 000 Ft-os 4 éves megtakarítással a lakás-takarékpénztártól felvehető lakáskölcsönnel együtt 3 millió Ft körüli összegre tehetsz szert. A konstrukció kiszámítható, mert fix kamattal kalkulálhatunk, így a törlesztőrészlettel is előre tervezhetünk.

Ha még csak most kezdenéd a takarékoskodást, akkor is kihasználhatod a termék előnyeit! Ugyanis lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, de még lakáscélú hitel visszafizetésére is felhasználható. Így ha a megtakarítási idő alatt emelkedésnek indulnak a lakásárak, a legolcsóbb ingatlanokat is több eséllyel lehet majd banki hitel mögé bevonni. A lakástakarék szerződésünk ekkor sem veszett kárba. A lejáratakor a hitel csökkentésére is fordíthatjuk, vagy önerőként szolgálhat a vásárolandó ingatlanhoz.

A legjobb lakástakarék ajánlatokat itt nézheted meg!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kinek, mennyi lakáshitelt adnak a bankok?

2019. 03. 25.

A lakáshitel kapcsán a legalapvetőbb kérdés előzetesen természetesen az, hogy egyáltalán mennyi hitelt kaphatunk? Az alábbiakban végigvesszük, hogy kit tekintenek a bankok hitelképesnek, illetve milyen szempontok befolyásolják a felvehető hitelösszeg...

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.