Mit jelent a kamatemelés a Széchenyi hiteleknél?

Mit jelent a kamatemelés a Széchenyi hiteleknél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-24
 

Nagy Márton az október 22-ei kormányinfón bejelentette a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítását. A vállalkozások számára elérhető támogatott hitelkonstrukció 2023. június végéig megmarad. A célok, kondíciók azonban a jövő évtől változnak: a konstrukció kamata ugyanis 5 százalékra emelkedik.

A hazai vállalkozások számára a Széchenyi Kártya egy nagyon komoly segítség, a támogatott hitel ugyanis fix kamat mellett rendkívül olcsó forrást biztosít a cégek számára. A konstrukció jelentősége a jelenlegi gazdasági helyzetben még nagyobb, hiszen a piaci hitelek egyre drágábbak.

Meghosszabbítják a Széchenyi hitelt, de a kamat emelkedik

A Széchenyi hitel az év végével kifutott volna, de Nagy Márton a legutóbbi kormányinfón bejelentette a konstrukció meghosszabbítását: a Széchenyi Kártya Program biztos elérhető lesz egészen 2023. június végéig.

Ettől függetlenül a vállalkozásoknak érdemes sietniük a konstrukció igénybevételével, az egyes feltételek és a kamatok ugyanis változni fognak a jövő évtől.

Nagy Márton bejelentése alapján például a kamat a következő évtől 5 százalékra emelkedik. Vagyis drágább lesz a hitel: jelenleg ugyanis hitelcéltól függően 0,5-3,5 százalék között alakul a kamat. Arról egyelőre nincs információnk, hogy egységesen 5 százalék lesz a kamat, vagy egyes célok, konstrukciók esetében ennél kedvezőbb kondíciók mellett lesz elérhető a forrás.

Nézzük meg a kamatemelkedés hatását két példán keresztül:

  1. Egy vállalkozás 50 millió forint folyószámlahitelt szeretne. A jelenlegi 3,5 százalékos kamat mellett a havi kamatköltség – a keret teljes kihasználtsága mellett – 145 833 forint lenne. Ha a kamat tényleg 5 százalékra emelkedik a következő évben, akkor egy ugyanilyen új kölcsönnek a havi kamatköltsége már 208 333 forint lenne. Vagyis 62 500 forinttal emelkedhet a havi kiadás a kivárás miatt.
  2. Egy 50 millió forint összegű, 3 éves futamidejű likviditási hitel jelenleg 3,5 százalékos kamat mellett lehet igényelni. A havi törlesztőrészlet 1 465 104 forint lenne. Ha a kamat megemelkedne 5 százalékra, akkor a havi törlesztőrészlet egy 2023-as igénylés esetén már 1 498 545 forint lenne. Vagyis a havi kiadás 33 441 forinttal emelkedne, ami 3 év alatt 1,2 millió forintra hízna.
Fontos
Ki kell hangsúlyozni, hogy a jelenlegi Széchenyi MAX esetében a 3,5 százalékos kamatra számos altípus esetében még 2 százalék kezelési költséget is rászámolnak, vagyis a teljes éves költség 5,5%. Ha a jövő évtől elérhető Széchenyi kártyára nem lenne kezelési költség, akkor még kedvezőbb is lenne, mint a jelenlegi konstrukció. Azonban a Bankmonitor szakértői szerint kicsi az esély arra, hogy 2023. januárjától a kezelési költséget kivezetnék, vagyis előreláthatóan jövőre az új támogatott konstrukció teljes éves költsége 7 százalék körül lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Összegzés

Nagyon jó hír a vállalkozások számára, hogy a Széchenyi Kártya 2023. első felében még igényelhető, így a nehéz gazdasági helyzetben is elérhető lesz olcsó forrás a vállalkozások számára. Nem érdemes azonban halogatni az igénylést a cégeknek, a kamatok ugyanis a következő évben emelkedni fognak. (Egyes konstrukciók esetében 3,5 százalékról 5 százalékra emelkedhet a kamat.) Az idei évből még több, mint két hónap van hátra, azonban nem szabad megfeledkezni az igénylések bírálati idejéről. Már csak pár napja van a vállalkozásoknak beadni kérelmüket ahhoz, hogy az nagy eséllyel még az idei évben lezáruljon.

Nem érdemes haboznia azoknak, akik a jelenleg ismert kondíciók, feltételek mellett szeretnének Széchenyi hitelt igényelni.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés