Most kell lépned, ha támogatott hitellel pörgetnéd fel az üzletet

Most kell lépned, ha támogatott hitellel pörgetnéd fel az üzletet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-28
 

A támogatott céges hitelek jelenleg legalább harmadával olcsóbbak, mint az azonos célra igényelhető piaci források. Ha csak a pénz hiányzik ahhoz, hogy felpörgesd az üzletmenetet, ne habozz: tervezz, számolj és lépj mielőbb! A Széchenyi MAX+ konstrukciók a jelenlegi feltételekkel június végéig érhetőek el…

A Széchenyi Kártya Programban feltételeit félévente áttekintik és a piaci feltételekhez igazítják. Ez a támogatott hitelekre pályázó vállalkozások számára azt jelenti, hogy a hitelkérelmek beadásakor szorosan kell figyelniük a befogadási határidőkre és arra is, hogy az adott időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük – a hitel előkészítésének, elbírálásának idejével is számolniuk kell tehát.

Meddig lehet beadni a hitelkérelmeket?

Egy folyószámlahitelről a döntés viszonylag gyors – optimális esetben akár egy-két hétre is lerövidíthető. Egy bonyolultabb ügyletnél – például egy zöld beruházási hitelnél – nem csak az előkészítés, a hitel elbírálása is hosszabb: a teljes folyamat akár 3-6 hónapot is igénybe vehet. Persze ez is érdemben lefaragható, ha a megfelelő dokumentumok rendelkezésre állnak – 6-8 hétre azonban még ebben az esetben szükség lehet.

Lévén a Széchenyi MAX+ konstrukciók június végéig érhetőek el sok idő már nincs, minél előbb el kell indítani a folyamatot! A jelenlegi piaci környezetben kivételesen jó finanszírozási lehetőség ez azon vállalkozásoknak, amelyek tevékenységük bővítéséhez vagy likviditásuk javításához keresnek kedvezményes forrást.

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorával kiszámolhatod, hogy mennyi Széchenyi MAX+ hitelt kaphatsz. Ha kérdésed lenne, keresd bizalommal szakértőinket.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés

    Hirdetés

    Mekkora költséggel kell számolni a Széchenyi hiteleknél?

    A Széchenyi Kártya Programban jelenleg elérhető hitelek egységesen évi fix 5 százalékos kamattal érhetőek el. A MAX+ konstrukciókhoz a kamattámogatás mellett kezelési költség és díjtámogatás is kapcsolódik, így – a jelenlegi piaci környezetben – rendkívül kedvező lehetőséget jelentenek a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

    Nézzük meg ezt egy konkrét példán! Tételezzük fel, hogy egy vállalkozás meglévő gépsorát cserélné le egy új, energiahatékony automata berendezésre, amelyet 125 millió forintért tudna beszerezni. Ehhez a cég rendelkezik 25 millió forint önerővel, 100 millió forint hitelre lenne tehát szüksége, amit 7 év alatt törlesztene.

    Beruházási hitel költségeinek alakulása

    Abban az esetben, ha vállalkozás a kamattámogatott Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igénybevételével finanszírozza a beszerzést a hét év alatt 18,7 millió forint hitelköltséggel kell számolnia. A 100 millió forintos hitel után a havi adósságszolgálat (amit törlesztésként fizetnie kell a cégnek) 1,4 millió forint lenne. Egy korábbinál hatékonyabb, jobb energiafelhasználású, kevesebb karbantartást igénylő gépsor révén ekkora költség jó esetben bőven kitermelhető.

    Ha ugyanehhez a fejlesztéshez piaci forrás igényelnénk, jóval nagyobb összeggel kellene számolni. A Széchenyi MAX+ konstrukciókra a kamattámogatás 10 százalék (a kamatköltségből ez az a rész, amit az állam fizet a vállalkozás helyett), ha ezt is a vállalkozásnak kellene megfizetnie (5 helyett 15 százalék lenne tehát az ügyleti kamat), az azt jelentené, hogy a hitellel összefüggő költségei a teljes futamidő alatt több mint 41 millió forinttal lennének magasabbak. Nos, ekkora összeget valószínűleg minden cégvezető szívesebben költene el másra…

    Fontos
    A piaci hitelek kondíciói között jelenleg hatalmas (a korábbi időszakokban tapasztaltnál jóval nagyobb) különbségek vannak. A példában a kamattámogatás mértéke miatt számoltunk 15 százalékos piaci hitellel, ennél azonban adott esetben valamivel olcsóbb, és persze sokkal drágább hitel is van. Rendkívül fontos tehát a finanszírozó körültekintő kiválasztása. A példában szereplő hitel esetén minden  1 százalékos kamatemelkedés, illetve -csökkenés 4 millió forinttal növeli vagy éppen csökkenti a hitel adósságszolgálatát, és akkor még nem is beszéltünk a hitelhez kapcsolódó egyéb feltételek terén támasztott követelményekhez (például a garanciával, kezességgel összefüggő elvárásokhoz) kapcsolódó eltérésekről. Számottevő összeg és rengeteg idő takarítható meg egy jó döntéssel.
    Érdeklődj szakértőnknél
    Bankmonitor logo
    • vállalatfinanszírozási szakértők
    • 10+ év szakmai tapasztalat
    • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
    • mély piacismeret
    • erős finanszírozói kapcsolatok
    Bankmonitor
    Ft
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mire kell figyelni az igénylés során?

    A Széchenyi Kártya Program keretében különböző célokra (beruházás, likviditás javítása, hitelkiváltás, stb.), különböző futamidővel (2-10 év), 1 millió és 500 millió forint közötti összeget lehet igényelni évi fix 5 százalékos kamat és nulla százalékos kezelési költség mellett. (A Széchenyi Kártya Programban jelenleg elérhető MAX+ konstrukciókról részletesen korábbi összefoglalónkból tájékozódhatsz.)

    Az igénylés feltételei általánosan érvényesek a bankok azonban a konkrét folyósítási döntések során saját üzleti szempontjaikat is mérlegelik, így előfordulhat, hogy ugyanannak a cégnek a hitelkérelmét az egyik bank elutasítja, míg egy másik akár nagyobb összeget is folyósít. Ennél a hitelfajtánál is lényeges szempont az, hogy megtaláld a vállalkozásod számára az optimális partnert.

    Mivel június végéig már csak szűk két hónap van hátra, fontos, hogy ne legyenek fennakadások az ügyintézés során. Ennek elkerüléséhez legalább az alábbiakra célszerű figyelned:

    • Bár május végéig van mód a pénzügyi év zárására, a bank a hitel elbíráláshoz az utolsó lezárt üzleti évről szóló beszámolót (most tehát a 2022-est) már kéri – ha ez még nem áll rendelkezésedre, azt mindenképpen pótolni kell mielőtt a kérelmet beadod.
    • Szükséged lesz továbbá az idei első negyedévről a naplófönykönyvre (főkönyvi kivonatra) is. Mindenképp célszerű egyeztetned a könyvelőddel, hogy ez is a rendelkezésre álljon.
    • Hitelt az a cég kap, amelyről a bank elhiszi, hogy vissza is tudja majd fizetni – ennek az eredménykimutatásban is látszania kell. Ezen túlmenően nagyobb összegű, hosszabb futamidejű hitelekhez meggyőző, ha vállalkozásod a banki szemmel is megalapozott pénzügyi tervvel rendelkezik.
    • Fontos a szükséges dokumentumok összegyűjtése; a hiánypótlások akár hetekkel is meghosszabbíthatják az ügyintézést. Ezek között egyebek mellett a társasági szerződést, az aláírási címpéldányt, az ügyvezető és a kezes vagy kezesek személyes okmányait, esetlegesen a beruházás dokumentumait, NAV nullás igazolást, és persze az igényléshez kapcsolódó adatlapokat biztosan kérik majd.

    Nincs veszteni való idő, de…

    Bár sokszor rendkívül fontos, hogy vállalkozásunk minél előbb jusson pénzhez, alapesetben a fő cél a körültekintő választás! Vannak olyan helyzetek, amikor az optimális finanszírozási forma kialakításához idő kell, és ha ez így van, ez utóbbi a fontosabb szempont. Ha pedig ez adott esetben azt jelenti, hogy a vállalkozás június végéig nem jut el a szerződéskötésig, az nem jelenti azt, hogy lecsúsztál egy jó lehetőségről.

    A Széchenyi Kártya Program várhatóan folytatódik, csak az nem ismert még, hogy pontosan milyen feltételekkel. Mindazonáltal most durva változásra a piaci szereplők nem számítanak. Ennek pedig az az oka, hogy nincs olyan körülmény, amely ezt indokolná. A piaci környezet – például a kamatkörnyezet – az elmúlt fél évben nem változott például olyan drasztikusan, mint az a megelőző időszakokban jellemző volt. Az az idő pedig, amit most a hitelkérelem előkészítésére fordítasz, nem veszik el.

    Vannak jó kompromisszumok is

    Vannak ugyanakkor olyan helyzetek is, amikor még arra sincs szükség, hogy az alapos mérlegelés érdekében csússzon a szükséges forrás biztosítása. Visszatérve a cikkünkben szereplő konkrét példára, egy vállalkozás gépbeszerzése a beruházási hitel mellett lízinggel is finanszírozható, amely egyszerűbb és gyorsabb ügyintézéssel érhető el.

    A Széchenyi Kártya Programban lízingfinanszírozás is van. A Széchenyi Lízing MAX+ kamata is évi fix 5 százalék, a futamidő pedig 1-7 év lehet. (A lehetőségről részletesen is írtunk korábban.)

    Hirdetés
    Hirdetés