Mutatunk jobbat, mint az ingyenes áruhitel

2018. 02. 27. szerző: bankmonitor.hu

A felvehető hitelek palettáján az áruhitelek dedikáltan valamilyen termék megvásárlására szolgálnak, ugyanakkor speciális esetekkel is lehet találkozni. Ilyen a diákhitel, amely több hasonlóságot is mutat az áruhitelekkel, ugyanakkor itt a diploma megszerzése jelenti azt a hitelcélt, amire a felvett összeget fordítani szeretnénk. Ráadásul egy 0%-os THM-mel rendelkező áruhitelhez hasonlóan a képzés költségeinek finanszírozására a diákhitelhez is kamatmentesen lehet hozzájutni.

Az áruhitel gyakorlatilag olyan hitellehetőséget jelent, amelyből tipikusan rövid lejárat mellet egy kisebb, vagy akár nagyobb értékű terméket tudsz megvásárolni. Ezek a fajta hitelek általánosságban a legdrágább hiteltermékek közé tartoznak, ám adott esetben itt is elérhetővé tesznek a kereskedők kedvezményeket.

Bizonyos időszakokban sokan lecsapnak a 0%-os THM-mel hirdetett ajánlatokra, amelyek mellett az áruhitel teljesen ingyenessé válik. Igazából ezekre az ajánlatokra érdemes elsősorban figyelni, hiszen a kedvezmények nélkül drága mulatság lenne az áruhitel, hiszen akár 30-40% lehet a kamatszint. A logika pedig teljesen egyértelmű, hiszen így részletfizetés mellett lehet például a régi TV-t vagy a mosógépet lecserélni, anélkül, hogy egyszeri alkalommal kellene mélyen a zsebedbe nyúlni.

Ugyanakkor találunk a hitelek között egy sajátos feltételekkel jellemezhető hiteltípust, amelyet bizonyos szempontból az áruhitelekkel is összevethetünk. Ez a diákhitel, ahol egy speciális szolgáltatást vásárolhatunk meg a hitelből, mégpedig a felsőoktatási képzést és annak járulékos költségeit. A hitel felvételének az ára a kamat, ami azonban töredéke az áruhitelek, vagy éppen a személyi kölcsönök esetében megszokott kamatszintnek.

A diákhitel felvétele mögött meghúzódó motiváció pedig könnyen érthetővé válik, ha figyelembe vesszük, hogy a statisztikák szerint is kapu lehet a magasabb keresethez a diploma. Ez alapján a diákhitel, úgy is felfogható, mint befektetés a jövőbe.

Abban azonban minden piacon létező hitelformától eltér a diákhitel, hogy ez esetben a törlesztés alapját a jövőben megszerzett jövedelem képezi, gyakorlatilag egy önfinanszírozási formát jelent. Ráadásul a hitel visszafizetése során türelmi időt is kap a hitelfelvevő, hiszen a törlesztést nem kell azonnal megkezdeni, csak a tanulmányok megszűnésekor. Ugyanakkor a hitelfelvételkor klasszikus hitelbírálat nincsen és természetesen fedezetet sem kell az induláskor a hitel mögé felajánlani (a későbbi jövedelem garantálja a visszafizetést).

A diákhitelnek két fajtája is létezik, amelyek működése igen hasonló, a fő különbségek a felhasználásban és az igényelhető hitelösszegben rejlenek. A Diákhitel1 gyakorlatilag bármire elkölthető szabadon, míg a Diákhitel2 az önköltséges képzésnél a tandíj finanszírozására használható fel.

Tavaly ősszel a Diákhitel2-t érintette nagyobb változás, hiszen a kamatát 0%-ra vágták vissza. Azt persze meg kell jegyezni, hogy a hitelnek valójában van kamata, viszont annak a fizetését állam vállalja át, viszont a hitelfelvevő számára ez gyakorlatilag egyenlő az „ingyenhitellel”. Ilyen szempontból még egy a 0%-os THM-mel rendelkező áruhitellel is összevethető a konstrukció, hiszen a Diákhitel2-nél is megvalósul, hogy teljesen kamatmentes részletekkel fizethető ki a tartozás.

A Diákhitel2 felhasználása is teljesen egyszerű, hiszen a képzés költségeit a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézménnyel rendezi le, így a hitelfelvevőnek különösebb dolga nincs. Nem ez a helyzet a Diákhitel1-nél, hiszen a szabadon felhasználható összeg a hiteligénylő bankszámlájára érkezik. Itt is észnél kell azonban lenni és a lehetőségekhez mérten a diploma megszerzésével összefüggő célokra költeni a pénzt.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kapkodják a személyi kölcsönöket – Vajon mire megy a pénz?

2018. 04. 12.

Autóvásárlás, lakásfelújítás és hitelkiváltás. A Bankmonitor tapasztalatai alapján személyi kölcsön igények nagy része erre koncentrálódik a valódi tavaszi szezon kezdetével. Ráadásul az előző időszakhoz képest az emberek nagyobb összegben is...

Nem késő még a legjobb hitelekre lecsapni!

2018. 04. 10.

Élénk az érdeklődés a lakáshitelek iránt, így egészen biztosan sokakat érdekel, melyek most a legolcsóbb hitelek. Összeállításunkban a változó és az egy időre vagy a futamidő végéig rögzített kamatú hiteleket...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.