Mutatjuk a tutit: ide tedd a pénzed, és milliókat spórolsz a hiteleden!

szerző: Bankmonitor
2016. 09. 22.

Hüvelykujj szabály, hogy hitelt csak úgy szabad felvenni, ha a törlesztőrészlet kifizetése után is félre tudsz tenni a hó végén. Hiszen emelkedhet a hitel kamata és törlesztőrészlete, elveszítheted a munkahelyed, vagy bármilyen váratlan kiadás érhet. Mutatunk egy olyan megoldást, amellyel egy 20 évre felvett 8 millió forintos lakáshitel teljes visszafizetése 2-3,5 millió forinttal csökkenthető!

Bármilyen hitelt is veszel fel, a vállalt törlesztőrészlet semmiképp ne eméssze fel az összes szabad jövedelmed! Amit a törlesztőrészleten felül félre tudsz tenni, az a futamidő során bármikor szükséges lehet. Egyrészt felkészülhetsz egy-egy váratlan eseményre, vagy a kamat későbbi emelkedésére is, amely a törlesztőrészlet növekedéséhez vezet.

Amennyiben a tartalékod egy részét a megfelelő helyre teszed, jó szolgálatot tesz neked, és időről időre csökkenti a bank felé fennálló tartozásod, ezáltal az összes visszafizetésedet is, és nem utolsó sorban a hitel futamidejét! Hogyan lehetséges ez?

Egy konkrét példán keresztül szemléltetve a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha felveszel egy 8 millió forintos lakáshitelt 20 évre és ezzel párhuzamosan elindítasz egy havi 20 ezer forintos befizetésű lakástakarékot, akkor a 4 éves megtakarítási időszak végén 1,2 millió forint megtakarítás gyűlik össze.

A lakástakarékban összegyűjtött pénzt pedig a lakáshitel előtörlesztésére fordítod, így csökken a hitel tőketartozása és ennek hatására a hitel 53 ezer forintos induló törlesztőrészlete 44 ezer forintra apad.

elotorlesztes_20160922

Ezután ismét kötsz egy lakástakarék szerződést, amiből megint előtörlesztesz, újra csökken a törlesztőrészlet és így tovább, egészen addig, amíg vissza nem fizeted a felvett kölcsönt. Így amellett, hogy időről időre alacsonyabb lesz a hitel törlesztőrészlete, összességében 2 millió forinttal csökken a hitel teljes visszafizetése és 4 évvel megrövidül az eredeti futamidő.

Lakáshitel mellett tehát a legjobb befektetés a lakástakarékpénztár. Hogy miért?

 • a befizetéseid után 30%-os állami támogatást kapsz (maximum évi 72 ezer forintot)
 • ezáltal 10% feletti kockázatmentes hozamra tehetsz szert, ami magasabb, mint a hitel költsége
 • a megtakarítási időszak végén (leghamarabb 4 év után) az összegyűjtött pénzt a lakáshitel előtörlesztésére is fordíthatod
 • így csökken a hitel tőketartozása és törlesztőrészlete
 • kevesebb kamatot fizetsz ki a banknak
 • idő előtt visszafizetheted a felvett kölcsönt
 • a megtakarításra OBA garancia jár
 • ha pedig úgy hozza a sors, hogy szükséged van a befizetett pénzre, bármikor felmondhatod és akár 1 hónap alatt is hozzájuthatsz a kamatokkal növelt összeghez

A lakástakarék ajánlatokat az alábbi kalkulátorral hasonlíthatod össze:

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

A lakáshitelen elérhető pénzügyi előny megtöbbszörözhető, amennyiben egyszerre több lakástakarék szerződést is tudsz kötni. Két szerződés esetén már 2,4 millió forinttal kevesebbet fizetsz vissza, míg 3 szerződés esetén már 3,5 millió forinttal költesz kevesebbet (a teljes visszafizetés a hitel törlesztőrészletét és a lakástakarékpénztári befizetések összegét is tartalmazza).

penzugyi-elony_20160922

Fontos kitétel, hogy több szerződés (20 ezer forintnál magasabb havi megtakarítás) esetén viszont csak akkor jár az állami támogatás, ha a lakástakarék kedvezményezettjének olyan közeli hozzátartozót tudsz megjelölni, akinek nincs még lakástakarék szerződése, és nem is kedvezményezett másikon!

A több szerződés egyetlen hátulütője, hogy jelentősen megnövekszik az átlagos havi kiadás (törlesztőrészlet + megtakarítás), így a pénztárcától függ, hogy ki hány lakástakarékot tud bevállalni.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Lengyel Jánosné

  Ha 4 évig (49 hónap) fizeti az ügyfél a havi 20 000 Ft-os megtakarítást, állami támogatással együtt 1,3 milliót kap,(980 00+294 000 + betéti kamat) a cikkben említett 1,2 millió helyett.

  2016.09.22.11:53

  1. bankmonitor.hu

   A cikkben szereplő 1,2 millió forintos megtakarítás 45 hónap alatt teljesíthető.

   2016.09.22.13:48

 2. Attila

  Szerintem ennél jobb megoldás, ha a hitelhez hozzákapcsoljuk a lakástakarékokat. A hiteleknél ez kamatkedvezménnyel jár, ami alacsonyabb havi törlesztőt eredményez. Az itt elért “megtakarítással” meg növelhető az LTP befizetés, így ugyanakkora havi kiadás esetén a 2. esetben előbb fut ki a hitel.
  A legideálisabbnak jelen pillanatban egy olyan változat tűnik, ahol az összes törlesztésre álló havi összeget úgy tudjuk “elkölteni”, hogy a hitelnél nem fizetünk havi szinten tőkét, csak a költségeit, az összes többi pedig LTP-be megy. Ezekből is a 4 éves változatok a nyerők. Amikor lejár bármelyik is, akkor az törleszti egy az egyben a hitel tőke részét.

  2016.09.27.11:53

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

2018. 06. 21.

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.