Betöltés

Szedi áldozatait a zsarolóvírus – Így védhetjük meg a pénzünket a csalástól

szerző: Bankmonitor
2017-05-15

Mivel ma kulcsfontosságú szerepet tölt be az életünkben az internet, egyre fontosabbá válik az is, hogy az eddig ismeretlen fenyegetések ellen megóvjuk magunkat. A hétvégén nagyon sokat lehetett hallani az egész világot fenyegető ún. zsarolóvírusról, ami jelentős károkat okozott és hazánkba is képes volt eljutni. Már csak azért is résen kell lennünk, mert jellemzően a pénzügyeinket is elsősorban online módon intézzük. Ugyanakkor kellő körültekintéssel meg tudjuk óvni a pénzügyi adatainkat az illetéktelen felhasználástól.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Jól mutatja a zsarolóvírus által okozott károk mértékét, hogy például külföldön cégóriások, egészségügyi intézmények informatikai rendszerét bénította meg, emellett a kisebb felhasználók is célkeresztbe kerültek. Hazánkban is igen gyorsan terjedt a vírus, azonban egyelőre komoly károkat illetve fennakadást nem okozott a kibertámadás. Ugyan a hétvégén sikerült megállítani a fertőzés további terjedését, sokan mégis aggódnak, hogy a számítógépes vírus újabb áldozatokat fog szedni világszerte.

Gyakorlatilag a vírus e-mailen keresztül is képes terjedni, és az abban szereplő fájlok megnyitásával tud megfertőződni a számítógép. A gép ezután teljesen használhatatlanná válik, mert az azon tárolt adatokhoz, fájlokhoz nem tudunk többé hozzáférni, a vírus pedig egy adott pénzösszeg megfizetését követeli meg tőlünk az adatok visszaállításáért cserébe (innen a zsarolóvírus elnevezés).

Az is tovább növeli a kockázatokat, hogy ha például egy munkahelyi hálózatra jut be a vírus, akkor az további terjedésre lehet képes, így akár az összes számítógépet meg tudja fertőzni. Emellett a régebbi Windows operációs rendszereknél (Windows Vista, XP) nagy a fenyegetés, hiszen ezekre frissítések már régóta nem készültek, így a biztonsági réseken keresztül jut be a rendszerbe a vírus.

Éppen ezért arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket, a jelenlegi helyzetben pedig a lehető leghamarabb igyekezzünk a Windows által elérhetővé tett biztonsági frissítést feltelepíteni a gépre. Emellett az is fontos, hogy biztonsági mentést készítsünk a gépen lévő fájlokról, amit külső adathordozón vagy felhőben tárolunk és naprakész vírusirtó programunk is legyen.

Védjük meg a pénzüket a visszaélésektől!

Ugyanakkor intő jel is a mostani eset, hogy nekünk is nagyon körültekintőnek kell lennünk, hiszen ma már a pénzügyeinket is szinte kizárólagosan online módon intézzük. Naponta hallani a különböző visszaélési módszerekről, azonban egyre kifinomultabb a csalók eszköztára is, így várhatóan a jövőben egyre gyakrabban találkozunk a zsarolóvírushoz hasonló fenyegetéssel. Leghatékonyabban úgy védekezhetünk a probléma ellen, ha megpróbáljuk megelőzni azt.

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az óvatosság. Mindig legyen gyanús, ha egy e-mail szokatlan tartalmú üzenettel érkezik, ezenkívül különböző fájlokat tartalmaz, esetleg az e-mail küldőjének neve és címe is ismeretlen. Ugyanez vonatkozik az olyan emailekre is, melyeket látszólag a bankunk küld számunkra, például azért mert figyelmeztet a bankszámlánk zárolására. Ilyen esetben se dőljünk be, hiszen csak az adatainkat szeretnék megszerezni tőlünk, a bank nem e-mailben értesít minket egy ilyen horderejű eseményről.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy milyen weboldalakon keresztül hajtjuk végre a pénzügyi tranzakciókat. Sok esetben teljesen egyezik a bankunk által biztosított bankkártyás fizetési felület a csalók által működtetettel, azonban ezt használva komolyan veszélyeztetjük a pénzügyi biztonságunk. Nem is beszélve arról, hogy ha például elektronikus módon foglalunk szállást vagy vásárolunk, ne adjunk meg e-mailben semmilyen bankkártyánkkal kapcsolatos adatot (különös tekintettel a három számjegyű CVC kódra).

Emellett érdemes a legfrissebb verziót használni bármilyen programról is legyen szó, ami az operációs rendszer és vírusirtó program mellett igaz az általunk használt böngészőre, de még a mobil applikációkra is.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

2018. 07. 17.

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk...

A legjobb bankszámlák az orrunk előtt hevernek!

2018. 07. 13.

Tapasztalatunk szerint elég kevesen vannak olyanok, akik akár csak nagyjából meg tudják mondani, mennyibe kerül a bankolásuk havi szinten. Az összehasonlításunk szerint érdemes lenne erre is némi figyelmet fordítani, hiszen...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.