Betöltés

5 egyszerű módszer, hogy évente 10-20 ezer Ft-tal csökkentsd a bankköltségedet

szerző: Singer Zoltán
2018-10-02

Megvizsgáltuk, milyen feltételeket várnak el a bankok ahhoz, hogy a számlánkat kedvezményesen vezessék. Egy számlacsomag létrehozásakor alapvetően 4-5 mód közül választanak, ha a számlavezetési díjak mértéke a kérdés. Alkalmaznak jövedelemhez kötött, vagy épp forgalomfüggő megoldásokat is. Egy jó döntéssel akár évi 10-20 ezer Ft-tal csökkenthetjük a bankköltségeinket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Összehasonlítottuk, különböző használati szokások mellett is találunk-e magunknak megfelelő bankot, ha olyan számlát szeretnénk,

 • amire a jövedelmünk is érkezik, de nem nagy forgalmat bonyolítunk;
 • vagy amiről sokat utalunk, megannyi számlát rendezünk, és szinte állandóan bankkártyával vásárolunk;
 • vagy nagy összegű megtakarítást helyeznénk el rajta;

és a fenti feltételek valamelyikének teljesülése esetén a havi számlavezetési díjunkat olcsón szeretnénk letudni. A számlavezetési díj a számlánk havi zárlati díja, melyet a bank havonta terhel a számlánkon. Nem tartalmazza a tranzakciók és a szolgáltatások felmerülő költségeit. A havi 200 Ft körüli számláktól az akár 4 000 Ft-os számlavezetési díjjal rendelkező számlákig. (A privát banki számlacsomagok ennél jellemzően drágábbak, ezeket nem vettük figyelembe!) A kedvezményt ebből a díjból kaphatjuk.

Lássuk, a bankoknál milyen feltételek közül választhatunk:

 1. A bankok nagy része a legtöbb számlacsomagnál a kedvezményes számlavezetési díjért cserébe állandó jövedelemérkeztetést vagy egyéb jóváírást vár az ügyféltől. Ha ilyen számlacsomagunk van, akkor a pénzintézetek a normál számlavezetési díjat számítják fel arra a hónapra, amelyikben nem teljesítjük az általuk megszabott feltételeket. Bankja válogatja, hogy jövedelmet vagy más jóváírást is elfogad-e a kedvezmény igénybevételéhez. Egyes bankok szigorúan ragaszkodnak a munkabérhez, például még a KATA-s egyéni vállalkozói jövedelem sem elég számukra, míg más bankok még egy másik saját számláról érkező átutalást, vagy épp készpénzbefizetést is elfogadnak a kedvezmények igénybevételéhez. Olyan is megszokott, és néhány bank mostanság alkalmazza is, hogy először beterhelik a teljes havidíjat, majd utólag írják jóvá a kedvezményt. Jellemzően minimálbér és 400 000 Ft közötti jövedelem vagy egyéb jóváírás szokott lenni a feltétel, de leggyakrabban 150 000 Ft-os elvárással találkozhatunk. Tekintsd meg a korábbi cikkeinket itt és itt, melyek pont erre a feltételekre találja meg a megoldást!
 1. Vannak olyan számlacsomagok is, melyeknél nem a munkabér mértéke, hanem a tranzakciók száma ÉS értéke a kedvezményes számlavezetés feltétele. Ide tartoznak a legtöbb esetben a csoportos beszedési megbízások, az állandó és az eseti átutalások, sok esetben a kártyás vásárlás, de egyes bankok a jóváírásokat (pénz érkezését) és a készpénzfelvételt is ide sorolják. Amennyiben nem bonyolítjuk le a kedvezmények igénybevételéhez szükséges forgalmat, akkor a normál számlavezetési díjat terheli a bank a számlánkon. Egyik számlacsomag esetében, ha például havonta legalább 4 db tranzakció, minimum 50 000 Ft értékben megvalósul a számlán, akkor a számlavezetési díjunk 0 Ft lehet.
 2. Létezik egy 3. típus is, ami jellemzően az előző 2 kombinációja. A pénzintézetek ebben az esetben jóváírást ÉS forgalmat is várnak az ügyfelüktől. Ha az ügyfél mindkettő feltételt teljesíti, akkor kapja meg a neki járó kedvezményt. Az is előfordulhat, hogy a kedvezmény egy részét az egyik feltétel, míg másik részét a másik feltétel teljesítésével érheti el. Van olyan számlacsomag, amelyiknél ha például havonta legalább 4 db tranzakció, minimum 50 000 Ft összegben teljesül a számlán, akkor a számlavezetési díjunk 0 Ft.
 3. A soron következő megoldás bizonyos összegű megtakarítási állomány adott banknál történő elhelyezését és folyamatos meglétét, VAGY jóváírás/jövedelem érkeztetését várja el ahhoz, hogy elkerüljük a magas számlavezetési díjakat. Tipikusan ilyennek számítanak a prémium számlák. Ezeknél leggyakrabban 5-10 millió Ft megtakarítás vagy 300-400 ezer Ft jövedelem (esetleg egyéb havi jóváírás) a belépési limit. Azonban kiugró értékként találkozhatunk 600 ezer – 1 millió forintos jövedelmi és akár 30 milliós megtakarítási limitekkel is. Azt is fontos tudni, hogy valamelyik banknál a 35 év alatti ügyfeleknek már 2 millió Ft banknál elhelyezett pénz vagy 200 ezer Ft munkabér érkeztetése is elég a kedvezményhez. A kedvezmények eltérő mértékűek! Van olyan számlacsomag, amelyiknél a feltételek teljesítése esetén ingyenes a számlavezetés, de létezik olyan is, ahol több ezer forintba kerül.
 4. A legvégére hagyott típust csak néhány bank használja, de így is jelentősnek mondható a hatása. Ezek olyan számlacsomagok, melyeknél a pénzintézet az ügyféltől megtakarítási állomány ÉS jóváírás/jövedelem érkeztetését is elvárja. Az a jellemző, hogy a kedvezmény egyik részét az egyik feltétel, míg másik részét a másik feltétel teljesítésével érheti el az ügyfél. Van olyan ajánlat is, ahol 500 ezer Ft megtakarítási állomány és egyúttal legalább a nettó minimálbér állandó érkezése esetén 0 Ft lehet a számlavezetési díjunk. A többi ilyen számlacsomagnál magasabb limitekkel találkozhatunk.

Ha teljesen passzívan használnád a számládat, akkor a Neked jó megoldást itt írtuk meg!

Összességében elmondható, hogy bármelyik feltétel szerint szeretnénk kiválasztani a leendő számlánkat, tudunk spórolni a számlavezetési díjon. A kedvezmények mértéke nagyon eltérő lehet, de akár 0 Ft-ra is tudjuk vele redukálni a számlavezetési díjunkat. Dönts jól, és válaszd a szokásaidhoz legjobban passzoló számlacsomagot! Ebben segítségedre lesz a Bankszámla kalkulátorunk!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.