Betöltés

Mutatunk jobbat, mint az ingyenes áruhitel

szerző: Bankmonitor
2018-02-27

A felvehető hitelek palettáján az áruhitelek dedikáltan valamilyen termék megvásárlására szolgálnak, ugyanakkor speciális esetekkel is lehet találkozni. Ilyen a diákhitel, amely több hasonlóságot is mutat az áruhitelekkel, ugyanakkor itt a diploma megszerzése jelenti azt a hitelcélt, amire a felvett összeget fordítani szeretnénk. Ráadásul egy 0%-os THM-mel rendelkező áruhitelhez hasonlóan a képzés költségeinek finanszírozására a diákhitelhez is kamatmentesen lehet hozzájutni.

Az áruhitel gyakorlatilag olyan hitellehetőséget jelent, amelyből tipikusan rövid lejárat mellet egy kisebb, vagy akár nagyobb értékű terméket tudsz megvásárolni. Ezek a fajta hitelek általánosságban a legdrágább hiteltermékek közé tartoznak, ám adott esetben itt is elérhetővé tesznek a kereskedők kedvezményeket.

Bizonyos időszakokban sokan lecsapnak a 0%-os THM-mel hirdetett ajánlatokra, amelyek mellett az áruhitel teljesen ingyenessé válik. Igazából ezekre az ajánlatokra érdemes elsősorban figyelni, hiszen a kedvezmények nélkül drága mulatság lenne az áruhitel, hiszen akár 30-40% lehet a kamatszint. A logika pedig teljesen egyértelmű, hiszen így részletfizetés mellett lehet például a régi TV-t vagy a mosógépet lecserélni, anélkül, hogy egyszeri alkalommal kellene mélyen a zsebedbe nyúlni.

Ugyanakkor találunk a hitelek között egy sajátos feltételekkel jellemezhető hiteltípust, amelyet bizonyos szempontból az áruhitelekkel is összevethetünk. Ez a diákhitel, ahol egy speciális szolgáltatást vásárolhatunk meg a hitelből, mégpedig a felsőoktatási képzést és annak járulékos költségeit. A hitel felvételének az ára a kamat, ami azonban töredéke az áruhitelek, vagy éppen a személyi kölcsönök esetében megszokott kamatszintnek.

A diákhitel felvétele mögött meghúzódó motiváció pedig könnyen érthetővé válik, ha figyelembe vesszük, hogy a statisztikák szerint is kapu lehet a magasabb keresethez a diploma. Ez alapján a diákhitel, úgy is felfogható, mint befektetés a jövőbe.

Abban azonban minden piacon létező hitelformától eltér a diákhitel, hogy ez esetben a törlesztés alapját a jövőben megszerzett jövedelem képezi, gyakorlatilag egy önfinanszírozási formát jelent. Ráadásul a hitel visszafizetése során türelmi időt is kap a hitelfelvevő, hiszen a törlesztést nem kell azonnal megkezdeni, csak a tanulmányok megszűnésekor. Ugyanakkor a hitelfelvételkor klasszikus hitelbírálat nincsen és természetesen fedezetet sem kell az induláskor a hitel mögé felajánlani (a későbbi jövedelem garantálja a visszafizetést).

A diákhitelnek két fajtája is létezik, amelyek működése igen hasonló, a fő különbségek a felhasználásban és az igényelhető hitelösszegben rejlenek. A Diákhitel1 gyakorlatilag bármire elkölthető szabadon, míg a Diákhitel2 az önköltséges képzésnél a tandíj finanszírozására használható fel.

Tavaly ősszel a Diákhitel2-t érintette nagyobb változás, hiszen a kamatát 0%-ra vágták vissza. Azt persze meg kell jegyezni, hogy a hitelnek valójában van kamata, viszont annak a fizetését állam vállalja át, viszont a hitelfelvevő számára ez gyakorlatilag egyenlő az „ingyenhitellel”. Ilyen szempontból még egy a 0%-os THM-mel rendelkező áruhitellel is összevethető a konstrukció, hiszen a Diákhitel2-nél is megvalósul, hogy teljesen kamatmentes részletekkel fizethető ki a tartozás.

A Diákhitel2 felhasználása is teljesen egyszerű, hiszen a képzés költségeit a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézménnyel rendezi le, így a hitelfelvevőnek különösebb dolga nincs. Nem ez a helyzet a Diákhitel1-nél, hiszen a szabadon felhasználható összeg a hiteligénylő bankszámlájára érkezik. Itt is észnél kell azonban lenni és a lehetőségekhez mérten a diploma megszerzésével összefüggő célokra költeni a pénzt.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

  • alapblog

    Állami zöldség

    Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.