Betöltés

Mutatjuk, melyik befektetésért őrülnek meg az emberek

szerző: Bankmonitor
2017-08-29

Az alacsony kamatoknak köszönhetően ma már csak a befektetési alapok maradtak számunkra, ha az állampapírnál is magasabb hozamra vágyunk. Nem véletlen, hogy nagyon népszerűek az emberek körében az utóbbi időben az abszolút hozamú és vegyes alapok, amelyek az elmúlt egy évben még a lakossági állampapír kamatokat is lekörözték. Természetesen vakon még ezen alapok mellett sem szabad dönteni, érdemes különös figyelmet szentelni a befektetéssel járó kockázatoknak.

Évek óta nem volt ilyen nagy az érdeklődés a lakosság részéről a befektetési alapok iránt, csak az év eddigi részében 204 milliárd forintnyi forinttal nőtt az alapok kezelt vagyona. Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lakossági állampapírok után a legtöbben a befektetési alapokat választják a megtakarításuk gyarapítására.

Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy aktuálisan melyek azok az alapok, amelyekben a befektetők a legtöbb fantáziát látják, így a legtöbbet vásárolnak belőlük. Mi a hosszabb távú folyamatokra voltunk kíváncsiak, így azt néztük meg, hogy az egyes befektetési alap kategóriákhoz egy éves átlagban milyen érdeklődés társult a befektetők részéről.

Az ábra tanulsága alapján az az eddig részében egyértelműen az abszolút hozamú, és a vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek, ami nem csoda, hiszen az előbbiek átlagosan 6-7%-ot, míg utóbbiak 4-5%-ot hoztak az elmúlt egy év során.

Az abszolút hozamú alapok legfőbb ismérve, hogy gyakorlatilag a tőzsdék aktuális helyzetétől függetlenül igyekeznek az államkötvények fölötti hozamot elérni, amihez kellően rugalmas eszközeik is vannak, hiszen szinte bármilyen befektetés közül válogathatnak (deviza, részvény, kötvény, származtatott ügylet). Ugyan ezek az alapok már igen kockázatosak is lehetnek, mégis találunk olyanokat, ahol az árfolyam ingadozása egy átlagos befektető számára is elfogadható szinten marad. A vegyes alapok ezzel szemben a kötvények és részvények kombinációjába fektetnek, és jellemzően azok az alapok tudnak magasabb hozamot felmutatni, ahol a részvények nagyobb szerepet játszanak.

Az ingatlanlázzal párhuzamosan az ingatlanalap is nagy kedvenc lett az emberek körében, de az utóbbi időszakban úgy tűnik, valamelyest csökkenni látszik a lelkesedés irántuk. Ugyan a legnagyobb ingatlanalapok egy év alatt 2,5-3%-os hozamot tudtak felmutatni, továbbra is kérdéses, hogy ezt a teljesítményt meddig tudják fenntartani. Ráadásul megfontolandó az is, hogy megéri-e egy kevésbé kockázatos lakossági állampapír helyett ingatlanalapot tartani (a 3 éves prémium állampapír is 3,55%-ot fizet).

Az is jól látszik, hogy sokan ráeszméltek arra, hogy a pénzpiaci és kötvényalapoktól sem várható már az a kiugró teljesítmény, mint néhány éve és elfordultak ezektől a befektetésektől. A pénzpiaci alapoknál sok esetben megszűnt a korábban fontos jellemzőnek számító tőkegarancia is, ráadásul az egy éves hozam is 0% közelébe esett vissza, néhány alapnál a negatív tartományba is bezuhanva. Ugyanakkor a kötvényalapok esetében sem sokkal rózsásabb a helyzet, itt az egy éves átlagos hozam 2% körül mozog.

Az igen magas kockázatot hordozó részvényalapok még most is csak kevesek számára jelentenek valós lehetőséget, habár idén az előző évekhez képest többen láttak fantáziát bennük. A részvényalapok 15% fölötti éves hozama jól bizonyítja, hogy azok, akik hajlandók kockázatot vállalni, még most is képes az állampapírok kamatát jelentősen túlszárnyalni.

Azt tartsuk viszont észben, hogy a befektetések világában nem érdemes együtt úszni az árral, így ajánlatos mindig figyelni a saját kockázattűrő képességeinkre, a befektetés sajátosságaira, sőt még a tőzsdék aktuális helyzetére is. Jelenleg mindenkori csúcsaikat döntögetik a részvénypiacok, így nagyon nem mindegy, hogy mikor szállunk be. Egy abszolút hozamú alapnál még nincs is nagy vész, hiszen megvannak az eszközeik, hogy egy piaci lejtmenet közepette is lehetőleg pozitív hozamot érjenek el. Viszont a vegyes alapoknál már nagyobb lehet a tét, hiszen a részvények arányától függően nagyobb veszteségekbe futhatunk bele.

A befektetési alap keresőnk segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb befektetési lehetőséget!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.