Mit tehetsz, ha nem tudod fizetni a Lakástakarék havi díját?

Mit tehetsz, ha nem tudod fizetni a Lakástakarék havi díját?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-20
 

Rengeteg érdeklődést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a korábban kötött (még 30%-os állami támogatással járó) lakástakarék szerződést nem tudják fizetni az ügyfelek, köszönhetően a válságból adódó bércsökkenésnek, vagy az állásuk elvesztésének. Röviden bemutatjuk, hogy mi a következménye a nemfizetésnek. Pánikra semmi ok. És egy javaslat, hogy mit próbáljon meg mindenki elkerülni.

Fontos: jelen írásban kizárólag a 30%-os állami támogatással rendelkező szerződésekre koncentrálunk (2018. október 17-t megelőzően kötött konstrukciók).

A havidíj nemfizetésének következménye: nem súlyos

A nemfizetés egyetlen érdemi következménye, hogy az adott időszakra (nem a teljes szerződési időre vonatkozóan) az állami támogatást nem kapjuk meg. A szabályozás értelmében legalább negyedéves szinten egyenletes (akár előre fizetéssel) kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a támogatást megkapjuk.

Ha most pl. egy éven keresztül nem fizetjük a havidíjakat és egy év múlva utólag fizetjük be, akkor a 30%-os állami támogatásnak a töredékét fogjuk megkapni (72 ezer Ft helyett 18 ezer Ft-ot). Az alábbi táblázat bemutatja, hogy különböző fizetési időzítések esetén (a havi rendszerestől az éves egyösszegű, utólagos befizetésig), hogyan alakul az elérhető állami támogat. A nemfizetési időszak alatt a korábbi befizetéseink kamatoznak (nullához egészen közeli kamatszinttel).

A befizetés csúszásának hatása a lakástakarék állami támogatására

 

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetünk, ha azonnal pénzhez kell jutnunk? Felmondjuk a szerződést?

Amennyiben 4 évnél korábban mondjuk fel a lakástakarék szerződésünket és akarunk a pénzünkhöz jutni, akkor annak az lesz a következménye, hogy a korábban már jóváírt állami támogatásokat is elveszítjük.

Ha letelt a 4 év, akkor lezárhatjuk a szerződést és pénzhez juthatunk. Itt azonban az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • Igazolnunk kell az összegyűjtött pénz lakáscélú felhasználását (ami lehet akár lakáshitel törlesztése, vagy előtörlesztése is – bár pont most indult el a hiteltörlesztési moratórium, ami 2020 végéig tart).
  • Azonnal pénzhez jutni jellemzően csak extra díjtételek megfizetésével lehet, mely irracionálisan nagy veszteséget okoz az ügyfélnek.
  • A szerződések normál kifizetési időszaka az igény bejelentéstől számított 3 hónap (2017 januárjától kötött szerződéseknél 2 hónap – itt még nem telt le a 4 év!).
  • Ha megszüntetjük a 30%-os állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződésünket, akkor soha többet nem fogunk tudni ilyet kötni (azaz elveszítünk egy kockázatmentesen extra hozamot biztosító megtakarítást).
  • Ha csak átmeneti a pénzügyi problémánk és van rá módunk, akkor érdemes más módon áthidalni a pár hónapos nehéz időszakot és nem kivonni a pénzt a lakástakarékból.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés