Betöltés

Mit nyerhetsz egy jó lakáshitel-kalkulátorral?

szerző: Fülöp Norbert
2019-04-08

Egy jó lakáshitel-kalkulátor milliós pénzügyi előnyt jelenthet számodra csak azzal, hogy megversenyeztetheti az elérhető banki hitelajánlatokat. Használható eredményt azonban csak akkor kapsz, ha a kalkulátor a legfrissebb banki hirdetmények alapján számol, valamint minden olyan információt kezel, ami kell a személyre szabott ajánlathoz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Milliós árkülönbség a hitelek között

Amikor lakáshitelt keresel, akkor az első és legfontosabb feladatod a banki ajánlatok megversenyeztetése. Érdemes időt és energiát fektetned a dologba, és megkeresned az aktuálisan legkedvezőbb ajánlatot a piacon, mert ez egy 10 millió Ft-os – 20 évre felvett, 10 éves kamatperiódusú – lakáshitelnél akár 3,5 millió Ft-os különbséget is jelenthet teljes visszafizetésben. A KSH szerinti éves nettó átlagkeresettel számolva (219 412 Ft) ez csaknem 16 havi munkabérnek felel meg. Az árkülönbség természetesen a havi törlesztők nagyságában is jelentkezik: a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor alapján az előbbi paramétereknek megfelelő legkedvezőbb és a legdrágább hitelajánlat havi törlesztője között a cikk írásakor 14 600 Ft volt a különbség.

A hitelképesség múlhat a választáson

Nemcsak az a probléma ezzel, hogy senki nem szeret többet fizetni valamiért, mint amennyit feltétlenül muszáj, hanem az, hogy a magasabb havi törlesztőn akár a hitelképességed is múlhat. Az adósságfék szabály ugyanis meghatározza, hogy a nettó jövedelem mekkora része fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre, így előfordulhat, hogy a drágább hitel nem fér bele a nettó jövedelmedbe, emiatt pedig az igénylésed elutasíthatják.

Példa: Ha 250 000 Ft-os nettó jövedelemmel vennél fel 15 millió Ft lakáshitelt (15 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal), akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint a legkedvezőbb ajánlat havi törlesztője 114 127 Ft. Ez a 10 évnél hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelekre érvényes 50%-os JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát alapján belefér a jövedelmedbe. A legdrágább lakáshitel 142 000 Ft-os havi törlesztője azonban már nem fér bele ebbe a nettó jövedelembe, ehhez ugyanis más minimum 184 000 Ft bért kellene tudnod igazolni. Ráadásul a JTM korlát csak a jogszabály által előírt felső plafon, amitől a bankok lefelé szabadon eltérhetnek.

Személyre szabott ajánlat

Ahhoz, hogy egy hitelkalkulátor valóban személyre szabott ajánlatot tudjon adni, számos információra van szükség az igénylővel kapcsolatban. Fontos többek között az igazolható jövedelem nagysága, az életkor, a gyermekek száma, az esetlegesen meglévő hiteltörlesztő összege, valamint a fennálló hitelkeret nagysága is. Ez utóbbi például azért lényeges, mert a hitelkeret összegének 5%-a akkor is beleszámít a JTM-be, ha abból egyébként egy fillért sem használtál fel.

A legjobb ajánlat kiválasztásához azt is érdemes előre tisztázni, hogy milyen vállalásokat vagy hajlandó teljesíteni a kedvezőbb kamatért cserébe. Sok bank például értékeli, ha a jövedelmed a náluk vezetett bankszámlára utaltatod, vagy vállalod, hogy havonta bizonyos összegű jóváírás érkezik majd ide. Az aktív bankkártya-használat vállalása, vagy éppen éppen a bank által megadott biztosítónál történő lakásbiztosítás kötése is kedvezményt érhet, így ha egy kalkulátor ezeket figyelmen kívül hagyja, akkor azzal összességében több százalékos pénzügyi előny veszhet el.

Az életkor is számít, ugyanis a bankok 18 év alatti személyt nem hiteleznek, de a felső korhatárt illetően is vannak korlátozások. Utóbbi bankonként eltérő, de általában 70 és 75 év között van, de akad olyan pénzintézet, ahol fogyasztóbarát lakáshitelnél az adós nem töltheti be a 65. életévét. Olyan bank is akad, amelyik akkor hitelez a lejárat idején 70 évnél idősebb személyt, ha adóstárs kerül bevonásra, vagy hitelfedezeti biztosítást köt a teljes futamidőre. Máshol viszont már akkor is kötelező a hitelfedezeti biztosítás, ha a legmagasabb jövedelemmel bíró adós életkora meghaladja lejáratkor a 65. életévet. Találtunk olyat pénzintézetet is, amelyik már akkor ragaszkodik egy készfizető kezeshez, ha bármelyik adós betölti a futamidő végén a 70. évet.

Számít a hitelcél is

Jelzáloghitelt nemcsak használt és újépítésű ingatlan vásárlására, hanem építésre, bővítésre, felújításra és korszerűsítésre is felvehetsz, de a bankok szabad felhasználással is kínálnak ilyen típusú kölcsönt. Az egyes bankok ezeket különböző feltételekkel hitelezik, ezért a kalkulátorban ezt is fontos megadnod ahhoz, hogy valóban a neked való ajánlatokat kapd meg.

Kamatkockázatok kezelése

A forinthitelek esetében nincs árfolyamkockázat, ám a kamatkockázattal nekik is számolniuk kell. Egy 10 millió Ft összegű, változó kamatozású lakáshitel havi törlesztőjét például – ha a futamidőből 15 év van még hátra – 7%-kal emelné meg az, ha a kamat 2,5%-ról 3,5%-ra emelkedne. Kamatot kizárólag a kamatperiódusok között emelhetnek a bankok, vagyis minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa, annál kiszámíthatóbb a havi törlesztők alakulása.

A kiszámíthatóságnak azonban ára van, amit az ügyfélnek kell megfizetnie, vagyis minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb a hitelkamat, ezzel együtt pedig a törlesztő. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában lehetőséged van megnézni, hogy különböző kamatperiódusokkal mennyibe kerülne számodra ugyanaz a hitel, így optimalizálhatod a kockázatvállalásodat.

Ha kell a szakértői segítség

A Bankmonitornál külön szakértői csapat dolgozik azon, hogy a Lakáshitel Kalkulátor mindig a legfrissebb banki hirdetmények alapján számoljon, ám a hitelminősítés és a hitelbírálat a bankok hatásköre, így a végső szót minden esetben ők mondják ki, gyakorlatuk pedig nagyon különböző. A hitelszakértők ismerik az egyes bankok gyakorlatát, tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy mit fogadnak el és mit nem a pénzintézetek, illetve ismeretekkel rendelkeznek a szükséges dokumentumokat illetően is. Ha szakértői segítséget vennél igénybe, akkor nincs más dolgod. mint elvégezni a kalkulációt, majd megadni a néhány adatod, a hitelszakértő pedig 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, és válaszol minden kérdésedre. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Azt gondoltad nincs hiteled? Lehet mégis van!
2020. 02. 24.

Szakértőink tapasztalata szerint a fedezet nélküli hitelekről számos tévhit uralkodik a lakosság körében, ami bizonyos helyzetekben (akár kellő körültekintés hiányában) sokak számára jelentős hátrányt is okozhat. Sőt sokan még azzal...

Blogajánló
  • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

    A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.