Mitől ingyenes egy bankszámla?

Mitől ingyenes egy bankszámla?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-15 Frissítve: 2020-09-02
 

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a voksodat. De valóban létezik ténylegesen ingyenes számla? Igen, létezik, bár a valóságban a használati szokásoktól függ, hogy az ingyenesség a gyakorlatban is megvalósul-e! Cikkünkből megtudhatod, hogyan lenne érdemes használnod a folyószámládat, ha a legolcsóbban szeretnéd megúszni a bankolást.

Ha Magyarországon bankszámlát nyitsz, a legtöbb esetben sokféle költségtípussal kell megismerkedned. Léteznek azonban olyan számlák is, melyeknél a számládat vezető bankok a legtöbb ilyen költséget nem számítják fel, jelesül 0 forintba kerül náluk számos olyan költségelem, melyeket jellemzően meg kellene fizetned, ha a számládat máshol vezetnéd.

Tipikusan ilyen költség lehet a havi számlavezetési díj is, melyet a pénzintézetek sokszor zárlati díjnak is hívnak. Ezt a díjtételt a bankok a számlád megléte miatt számíthatják fel, de számtalan esetben adnak ebből úgynevezett számlavezetési díjkedvezményt. A kedvezmény feltétele általában a jövedelem vagy egyéb jóváírás havonta történő érkeztetése, de vannak olyan számlacsomagok is, ahol az aktív számla- (például utalások és csoportos beszedési megbízások) és kártyahasználatot jutalmazzák. Megint mások pedig a megtakarításokat értékelik hasonló módon. A számlavezetési díjak számításáról korábban már írtunk egy részletes ismertetőt, ezt ide kattintva tudod elolvasni!

Egy külföldi utalást is elindíthatsz a megszokottnál jóval olcsóbban, ehhez azonban ki kell lépned a magyar bankok standard ajánlatai közül és szélesebb körben kell keresned a megfelelő megoldást, szolgáltatót.
Hirdetés
Hirdetés

Milyen stratégiát alkalmaznak a bankok, ha az ügyfelek bankszámlaköltségeit szeretnék mérsékelni?

  1. számlavezetési díj elengedése vagy csökkentése
  2. minden díj elengedése vagy csökkentése, kivéve tranzakciós illeték
  3. ténylegesen ingyenes bankszámlák à valóban ingyenes számlák, amennyiben online, digitális használatra korlátozódnak, és ha nem kér az ügyfél sms szolgáltatást (jelenleg nem több mint 400 ezer készpénzfelvétel biztosított)
  4. csomagdíjas bankszámlák (akár korlátlan mennyiségű tranzakciószám is tartozhat hozzájuk)

Alapvetően tudatában kell lenned annak, hogy az adott kedvezmény 1 vagy 2 évig érhető-e el.

Bankmonitor tipp:

A számlavezetési díj mellett a legtöbb ügyfelet a bankkártya költsége szokta érinteni. A kártyadíj akár 2 részből is állhat: a kártya gyártásakor felmerülhet kibocsátási díj, ezt követően pedig az évenkénti kártyadíj. A kártya kibocsátási díjától a legtöbb bank el szokott tekinteni (ekkor nem szerepel a hirdetményben/kondíciós listában), néhány bank azonban előszeretettel alkalmazza (ekkor belekerül a hirdetménybe/kondíciós listába is). A kártya éves díját az első évben számos esetben elengedik, ezért érdemes ennek megfelelő számlacsomagot választanod. A második évtől szinte minden számlánál felszámítják az éves kártyadíjat, de van egy jó hírünk: a Bankmonitoron keresztül igényelt CIB ECO – Bankmonitor kedvezményes – számla esetében a 2. évben is mentesülsz nemcsak a számlavezetési díj, hanem az éves kártyadíj megfizetése alól is!

A csoportos beszedési megbízások, az állandó és az eseti átutalási megbízások teljesítése jellemzően nem kevés pénzbe kerül, ezért ha sok ilyen tételed van havonta, akkor fontos erre is tekintettel lenned. A CIB ECO – Bankmonitor kedvezményes – számlánál az első 2 évben mind a csoportos beszedési megbízások, mind az állandó és az eseti átutalási megbízások INGYENESEK!

A legtöbbet a számlavezetési költségen, a bankkártya díjakon és a készpénzfelvételi költségen tudsz spórolni, ezért ezekre érdemes a legjobban figyelned! Ha nem élsz az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozattal, akkor a CIB ECO – Bankmonitor kedvezményes – számlánál a CIB Bank ATM-jeiből havonta egyszer vehetsz fel ingyenesen pénzt. Mivel a CIB Bank ATM-jei általában csak 20 darab bankjegyet képesek egyszerre kiadni (szemben például a Budapest Bank és az OTP Bank ATM-jeinek 40 darabos értékével), ezért ingyenesen maximum havi 400 ezer forintot tudsz így felvenni! Azonban készpénzfelvételi nyilatkozat megadása esetén nem tudsz élni ezzel a lehetőséggel, hanem a havi 150 ezer forint, de maximum 2 darab, bármely bank ATM-jéből történő készpénzfelvétel lesz ingyenes számodra.

Javaslataink:

  • Lehetőleg keresd meg a jövedelmi és/vagy vagyoni helyzetedre számlavezetési díjkedvezményt nyújtó számlacsomagot!
  • A kiválasztott számlacsomagnál legyen minél kisebb nemcsak a kedvezményes, hanem a normál számlavezetési díj is (az életedben ugyanis előfordulhatnak olyan időszakok, amikor nem felelsz meg a kedvezményes számlavezetés feltételeinek)!
  • Az SMS szolgáltatást mindenképpen fontos lenne elkerülnöd nemcsak az esetleges havidíjak, hanem a darabonként felszámított költségek miatt is! Ha mégis szeretnél üzeneteket kapni, akkor kérd az ingyenes push üzeneteket, melyek megtekintéséhez internetkapcsolat szükséges!
  • Mindent próbálj meg internetbankon és mobilapplikáción keresztül intézni!
  • Bankfiókban ne adj meg eseti átutalásokat, és ne vegyél fel pénzt!
  • Vásárlásra (pl. POS-terminál) és készpénzfelvételre (ATM) használd a bankkártyádat!
  • Még ATM-ből is minél kevesebb alkalommal vegyél fel pénzt! Lehetőleg ne lépd át az ingyenesség korlátait, mely a legtöbb számlacsomag esetében összesen havi 150 ezer forint, legfeljebb 2 részletben (ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozat alapján)!
  • Átlagjövedelemmel, sőt, már nettó 100 ezer forinttól is elérhető a CIB ECO – Bankmonitor kedvezményes – számla! FONTOS! Csak a Bankmonitoron keresztül érhető el, a CIB Bankban nem a kedvezményes számlát tudod megnyitni!

Ha szeretnél a bankszámlák között böngészni, használd a részletes bankszámla kalkulátorunkat, vagy kattints az alábbi egyszerűsített kalkulátorra!

Hirdetés
Hirdetés