Betöltés

5 egyszerű módszer, hogy évente 10-20 ezer Ft-tal csökkentsd a bankköltségedet

szerző: Singer Zoltán
2018-10-02

Megvizsgáltuk, milyen feltételeket várnak el a bankok ahhoz, hogy a számlánkat kedvezményesen vezessék. Egy számlacsomag létrehozásakor alapvetően 4-5 mód közül választanak, ha a számlavezetési díjak mértéke a kérdés. Alkalmaznak jövedelemhez kötött, vagy épp forgalomfüggő megoldásokat is. Egy jó döntéssel akár évi 10-20 ezer Ft-tal csökkenthetjük a bankköltségeinket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Összehasonlítottuk, különböző használati szokások mellett is találunk-e magunknak megfelelő bankot, ha olyan számlát szeretnénk,

 • amire a jövedelmünk is érkezik, de nem nagy forgalmat bonyolítunk;
 • vagy amiről sokat utalunk, megannyi számlát rendezünk, és szinte állandóan bankkártyával vásárolunk;
 • vagy nagy összegű megtakarítást helyeznénk el rajta;

és a fenti feltételek valamelyikének teljesülése esetén a havi számlavezetési díjunkat olcsón szeretnénk letudni. A számlavezetési díj a számlánk havi zárlati díja, melyet a bank havonta terhel a számlánkon. Nem tartalmazza a tranzakciók és a szolgáltatások felmerülő költségeit. A havi 200 Ft körüli számláktól az akár 4 000 Ft-os számlavezetési díjjal rendelkező számlákig. (A privát banki számlacsomagok ennél jellemzően drágábbak, ezeket nem vettük figyelembe!) A kedvezményt ebből a díjból kaphatjuk.

Lássuk, a bankoknál milyen feltételek közül választhatunk:

 1. A bankok nagy része a legtöbb számlacsomagnál a kedvezményes számlavezetési díjért cserébe állandó jövedelemérkeztetést vagy egyéb jóváírást vár az ügyféltől. Ha ilyen számlacsomagunk van, akkor a pénzintézetek a normál számlavezetési díjat számítják fel arra a hónapra, amelyikben nem teljesítjük az általuk megszabott feltételeket. Bankja válogatja, hogy jövedelmet vagy más jóváírást is elfogad-e a kedvezmény igénybevételéhez. Egyes bankok szigorúan ragaszkodnak a munkabérhez, például még a KATA-s egyéni vállalkozói jövedelem sem elég számukra, míg más bankok még egy másik saját számláról érkező átutalást, vagy épp készpénzbefizetést is elfogadnak a kedvezmények igénybevételéhez. Olyan is megszokott, és néhány bank mostanság alkalmazza is, hogy először beterhelik a teljes havidíjat, majd utólag írják jóvá a kedvezményt. Jellemzően minimálbér és 400 000 Ft közötti jövedelem vagy egyéb jóváírás szokott lenni a feltétel, de leggyakrabban 150 000 Ft-os elvárással találkozhatunk. Tekintsd meg a korábbi cikkeinket itt és itt, melyek pont erre a feltételekre találja meg a megoldást!
 1. Vannak olyan számlacsomagok is, melyeknél nem a munkabér mértéke, hanem a tranzakciók száma ÉS értéke a kedvezményes számlavezetés feltétele. Ide tartoznak a legtöbb esetben a csoportos beszedési megbízások, az állandó és az eseti átutalások, sok esetben a kártyás vásárlás, de egyes bankok a jóváírásokat (pénz érkezését) és a készpénzfelvételt is ide sorolják. Amennyiben nem bonyolítjuk le a kedvezmények igénybevételéhez szükséges forgalmat, akkor a normál számlavezetési díjat terheli a bank a számlánkon. Egyik számlacsomag esetében, ha például havonta legalább 4 db tranzakció, minimum 50 000 Ft értékben megvalósul a számlán, akkor a számlavezetési díjunk 0 Ft lehet.
 2. Létezik egy 3. típus is, ami jellemzően az előző 2 kombinációja. A pénzintézetek ebben az esetben jóváírást ÉS forgalmat is várnak az ügyfelüktől. Ha az ügyfél mindkettő feltételt teljesíti, akkor kapja meg a neki járó kedvezményt. Az is előfordulhat, hogy a kedvezmény egy részét az egyik feltétel, míg másik részét a másik feltétel teljesítésével érheti el. Van olyan számlacsomag, amelyiknél ha például havonta legalább 4 db tranzakció, minimum 50 000 Ft összegben teljesül a számlán, akkor a számlavezetési díjunk 0 Ft.
 3. A soron következő megoldás bizonyos összegű megtakarítási állomány adott banknál történő elhelyezését és folyamatos meglétét, VAGY jóváírás/jövedelem érkeztetését várja el ahhoz, hogy elkerüljük a magas számlavezetési díjakat. Tipikusan ilyennek számítanak a prémium számlák. Ezeknél leggyakrabban 5-10 millió Ft megtakarítás vagy 300-400 ezer Ft jövedelem (esetleg egyéb havi jóváírás) a belépési limit. Azonban kiugró értékként találkozhatunk 600 ezer – 1 millió forintos jövedelmi és akár 30 milliós megtakarítási limitekkel is. Azt is fontos tudni, hogy valamelyik banknál a 35 év alatti ügyfeleknek már 2 millió Ft banknál elhelyezett pénz vagy 200 ezer Ft munkabér érkeztetése is elég a kedvezményhez. A kedvezmények eltérő mértékűek! Van olyan számlacsomag, amelyiknél a feltételek teljesítése esetén ingyenes a számlavezetés, de létezik olyan is, ahol több ezer forintba kerül.
 4. A legvégére hagyott típust csak néhány bank használja, de így is jelentősnek mondható a hatása. Ezek olyan számlacsomagok, melyeknél a pénzintézet az ügyféltől megtakarítási állomány ÉS jóváírás/jövedelem érkeztetését is elvárja. Az a jellemző, hogy a kedvezmény egyik részét az egyik feltétel, míg másik részét a másik feltétel teljesítésével érheti el az ügyfél. Van olyan ajánlat is, ahol 500 ezer Ft megtakarítási állomány és egyúttal legalább a nettó minimálbér állandó érkezése esetén 0 Ft lehet a számlavezetési díjunk. A többi ilyen számlacsomagnál magasabb limitekkel találkozhatunk.

Ha teljesen passzívan használnád a számládat, akkor a Neked jó megoldást itt írtuk meg!

Összességében elmondható, hogy bármelyik feltétel szerint szeretnénk kiválasztani a leendő számlánkat, tudunk spórolni a számlavezetési díjon. A kedvezmények mértéke nagyon eltérő lehet, de akár 0 Ft-ra is tudjuk vele redukálni a számlavezetési díjunkat. Dönts jól, és válaszd a szokásaidhoz legjobban passzoló számlacsomagot! Ebben segítségedre lesz a Bankszámla kalkulátorunk!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.