loading

Mit csinálj, ha sürgősen szükséged van a Babaváró hitelre?

A Babaváró hitel egy támogatott, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. Éppen ezért a bírálati ideje sem olyan hosszú, mint a lakáshiteleké, ahol jellemzően 4-8 hét is eltelhet az igényléstől a folyósításig. Ugyanakkor ne számítsunk arra, hogy pár napon belül a számlánkon lesz a kért hitelösszeg. Márpedig egyes élethelyzetekben nagyon is fontos lehet az időtényező.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. Az első 5 évben az adósnak nem kell kamatot fizetnie, ráadásul a kamatmentesség megmarad, amennyiben ezen idő alatt legalább egy gyermeke születik az igénylőknek. Ha pedig a teljes futamidő alatt megszületne a második és a harmadik baba, akkor a tartozásból is elengednek. (Előbbi esetben a fennálló összeg 30%-a, míg utóbbi esetben a teljes tartozás elengedésre kerül.)

A konstrukcióhoz ráadásul szabad felhasználású – bármilyen célra elkölthető a kapott összeg -, emellett nincs szükség ingatlanfedezetre sem a hitel felvételéhez. Emiatt a bírálati idő jóval kedvezőbb, mint egy lakáshitelnél. Ugyanakkor nem születik olyan gyorsan döntés, mint egy személyi kölcsönnél, amelynél 3-5 munkanap alatt pénzhez juthat az igénylő.

A bank csak hiánytalan dokumentáció esetén fogadja be a kérelmet

Időt vehet igénybe a hiteligényléshez szükséges dokumentumok beszerzése. Az alábbi dokumentumokra, igazolásokra lehet szükség Babaváró esetén:

 • Személyes igazolványok: érvényes személyi igazolvány/útlevél/jogosítvány, lakcímkártya, adókártya.
 • Munkáltatói igazolás – Egyes bankok ráadásul papír alapon, eredeti aláírással ellátott igazolást várnak el.
 • NAV jövedelemigazolás – Bizonyos esetekben a munkáltatói igazolás mellé még NAV igazolásra is szükség lehet. (Például készpénzben kapott jövedelem, saját vállalkozásból származó bevétel esetén).
 • Igazolás a megfelelő Tb jogviszonyról.
 • Várandósgondozási kiskönyv, vagy igazolás a terhességről. Ez csak abban az esetben szükséges, ha már legalább 12 hetes terhes a feleség.

A dokumentumok beszerzése időigényes lehet, ráadásul a konstrukcióhoz – mivel támogatásról beszélünk – néhány nehezebben beszerezhető igazolás is kellhet. Például a 3 éves Tb-jogviszony alátámasztására szolgáló igazolást is elég nehézkes lehet beszerezni: ezt a kormányhivataloknál lehet kérni, de ügyfélkapunk keresztül online is igényelhető.

Azonban mindkét esetben – ami igazából három különböző megoldást takarhat – relatív hosszú ügyintézési idővel számolhatunk:

 1. Elképzelhető, hogy az online igényelt dokumentumot két hét alatt kapjuk meg postán, elektronikus csatornán.
 2. A kormányhivatalba lehet időpontot foglalni, de Budapesten például csak szerencsével lehet egy héten belül szabad időpontot találni.
 3. A járványhelyzet elmúltával már nem kötelező időpontot foglalni, ügyfélfogadási időben bármikor be lehet menni a hivatalba.

Ez utóbbi lehetőség kihasználásával sürgős esetben felgyorsulhat az ügyintézési idő, de ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői szerint érdemes legalább egy hetet kalkulálni a dokumentum beszerzésére.

A munkáltatói igazolásra, egyéb dokumentumok beszerzésére is időt kell szánni. (Akik még otthonról dolgoznak nehezebben kaphatnak például eredeti munkáltatói igazolást.)

A bírálat is elhúzódhat

A teljes dokumentáció birtokában tudjuk benyújtani igénylésünket a bankhoz, ezt követően kezdődik a bank bírálati ideje. Mivel támogatásról beszélünk több mindent meg kell nézni, mint egy “sima” személyi kölcsön esetében.

A jogszabály alapján a bírálati idő legfeljebb 10 munkanap – két hét – lehet, azonban jellemzően ennél gyorsabban döntést hoznak a bankok, amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak. (Ha viszont valami hiányzik, akkor a papírok utólagos pótlása, javítása még elnyújthatja a bírálati időt.)

Vagyis a dokumentumok beszerzését is beleszámítva akár 2-4 hét is eltelhet addig, amíg pénzhez jutunk.

Egy jó választással gyorsabban juthatunk pénzhez

Ha sürgősen szükség lenne a pénzre, akkor lehet olyan megoldás, amellyel a bírálati idő rövidül. A Bankmonitor Online Babaváró Hitel választásával – a konstrukcióban az Erste Bank a Bankmonitor partnere – az igénylés benyújtását követő két munkanapon belül megtudhatjuk a bírálat eredményét. Jóváhagyást követően pedig már alá is írható a hitelszerződés.

De mikor is lehet lényeges a bírálati idő? A Bankmonitor szakértői szerint bizonyos esetekben több millió forint is múlhat a gyorsaságon.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Már úton a baba

Ha bármikor megszülethet a baba, akkor az igénylés nagyon is sürgőssé válhat. A kölcsön igénylését megelőzően született gyermekre ugyanis nem jár támogatás, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy már biztosan kamatmentes lesz-e a hitelünk, vagy sem. (A kamatmentesség önmagában egy 10 millió forint összegű Babavárónál 7 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet.)

Ebben a helyzetben valóban sietni kell a dokumentum összegyűjtésével és az igénylés benyújtásával, de a bírálati idő szerencsére nem számít. Viszont egy esetleges elutasítással bajba kerülhetünk: a Babavárót újra benyújthatjuk másik bankba, ha viszont addig megszületett a baba, akkor az új igénylésnél már a kamatmentességet nem kapjuk meg a gyermek után.

Szorít a lakásvásárlás határideje

Sokan lakásvásárlásra fordítják a babaváró összegét. Ez érthető, hiszen a jogszabály alapján a kölcsönösszeg 75 százaléka helyettesítheti a saját megtakarításunkat, vagyis önerőnek tekinthető.

Alapesetben egy 40 millió forint értékű lakás vásárlásához – azt feltételezve, hogy a bank legfeljebb a vételár 70 százalékát folyósítja lakáshitelként – minimum 12 millió forint önerőre lenne szükség. A maximális Babaváró felvételével viszont már elégséges lehet a vásárláshoz 4,5 millió saját megtakarítás felhasználása is.

Pont ezért sokan úgy is kezelik a Babavárót, mint az önerőt. Arról azonban megfeledkeznek, hogy ez az összeg nem áll még rendelkezésükre, vagyis nem számolnak a kölcsön bírálati idejével. (Olyan határidőket vállalnak az önerő megfizetésére, mintha az valóban a rendelkezésükre állna.) Márpedig könnyen lehet, hogy 1-2 hét alatt nem fognak pénzhez jutni. Ha szoros fizetési határidő került a szerződésben, akkor máris nagyon fontossá válhat számukra a kölcsön bírálati ideje.

Márpedig egy csúszás miatt sok esetben késedelmi kamatot, kötbért is fizetnünk kell. Sőt, az egész adásvételi szerződés meghiúsulhat, márpedig jelen helyzetben ez a mi hibánk lenne. Vagyis elbukhatjuk a vevőként megfizetett foglaló összegét is, ami jellemzően a vételár 10 százaléka szokott lenni.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak