Betöltés

Most rengeteg adót spórolhatsz meg – Év végi tippek, trükkök befektetéshez

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-23

Az év végén mindig nagyobb a kereslet a befektetési termékek iránt. Egyrészt sokan ekkor jutnak pénzhez, másrészt ilyenkor lehet legjobban kihasználni a kedvező adózást biztosító termékeket. December hónap legnépszerűbbje pedig a Tartós Befektetési Száma (TBSZ). Népszerűsége nem véletlen, rengeteg adót spórolhatunk meg vele! Ebben a cikkben mutatunk Neked néhány olyan TBSZ trükköt is, amit nagyon kevesen ismernek.

TBSZ kezdőknek

Képzelj el egy olyan boltot, ahol belépéskor kétfajta bevásárlókosár közül választhatsz. Az egyik, a piros színű a megszokott módon működik. Bármit beletehetsz a polcról, a kasszánál kifizeted az árat, ami a termékekhez tartozik és mehetsz Isten hírével. Van viszont egy szivárványszínű bevásárló kosár is. Amit abba pakolsz, arra a fizetéskor 20% kedvezményt kapsz a normál árból, cserébe pedig csak annyit kell vállalnod, hogy a vásárolt terméket megtartod 5 évig.

Nos, valahogy így működik a bankoknál elérhető TBSZ is. Ugyanazokat a befektetéseket kaphatod meg rá, mint a normál számlára, de sokkal jobban jársz, mert az elért kamatból/hozamból nem kell adóznod. Mindezt viszont csak akkor, ha legalább 3, de inkább 5 évig nem veszel fel pénzt a számláról.

A boltos hasonlat abban nem állja meg a helyét, hogy a megvásárolt termékeket itt nem kell megtartanod 3/5 évig, de a bankszámlát, azaz a kosarat igen. A befektetéseket a „futamidő” alatt cserélheted benne.

TBSZ részletesebben

A számla futamideje lehet 3, illetve 5 év, ehhez még hozzátartozik a nulladik, vagy más néven gyűjtőév. A számlára pénzt befizetni kizárólag a gyűjtőévben lehet, utána a számlára sem befizetni, sem a számláról pénzt felvenni (a számla megszüntetése nélkül) már nem lehet.

Egy fontos tipp, amiért decemberben különösen megéri TBSZ számlát nyitni: a futamidőt naptári években mérik, azaz a most decemberben nyitott számlák nulladik éve mindössze néhány napból áll, míg lejárata 2020. december 31.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki 2015. december 31-én helyezi el a pénzét egy tartós befektetési számlán, annak egy évvel rövidebb időre kell csak lemondania a pénzéről, mint annak, aki csak 2016 januárjában teszi meg ugyanezt.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ) működése

Két fajta TBSZ számla van, az egyiken bankbetéteket tarthatunk, a másikon értékpapírokat (kötvények, részvények, befektetési alapok). A két számla nem átjárható. Egy naptári évben egy pénzintézetnél csak egy-egy (betéti illetve befektetési) számlát nyithatsz.

Mindkét fajta számla, mindössze egy keret. Betéti TBSZ esetén lehet 5 évnél rövidebb lekötést is indítani a számláról (hosszabbat nem). Befektetési TBSZ esetén pedig lehet rövidebb, és bizonyos esetekben hosszabb futamidejű befektetést is vásárolni a számlára. A vásárolható értékpapírok körének (részvény, kötvény, befektetési alap) csak a szolgáltató kínálata szab határt. Azok szabadon adhatóak-vehetőek.

Az ötödik év végén dönthetsz úgy, hogy a bent lévő vagyont egy új TBSZ számlán fialtatod tovább. Ebben az esetben (tehát a lejáró TBSZ-ek „hosszabbításánál”) nincs gyűjtőév.

Ha van némi tőke

Az év végi bónuszok, tizenharmadik havi fizetések sorsa sokszor nem az, hogy elköltik őket, hanem a megtakarításokat gyarapítják. Ezek elhelyezését sokféleképpen meg lehet oldani. Viszont, ha megvan az esély, hogy 3 vagy 5 évig nem szükséges az aktuális összeg, akkor ezt érdemes Tartós Befektetési Számlára (vagy röviden TBSZ-re) helyezni. Sőt, ha nincs meg ennek az esélye, akkor is!

Megspórolhatod vele az árfolyamnyereség és kamatadó mellett az egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is. Ezzel a lépéssel 22%-os adóterhet lehet megnyerni, miközben a befektetés rugalmasságát sem vesztjük el. Azt persze ne feledjük el, hogy jövőre az egységes adókulcs 16%-ról 15%-ra csökken, ettől viszont a TBSZ még ugyanolyan vonzó marad.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért, rugalmas a TBSZ?

Felmondható

Sokakban úgy él a TBSZ számla, mint egy 5 évig fix befektetés. Pedig az adóelőny egy lehetőség, amit érdemes kihasználni, de nem kötelező. Ha rövid időn belül mégis szükség lenne a TBSZ-en elhelyezett pénzre egyszerűen megszűntethető a számla. Természetesen ilyenkor ki kell fizetni a kamatadót és az EHO-t, de nincs egyéb retorzió (adminisztrációs terhet okoz, mert magunknak bevallani és befizetni ezeket az adókat).

Sőt, a teljes igazság az, hogy több szempontból még akkor is jobban járhatsz TBSZ számlán történő befektetéssel, ha pontosan tudod előre, hogy fel fogod törni a számlát, tehát nem várod ki a 3, vagy az 5 évet.

 1. Ha normál számlán fektetsz be, egy befektetésed lejáratakor azonnal levonja a bankod a kamatadót a kamatból, számládon csak a nettó összeget írja jóvá. Tehát nem tudod a teljes kamatot újra befektetni. Ha ezt TBSZ-en csinálod, magasabb összeget tudsz újrabefektetni és az adót is csak később kell befizetned: ha az adóbevallásodba már beírtad a TBSZ „feltörésének” tényét.
 1. Ha egy normál számlán van egy befektetési alap, amin nyertél 100 ezer forint hozamot, és van egy másik, amin veszítettél 100 ezer forintot, akkor megszívtad. Azért, mert a 100 ezer nyerőből a bankod automatikusan vonja az adót, hiába van egy másik alapon ugyanakkora bukód. Ha ugyanez a helyzet TBSZ számlán áll elő, nem kell majd adóznod, ott ugyanis „összevezetik” a nyerőt és a bukót, s csak a kettő egyenlege után kell adóznod.

Hordozható

Korábban nem lehetett bankok, brókercégek között mozgatni a már meglévő tartós befektetési számlákat. Mára már ez a korlátozás is megszűnt. Elvi lehetősége adott, hogy meglévő TBSZ-t más szolgáltatóhoz vigyünk a lekötési idő alatt.

Rugalmas befektetési lehetőséget kínál

A TBSZ egy keret, amivel sok mindent csinálhatunk. Egyrészt két fajta közül választhatunk: a betéti és a befektetési TBSZ. Ez a kettő nem átjárható. A csökkenő kamatok miatt valószínűleg az eddiginél nagyobb számban választják majd a betéti helyett a befektetési TBSZ-t. Ezért mi is ez utóbbira koncentrálunk.

A befektetési TBSZ egy keretet, egyfajta számla. Annak hozama teljes egészében a rajta elhelyezett értékpapírok hozamától függ. A számlára lehet öt évnél rövidebb (esetleg hosszabb) befektetéseket is vásárolni. Szabadon eldönthető, hogy állampapírba, egyéb más kötvénybe, részvénybe, befektetési alapba vagy más értékpapírba kerül a számlán lévő pénz. Sőt, ha valamelyik befektetés nem hozza az elvárt hozamokat, akkor le is lehet cserélni azt.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.