Hirdetés

Mit jelent a kamatemelés a Széchenyi hiteleknél?

szerző: |
 

Nagy Márton az október 22-ei kormányinfón bejelentette a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítását. A vállalkozások számára elérhető támogatott hitelkonstrukció 2023. június végéig megmarad. A célok, kondíciók azonban a jövő évtől változnak: a konstrukció kamata ugyanis 5 százalékra emelkedik.

A hazai vállalkozások számára a Széchenyi Kártya egy nagyon komoly segítség, a támogatott hitel ugyanis fix kamat mellett rendkívül olcsó forrást biztosít a cégek számára. A konstrukció jelentősége a jelenlegi gazdasági helyzetben még nagyobb, hiszen a piaci hitelek egyre drágábbak.

Meghosszabbítják a Széchenyi hitelt, de a kamat emelkedik

A Széchenyi hitel az év végével kifutott volna, de Nagy Márton a legutóbbi kormányinfón bejelentette a konstrukció meghosszabbítását: a Széchenyi Kártya Program biztos elérhető lesz egészen 2023. június végéig.

Ettől függetlenül a vállalkozásoknak érdemes sietniük a konstrukció igénybevételével, az egyes feltételek és a kamatok ugyanis változni fognak a jövő évtől.

Nagy Márton bejelentése alapján például a kamat a következő évtől 5 százalékra emelkedik. Vagyis drágább lesz a hitel: jelenleg ugyanis hitelcéltól függően 0,5-3,5 százalék között alakul a kamat. Arról egyelőre nincs információnk, hogy egységesen 5 százalék lesz a kamat, vagy egyes célok, konstrukciók esetében ennél kedvezőbb kondíciók mellett lesz elérhető a forrás.

Nézzük meg a kamatemelkedés hatását két példán keresztül:

  1. Egy vállalkozás 50 millió forint folyószámlahitelt szeretne. A jelenlegi 3,5 százalékos kamat mellett a havi kamatköltség – a keret teljes kihasználtsága mellett – 145 833 forint lenne. Ha a kamat tényleg 5 százalékra emelkedik a következő évben, akkor egy ugyanilyen új kölcsönnek a havi kamatköltsége már 208 333 forint lenne. Vagyis 62 500 forinttal emelkedhet a havi kiadás a kivárás miatt.
  2. Egy 50 millió forint összegű, 3 éves futamidejű likviditási hitel jelenleg 3,5 százalékos kamat mellett lehet igényelni. A havi törlesztőrészlet 1 465 104 forint lenne. Ha a kamat megemelkedne 5 százalékra, akkor a havi törlesztőrészlet egy 2023-as igénylés esetén már 1 498 545 forint lenne. Vagyis a havi kiadás 33 441 forinttal emelkedne, ami 3 év alatt 1,2 millió forintra hízna.
Fontos
Ki kell hangsúlyozni, hogy a jelenlegi Széchenyi MAX esetében a 3,5 százalékos kamatra számos altípus esetében még 2 százalék kezelési költséget is rászámolnak, vagyis a teljes éves költség 5,5%. Ha a jövő évtől elérhető Széchenyi kártyára nem lenne kezelési költség, akkor még kedvezőbb is lenne, mint a jelenlegi konstrukció. Azonban a Bankmonitor szakértői szerint kicsi az esély arra, hogy 2023. januárjától a kezelési költséget kivezetnék, vagyis előreláthatóan jövőre az új támogatott konstrukció teljes éves költsége 7 százalék körül lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Összegzés

Nagyon jó hír a vállalkozások számára, hogy a Széchenyi Kártya 2023. első felében még igényelhető, így a nehéz gazdasági helyzetben is elérhető lesz olcsó forrás a vállalkozások számára. Nem érdemes azonban halogatni az igénylést a cégeknek, a kamatok ugyanis a következő évben emelkedni fognak. (Egyes konstrukciók esetében 3,5 százalékról 5 százalékra emelkedhet a kamat.) Az idei évből még több, mint két hónap van hátra, azonban nem szabad megfeledkezni az igénylések bírálati idejéről. Már csak pár napja van a vállalkozásoknak beadni kérelmüket ahhoz, hogy az nagy eséllyel még az idei évben lezáruljon.

Nem érdemes haboznia azoknak, akik a jelenleg ismert kondíciók, feltételek mellett szeretnének Széchenyi hitelt igényelni.

Bankmonitor
Hirdetés