Betöltés
loading

Mit tehetsz, ha nem tudod fizetni a Lakástakarék havi díját?

Rengeteg érdeklődést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a korábban kötött (még 30%-os állami támogatással járó) lakástakarék szerződést nem tudják fizetni az ügyfelek, köszönhetően a válságból adódó bércsökkenésnek, vagy az állásuk elvesztésének. Röviden bemutatjuk, hogy mi a következménye a nemfizetésnek. Pánikra semmi ok. És egy javaslat, hogy mit próbáljon meg mindenki elkerülni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Fontos: jelen írásban kizárólag a 30%-os állami támogatással rendelkező szerződésekre koncentrálunk (2018. október 17-t megelőzően kötött konstrukciók).

A havidíj nemfizetésének következménye: nem súlyos

A nemfizetés egyetlen érdemi következménye, hogy az adott időszakra (nem a teljes szerződési időre vonatkozóan) az állami támogatást nem kapjuk meg. A szabályozás értelmében legalább negyedéves szinten egyenletes (akár előre fizetéssel) kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a támogatást megkapjuk.

Ha most pl. egy éven keresztül nem fizetjük a havidíjakat és egy év múlva utólag fizetjük be, akkor a 30%-os állami támogatásnak a töredékét fogjuk megkapni (72 ezer Ft helyett 18 ezer Ft-ot). Az alábbi táblázat bemutatja, hogy különböző fizetési időzítések esetén (a havi rendszerestől az éves egyösszegű, utólagos befizetésig), hogyan alakul az elérhető állami támogat. A nemfizetési időszak alatt a korábbi befizetéseink kamatoznak (nullához egészen közeli kamatszinttel).

A befizetés csúszásának hatása a lakástakarék állami támogatására

 

Mit tehetünk, ha azonnal pénzhez kell jutnunk? Felmondjuk a szerződést?

Amennyiben 4 évnél korábban mondjuk fel a lakástakarék szerződésünket és akarunk a pénzünkhöz jutni, akkor annak az lesz a következménye, hogy a korábban már jóváírt állami támogatásokat is elveszítjük.

Ha letelt a 4 év, akkor lezárhatjuk a szerződést és pénzhez juthatunk. Itt azonban az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

 • Igazolnunk kell az összegyűjtött pénz lakáscélú felhasználását (ami lehet akár lakáshitel törlesztése, vagy előtörlesztése is – bár pont most indult el a hiteltörlesztési moratórium, ami 2020 végéig tart).
 • Azonnal pénzhez jutni jellemzően csak extra díjtételek megfizetésével lehet, mely irracionálisan nagy veszteséget okoz az ügyfélnek.
 • A szerződések normál kifizetési időszaka az igény bejelentéstől számított 3 hónap (2017 januárjától kötött szerződéseknél 2 hónap – itt még nem telt le a 4 év!).
 • Ha megszüntetjük a 30%-os állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződésünket, akkor soha többet nem fogunk tudni ilyet kötni (azaz elveszítünk egy kockázatmentesen extra hozamot biztosító megtakarítást).
 • Ha csak átmeneti a pénzügyi problémánk és van rá módunk, akkor érdemes más módon áthidalni a pár hónapos nehéz időszakot és nem kivonni a pénzt a lakástakarékból.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Élet a Pozsonyi úton

  Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →