Betöltés

Mutatjuk, hova tedd a pénzed, ha csak 1-2 évre mondasz le róla!

szerző: Bankmonitor
2017. 04. 20.

A szűkülő lehetőségek mellett a magyar kisbefektetőknek egyre nagyobb gondot okoz, hogy megtakarított pénzüket miben helyezzék el. Sokan egyáltalán nem szeretnének kockázatot vállalni, ráadásul olyan befektetést képzelnek el, amihez nem kell hosszú távon elköteleződni és kellőképpen biztonságos is. Megmutatjuk milyen befektetési lehetőségeket érünk el most a piacon, amelyek 1-2 éves futamidőre is kockázatmentes megoldást nyújtanak.

Van élet a bankbetét után is

Pár évvel ezelőtt, ha megtakarításról volt szó, mindenkinek a bankbetét, vagy a megtakarítási számla jutott elsőként az eszébe. Ezen nem is lepődhetünk meg, hiszen még 4-5 évvel ezelőtt is 5-6%-os kamatot kaphattunk a pénzünkre, azonban ma már egy-egy kivételes ajánlattól eltekintve azok a bankbetétek kerültek többségbe, ahol a kamat a fél százalékot sem éri el.

Sokan még ma sem szokták meg, hogy a jól bevált betét már alig hoz valamit, így nagy dilemmába kerülnek, hogy mibe fektessék a megtakarított pénzüket, ha maximum 1-2 évre keresnének megoldást.

Sokan választották régebben akár a bankbetét alternatívájaként is a pénzpiaci- és rövid kötvényalapokat, azonban a változó körülmények miatt, ezek most kevésbé számítanak bölcs befektetésnek.

Azt látjuk, hogy ma már egy pénzpiaci alapot sem érdemes megcélozni a 0% közeli, akár negatív tartományba is leeső hozamok miatt. A kifejezetten vonzó teljesítménynek már a kötvényalapoknál is búcsút inthetünk, és az átlagosan elvárható hozamunk sem több 2-3%-nál (ráadásul a közeljövőben várható hozamemelkedés miatt veszteségekbe is belefuthatunk).

Mostanában a hazai ingatlanlázzal összefüggésben, az ingatlanalapok örvendenek nagy népszerűségnek. Azonban legyünk óvatosak ezekkel a befektetésekkel, mert azok nem alkalmasak arra, hogy rövid időtávon tartsuk bennük a pénzünk. Sőt az ingatlanpiaci viszonyok alakulásától függően, még akkor is veszteségekbe is futhatunk, ha azokat kifejezetten alacsony kockázatúnak véltük.

Ha a bankbetétekhez hasonló befektetést keresünk, ma egyértelműen a lakossági állampapírok jöhetnek szóba, mivel kockázat nélkül jelenleg ezek kínálnak a betéteknél lényegesen nagyobb hozamot. A rövid futamidejű állampapírok között jelenleg a 1,5 százalékos kamatot kínáló Féléves Kincstárjegy és a 2 százalékkal kecsegtető egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy tűnik fel. Ugyanakkor április elejétől már a Kétéves Állampapírt is megvásárolhatjuk, amivel 2,5%-os kamatot érhetünk el.

A következő kalkulátor segítségével könnyen megtalálhatod az elképzelésednek megfelelő befektetést

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan járunk legjobban a megtakarítással?

A mai viszonyok között mindenképp megfontolandó, hogy érdemes-e a rövidtávú lekötések mellett maradni, vagy célszerű inkább a hosszabb befektetéseket választani. Gondoljuk át, hogy hányszor fordult elő a múltban, hogy az éven belüli lekötéseinket fel kellett törnünk, vagy, hogy lejárat után nem fektettük be újra a pénzt. Valószínűleg nem sokszor adódott ilyen helyzet.

Ha a maximum 1 éves lekötéseket részesítjük előnyben, számításba kell vennünk, hogy teljes a bizonytalanság afelől, hogy milyen kamatok lesznek elérhetőek, amikor lejár a megtakarításunk. Például az elmúlt években a Kamatozó Kincstárjegynél is többször volt példa a kamat csökkenésére, így aki lejáró egyéves befektetését újította volna meg, már csak kedvezőtlenebb feltételeket érhetett el.

Ráadásul most egy olyan időszakot élünk, mikor a rövid futamidejű befektetéseknél azt látjuk, hogy az infláció gyakorlatilag a teljes hozamunkat eltünteti. Például Kamatozó Kincstárjegyet 2%-os hozam mellett vásárolhatunk, ugyanakkor a várható infláció az idei évre 2,6%-os. Ez azt jelenti, hogy a befektetett pénz értéke nem hogy nőne, de 0,6%-kal csökken is. Emellett többek szerint az sem kizárt, hogy jövőre 1%-ra is csökkenjen a Kamatozó Kincstárjegy által kínált kamat, ami lényegesen rontja a kilátásainkat.

Éppen ezért komolyan érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a hosszabb lejáratú lakossági állampapírok felé mozduljunk el. A kockázatunk ebben az esetben sem nagyobb, viszont ezek a papírok infláció felett hoznak és még a piaci hozamok emelkedésével is jól járhatunk.

A Prémium Magyar Államkötvény jelenleg 3 évre 3,55 százalékot, míg 5 évre 4,05 százalékot kínál. A Bónusz Államkötvény 4, 6 és 10 éves időtávon is elérhető és 2,61-3,11 százalékos hozam érhető el általa.

A lakossági állampapírok esetében azért is szerencsés helyzetben vagyunk, mert míg egy lekötött betétnél korai feltörés esetén a kamatot a legtöbbször elveszítjük, addig az állampapír eladásnál a Magyar Államkincstár csak 1 százalékot von le. Tehát a hosszú futamidejű papírt akkor is megéri tartani, ha lejárat előtt eladnánk, hiszen 5-6 hónap után már termel annyi kamatot, amivel nyereségesen szállhatunk ki a befektetésből.

Ráadásul a Prémium Államkötvény jelenleg korai eladás esetén is vonzóbb lehetőséget nyújt a Kamatozó Kincstárjegynél, de a Kétéves Állampapírnál is. Ha abból indulunk ki, hogy egy év után eladjuk a papírt az Államkincstár 1%-os levonása után is 2,55 és 3,05%-os hozamunk marad.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

7 Hozzászólás

 1. drnemoda

  A mai magyar államnak nem szabad kölcsönadni a pénzeteket, lássátok már be, végre ! Bármelyik percben elkonfiskálhatja, elinflálhatja, rendelettel eltörölheti a tartozását ! Semmiféle gátlása sincs ezügyben, és baromságokra költi el a pénzt ! Behajtani sem lesz mit (kaphattok egy méregdrága ugrótornyot, rozsdával és helyreállítási kötelezettséggel)

  2017.04.20.08:24

 2. Somi

  Drnemoda akkor kinek, aki nem ringat ki a költségeivel és még reálértéken is marad a pénzed? 1mft alatt. Köszi!

  2017.04.20.11:26

 3. Péter

  Igazából minden cikk úgyanarról szól ezen az oldalon, csak más szavakkal.. 🙂 Vegyünk állampapírt, bef alapot, és nyugdíj előtakarékossági dolgokat, esetleg lakáshitelt. 🙂

  2017.04.20.13:07

 4. Bors Zoltán József

  Ez mèh nem ad pozitív hozamot! Infláció nőnek

  2017.04.20.16:08

 5. Volford Béla

  Az államkötvény,állampapír szerintem a piramis-játékokhoz hasonlít.

  2017.04.20.21:08

 6. Kacsa

  Csak valuta és arany!

  2017.04.28.13:37

 7. Antila

  “Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.”
  ( Mt.6, 19-23 )

  2017.04.29.12:26

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.