Szedi áldozatait a zsarolóvírus – Így védhetjük meg a pénzünket a csalástól

 • 2017.05.15.
 • szerző: bankmonitor.hu

Mivel ma kulcsfontosságú szerepet tölt be az életünkben az internet, egyre fontosabbá válik az is, hogy az eddig ismeretlen fenyegetések ellen megóvjuk magunkat. A hétvégén nagyon sokat lehetett hallani az egész világot fenyegető ún. zsarolóvírusról, ami jelentős károkat okozott és hazánkba is képes volt eljutni. Már csak azért is résen kell lennünk, mert jellemzően a pénzügyeinket is elsősorban online módon intézzük. Ugyanakkor kellő körültekintéssel meg tudjuk óvni a pénzügyi adatainkat az illetéktelen felhasználástól.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Jól mutatja a zsarolóvírus által okozott károk mértékét, hogy például külföldön cégóriások, egészségügyi intézmények informatikai rendszerét bénította meg, emellett a kisebb felhasználók is célkeresztbe kerültek. Hazánkban is igen gyorsan terjedt a vírus, azonban egyelőre komoly károkat illetve fennakadást nem okozott a kibertámadás. Ugyan a hétvégén sikerült megállítani a fertőzés további terjedését, sokan mégis aggódnak, hogy a számítógépes vírus újabb áldozatokat fog szedni világszerte.

Gyakorlatilag a vírus e-mailen keresztül is képes terjedni, és az abban szereplő fájlok megnyitásával tud megfertőződni a számítógép. A gép ezután teljesen használhatatlanná válik, mert az azon tárolt adatokhoz, fájlokhoz nem tudunk többé hozzáférni, a vírus pedig egy adott pénzösszeg megfizetését követeli meg tőlünk az adatok visszaállításáért cserébe (innen a zsarolóvírus elnevezés).

Az is tovább növeli a kockázatokat, hogy ha például egy munkahelyi hálózatra jut be a vírus, akkor az további terjedésre lehet képes, így akár az összes számítógépet meg tudja fertőzni. Emellett a régebbi Windows operációs rendszereknél (Windows Vista, XP) nagy a fenyegetés, hiszen ezekre frissítések már régóta nem készültek, így a biztonsági réseken keresztül jut be a rendszerbe a vírus.

Éppen ezért arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket, a jelenlegi helyzetben pedig a lehető leghamarabb igyekezzünk a Windows által elérhetővé tett biztonsági frissítést feltelepíteni a gépre. Emellett az is fontos, hogy biztonsági mentést készítsünk a gépen lévő fájlokról, amit külső adathordozón vagy felhőben tárolunk és naprakész vírusirtó programunk is legyen.

Védjük meg a pénzüket a visszaélésektől!

Ugyanakkor intő jel is a mostani eset, hogy nekünk is nagyon körültekintőnek kell lennünk, hiszen ma már a pénzügyeinket is szinte kizárólagosan online módon intézzük. Naponta hallani a különböző visszaélési módszerekről, azonban egyre kifinomultabb a csalók eszköztára is, így várhatóan a jövőben egyre gyakrabban találkozunk a zsarolóvírushoz hasonló fenyegetéssel. Leghatékonyabban úgy védekezhetünk a probléma ellen, ha megpróbáljuk megelőzni azt.

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az óvatosság. Mindig legyen gyanús, ha egy e-mail szokatlan tartalmú üzenettel érkezik, ezenkívül különböző fájlokat tartalmaz, esetleg az e-mail küldőjének neve és címe is ismeretlen. Ugyanez vonatkozik az olyan emailekre is, melyeket látszólag a bankunk küld számunkra, például azért mert figyelmeztet a bankszámlánk zárolására. Ilyen esetben se dőljünk be, hiszen csak az adatainkat szeretnék megszerezni tőlünk, a bank nem e-mailben értesít minket egy ilyen horderejű eseményről.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy milyen weboldalakon keresztül hajtjuk végre a pénzügyi tranzakciókat. Sok esetben teljesen egyezik a bankunk által biztosított bankkártyás fizetési felület a csalók által működtetettel, azonban ezt használva komolyan veszélyeztetjük a pénzügyi biztonságunk. Nem is beszélve arról, hogy ha például elektronikus módon foglalunk szállást vagy vásárolunk, ne adjunk meg e-mailben semmilyen bankkártyánkkal kapcsolatos adatot (különös tekintettel a három számjegyű CVC kódra).

Emellett érdemes a legfrissebb verziót használni bármilyen programról is legyen szó, ami az operációs rendszer és vírusirtó program mellett igaz az általunk használt böngészőre, de még a mobil applikációkra is.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.