Betöltés

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

szerző: Singer Zoltán
2019-01-26

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban, hogy 2019-re a globális gazdasági növekedés üteme várhatóan alábbhagy. Ennek ellenére vajon miért várnak nagy emelkedést az S&P 500-tól az elemzők? A részleteket Kiss József (Lovasember) írta meg az Alapblogon!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Szinte teljes egyetértés mutatkozik az elemzők közt abban, hogy a globális gazdaság idén nem tud olyan mértékben növekedni, mint ahogy tette azt az előző években. Könnyen lehet, hogy az Amerikai Egyesült Államok gazdasága sem tudja majd fenntartani, hogy a gazdasága az eddigi mértékben bővüljön. Folytatva az eddigi kamatemelési ciklusát, a FED 2018 decemberében 2,25-2,5%-ra emelte az irányadó kamatát. Ha a „jóból” ez még nem lenne elég, havi 50 milliárd dollárral leépíti a 4100 milliárdos mérlegfőösszegét is.

A történelmi tapasztalatok szerint elmondható, hogy a pénzmennyiség csökkentése legtöbbször gazdasági lassulást, de akár recessziót is előidézett a múltban. Fontos tényező lehet az is, hogy a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi adok-kapok még nem fejeződött be, emiatt pedig mindkét ország gazdasági növekedése lassulhat, magasabb inflációs adatok lehetnek jellemzőek, és a vállalatok eredménye is csökkenhet.

A kínai gazdaság már egy ideje visszafogott növekedést tud „csak” felmutatni. Az infrastrukturális beruházások mértéke visszaesett, szenved a feldolgozóipar, a csökkenő gépjármű eladási számokról és a kaszinó bevételek csökkenéséről már nem is beszélve.

Az S&P 500 index árfolyama 2018 őszén még 2940-es szinten mozgott, 2018-at viszont 2506-on zárta. Ez 17,1%-os visszaesést jelent az ősz eleji csúcsokhoz képest. Az S&P 500 kilenc évnyi emelkedés után, 2018 egészét tekintve 6,6%-os csökkenést produkált.

Az elemzők közül viszont sokan optimistán tekintenek a jövőbe, a bankok és az elemző cégek szakértőinek medián előrejelzése, hogy 2019-ben az S&P 500 index 23,66%-os növekedést fog produkálni. Ez azt jelenti, hogy az elemzők 50%-a ezen érték alatti, míg másik 50%-a afeletti emelkedést vár. A konszenzus az S&P 500 index 3100 pontos értékét valószínűsíti 2019 végére.

A makrogazdasági trendeket figyelembe véve, ez meglehetősen optimista és bátor kijelentés. Az is lehet, hogy már tudnak valamit, amit mások még nem? Esetleg a 2018-as korrekció alapján lettek bizakodóak? Talán már nem is kell sokat aludnunk ahhoz, hogy megleljük a válaszokat.

Ha érdekelnek a további részletek, akkor olvasd el Kiss József (Lovasember) „2019-ben új csúcson lesz az S&P 500!?” című bejegyzését az Alapblogon!

Korábban már megírtuk, hogy mit várunk 2019-re a befektetések terén. Olvasd el azt a cikkünket is! Használd a befektetési alap kalkulátorunkat, és sok hasznos információval lehetsz gazdagabb! Ha más pénzügyi megoldásokat vársz, akkor pedig válassz kedvedre az alábbi kalkulátoraink közül!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.