Betöltés

Most érdemes csak beruházásba kezdeni, amihez 0%-os nettó kamatszintű hitelt is kaphatunk!

szerző: Bankmonitor
2017-07-21

Egy vállalkozást nem csak fent kell tartani, és biztosítani a mindennapi működéséhez szükséges pénzügyi forrást, hanem érdemes minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy a vállalkozásunkat fejleszteni tudjuk.  Ehhez sokszor elengedhetetlen a beruházás. A kifejezetten kis- és középvállalkozások számára kidolgozott, régóta működő Széchenyi Beruházási Hitel pont ehhez nyújt segítséget. A következőkben bemutatjuk a hitel főbb tulajdonságait.

Egy nagyvállalat, főleg, ha nemzetközi szinten is jegyzett, akkor a bankoknál nagyon kedvező hitelezési feltételeket is el tud érni, ez viszont nem feltétlenül igaz a kisebb cégekre. Pedig számukra is élethalál kérdés, hogy egy fontos beruházást meg tudnak-e valósítani vagy sem, és ha igen, milyen pótlólagos forrásokat sikerül ehhez igénybe venniük. Pontosan ezért jött létre a Széchenyi Beruházási Hitel (SZBH), melynek célja, hogy kedvező feltételek mellett, az állami támogatás miatt kedvező kamattal tudjon beruházási hitelt biztosítani a kis- és középvállalatok számára.

Adódik a kérdés, hogy milyen célokra lehet igénybe venni ezt az államilag támogatott hitelkonstrukciót. Lássuk sorrendbe szedve:

 • immateriális javak beszerzése (pl. szoftverbeszerzés)
 • ingatlan építése, vásárlása, fejlesztése
 • új vagy használt gép beszerzése, berendezés, egyéb tárgyi eszköz vásárlása
 • a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz finanszírozása (maximum a hitelösszeg 20%-áig)

A felsorolásból is kiderül, hogy kellően széleskörű lehet a hitel felhasználása, valamennyi hitelcélra igaz egyébként, hogy annak – nyilvánvalóan – kapcsolódnia kell a cég tevékenységéhez. Ezt követően a sorrendben következő kérdés, hogy mekkora összeget is kaphatunk attól a banktól, ami az SZBH-t is a termékpalettáján tudja.

A jó hír az, hogy jelenleg a hitel felső határa 50 millió forint lehet, és alapelvárás, hogy legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkezzen a cégünk. Olyan esetben, ha valóban csak egy lezárt teljes évvel rendelkezünk és az  veszteséges volt, akkor a hitel felső határa maximum 15 millió forintra csökken. A hitel mögé saját erőként a beruházás tervezett költségének 20%-át kell önerőből biztosítanunk.

A beruházásra kapott hitelt kellően hosszú időtávra elosztva részletekben tudjuk visszafizetni, ugyanis a hitel futamideje legfeljebb 120 hónap, vagyis akár 10 év is lehet. Kulcsfontosságú, hogy milyen kamatot kell fizetnünk, és a Széchenyi Beruházási Hitelnél itt van igazán nagy kedvezmény.

A hitel bruttó ügyleti kamata 1 havi BUBOR + az e feletti 4,5%-os kamatfelár együttes összege. Igen ám, de az állam kamattámogatásként az ügyleti kamathoz évi 5%-os kamattámogatást biztosít, így a jelenlegi BUBOR szint mellett a Széchenyi Beruházási Hitel nettó ügyleti kamata 0 %. . A kamattámogatással csökkentett nettó ügyleti kamat nem lehet kisebb, mint 0%. Nagy előnye a konstrukciónak, hogy a kamattámogatást a hitelintézet ráadásul meg is előlegezi számunkra, így a kamatfizetési időpontokban kamatot jelenleg ténylegesen nem is kell fizetnünk (azt majd a bankunk hívja le később a támogatást biztosító minisztériumtól).

 

De már most megjegyezzük, hogy ha 5-10 éves időtávban gondolkozunk előre, akkor egészen biztosan nagyobb lesz a BUBOR értéke, mint 0,5%. Vagyis a későbbiekben óriási jelentősége lesz annak, hogy pontosan mekkora az állami kamattámogatás maximális mértéke. A per pillanat 5%-os mérték pedig kellő védelmet jelent. Persze a kamaton kívüli, a Kondíciós listában szereplő hiteldíjakat meg kell fizetnünk.

Végül, még két fontos dologra hívnánk fel a figyelmet. Egyrészt a hitel mellé megfelelő biztosítékot is kell nyújtanunk. A fő biztosíték a garanciaintézmény és a magánszemély kezességvállalása, amelyen kívül a finanszírozó bank további tárgyi biztosítékot is kér.  Ez lehet a beruházás tárgya, de a bank a hitelbírálat függvényében ettől eltérő ingó vagy ingatlan fedezetet is kérhet.

Másrészt, azt se felejtsük el, hogy a hitelt folyósító bank előírhat kötelező fizetési számlaforgalmat a hitelért cserébe. Az általános szabályok szerint 10 millió forint alatti hitelnél elegendő a hitel összeg háromszorosának, míg 10 millió forint felett az ötszörösének megfelelő éves számlaforgalmat lebonyolítani.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

2018. 11. 08.

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az...

Black Friday Reloaded – avagy az őrület újraindul

2018. 10. 30.

Már csak 3 hét és kezdődik az őrület! A Black Friday, a népszerű Fekete péntek nemsokára kopogtat az ajtónkon, és tömegek várják a jobbnál jobb akciókat. Mielőtt elstartolnak a versenyzők,...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.