Betöltés

Na, ki őrült meg? – Egy év alatt 500%-os hozam

szerző: Bankmonitor
2017-08-10

A készpénz utódjának indult a sztori, ma sokan, mint befektetés őrülnek meg érte. Természetesen a bitcoin körüli felhajtásról van szó, aminek az árfolyama iszonyatosan elszállt, egy év alatt majdnem megötszöröződött. A CashMester legújabb részében a kriptodeviza őrületről olvashatsz, 1 percben derül ki, hogy egyáltalán mi is ez az egész, érdemes-e rá figyelni.

Mi történt pontosan?

Amellett, hogy a tőzsdék soha nem látott magasságban vannak, hatalmas őrület alakult ki a csak kriptopénznek hívott bitcoin körül is. Csak az elmúlt fél év alatt 250%-kal emelkedett az árfolyama, ugyanakkor, ha egy éves időszakot nézünk 490%-kal is feljebb van a kurzus. Egyeseket szinte teljesen megbabonázott a hihetetlen szárnyalás, míg sokan csak értetlenül állnak az eset fölött. De mi is vajon ez az egész?

Mit jelent ez magyarul?

A bitcoin pályafutása 8 évvel ezelőtt vette kezdetét, tulajdonképpen egy hatalmas újdonságként robbant be a köztudatba, hiszen ez az első igazi virtuális pénz. Nem csoda, hogy sokak fantáziáját megmozgatja a kriptodeviza, hiszen a blokklánc technológia, amire épül, már a közeljövőben is forradalmasíthatja a most ismert pénzügyi rendszert.

De egyelőre maradjunk a realitások talaján. Azt látjuk, hogy inkább a remény táplálja a nagy árfolyam emelkedést, sokan megkockáztatják, hogy az egész hűhó csak egy nagy buborék kialakulását jelzi (kriptolufi). Az biztos, hogy a bitcoin árfolyama iszonyatosan hektikusan mozog, nem egyszer esett már vissza az árfolyam a töredékére.

Az a legérdekesebb az egészben, hogy elsősorban nem is egyfajta pénzként, hanem befektetésként tekintenek rá. Valamilyen formában most inkább egy részvényre hasonlít, amivel kereskedni lehet, és bízni abban, hogy továbbra is jól megy a sora.

Ugyan bővül a bitcoinos ATM-ek száma világszerte, és az internetes fizetésben is egyre több helyen elfogadott, a fizetőeszköz funkciót széles körben még egyáltalán nem tölti be. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a digitális pénzek játékszabályai sincsenek még lefektetve, sőt a jegybankok sem foglaltak még állást a kérdésben.

Pont a virtuális pénz egyik tulajdonsága, a névtelenség okozta visszakövethetetlenség okoz nagy fejtörést. Nem véletlen, hogy a különböző bűnözőcsoportok is rákaptak a bitcoinra, például a közelmúltban nagy károkat okozó zsarolóvírus is ebben kérte a „váltságdíjat”.

Miért kellene engem érdekelnie?

Emberek vagyunk, persze, hogy eljátszunk a gondolattal, hogy mi lett volna, ha évekkel ezelőtt bitcoinba teszünk némi pénzt. Itt van a szerencsés amerikai tinédzser példája, aki 2011-ben a nagymamától kapott 1000 dollárját tette a kriptodevizába és mára dollármilliomos lett. Persze utólag mindig könnyű megmondani a tutit.

Ki tudja, meddig tart a sztori, hiszen a hasonló emelkedés nagyon törékeny lehet. Ugyan más eset, de párhuzamként fel lehet hozni a ’90-es évek ún. dotcom lufiját, amikor minden pénzt az internettel kapcsolatos befektetésekbe tettek. Csúnya visszaeséssel végződött a történet, kiderült, hogy ábrándokat kergettek, annak ellenére, hogy az internet később bizonyított, és a mindennapok részévé vált.

Hacsak nem vagyunk a téma szakértői, érdemes inkább a háttérbe vonulni és várni, mi fog kisülni a dolgokból. Nem tudni, mi lesz a bitcoin sorsa, főleg a mostani csúcsról lehet hatalmasat bukni a virtuális pénzzel, ha mégis beüt a krach.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.