Betöltés

Nagy összegű készpénzfelvétel? Ezekre jobb, ha odafigyelsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-22

„Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, milyen összeg felvételénél (Ft) kell előzetesen jeleznem az összeg nagyságát a bankomnál és előző nap megfelel-e?” – érkezett a kérdés a Bankmonitor csapatához nemrégiben. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat, amiket feltétlenül szem előtt kell tartanunk, ha nagyobb összeg felvételét tervezzük forintban!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Az, hogy átutalással vagy készpénzben érdemes-e teljesíteni egy nagyobb összeg kifizetését nem lehet kérdéses. A mérleg egyértelműen az átutalás irányába billen. Dióhéjban elég annyi, hogy közel ötször olyan drága 5 millió Ft-ot bankfióki pénztárból felvenni, mint otthonról kényelmesen a netbankból elutalni. Kételkedőknek ajánljuk figyelmébe a témában íródott korábbi cikkünket.

Persze az élet nem mindig olyan kegyes, hogy az átutalás szóba jöhet, ilyenkor pedig nem nagyon marad más megoldás, mint a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel. Igen ám, viszont komoly meglepetések érhetnek, ha az alapszabályokat nem tartjuk be.

Az első és legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy nagyobb összegű készpénzfelvételi igényünk előre be kell jelentenünk a bankunknál. Az értékhatár, amelytől a felvételi szándékot előre jelezni szükséges, igencsak változó. Nem csak bankonként, de valahol még bankfiókonként is eltérő.

Fontos, hogy a bejelentési határidőkkel is számoljunk. Nagy összegű pénztári készpénzfelvételi igényünket legalább egy banki munkanappal korábban jeleznünk kell. Több banknál is bevett gyakorlat, hogy meghatározott értékhatárig elegendő az egy munkanap, míg az adott értékhatár felett már 2, de akár 3 nappal előbb gondoskodnunk kell a bejelentésről. Persze az sem mindegy, hogy adott napon meddig tesszük ezt meg. Ez azért fontos, mert ha tegyük fel a készpénzfelvételi igényt a megelőző nap 13 óráig szükséges jelezni, akkor ennél későbbi időpontban történő bejelentésnél már plusz egy nappal kell számolnunk.

A fentiek betartása azért különösen fontos, mert csak így garantált, hogy a kívánt időpontban a banknál elhelyezett pénzükhöz juthatunk. Persze az sem kizárt, hogy az utcáról beesve, minden előzetes bejelentgetés nélkül abban a szerencsés helyzetben találjuk magunkat, hogy gond nélkül tudja tejesíteni a kifizetést az adott bankfiók. A bankok gyakorlata, viszont ezekben az esetekben is eltérő és nem mindenhol felhőtlen ilyenkor az öröm. A vizsgált pénzintézetek között találtunk olyat, amelyik ilyenkor egyszerűen magasabb díjat alkalmaz, de akad olyan is, amelyik a normál pénztári készpénzfelvételi díjon felül egy büntető díjat is felszámít. Tehát, ha szeretnénk magunkat megkímélni a felesleges költségektől, akkor tanácsos gondoskodni a bejelentésről.

A dolog igazi pikantériája, amikor annak rendje és módja szerint gondoskodunk készpénzfelvételi igényünk bejelentéséről, viszont az előre egyeztetett napon nem tudunk befáradni a megrendelt összegért. Ilyenkor sajnos nincs mese, a bejelentett készpénzfelvétel elmulasztásáért büntető díjat terhelnek a vizsgált bankok kivétel nélkül. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezt a költséget ne lehetne megúszni. Egyszerűen időben jeleznünk kell a pénzintézet felé, hogy a készpénzfelvételre nem fog sor kerülni.

Nézzük, akkor a legfontosabb tudnivalókat, amihez a nyolc nagybank gyakorlatát hívtuk segítségül!

Ahogy látjuk a K&H Bank az egyik a nagybankok közül, ahol bankfiókonként változó az értékhatár, ami már előzetes bejelentést igényel. A többi szereplőnél található értékeket elnézve azt gondolhatnánk, hogy 1 millió Ft-nál alacsonyabb igényeket itt sem szükséges előre bejelenteni, de ez sajnos tévedés. Találtunk ugyanis olyan bankfiókot, ahol ez az értékhatár csupán 500 ezer Ft. A dolog egyébként könnyen kideríthető, hiszen a bank honlapján, vagy a telefonos ügyfélszolgálatán pillanatok alatt tájékozódhatunk erről. A bejelentés határidejére viszont pontos időpontot nem találtunk, kizárólag az ügyfélszolgálat információjára támaszkodhatunk, miszerint bankfióktól és összegtől függően egy, vagy két munkanappal korábban, legkésőbb 10 óráig érdemes a bankkal egyeztetni.

Említést érdemel a fentiek közül a CIB, valamint az Erste Bank is. Náluk is kifejezetten fontos, hogy mekkora összeget szeretnénk felvenni, mert ettől függ, hogy egy, két, vagy három nappal korábban szükséges a bejelentést megejteni. Míg előbbinél 10 millió Ft-tól már két munkanappal kell számolni, addig az utóbbinál 50 m Ft-ig legkorábban egy munkanappal később, e felett legkorábban három munkanappal később vállalja a bank a teljesítést.

A CIB, valamint az Erste Bank táborát gyarapítja az MKB Bank is. A CIB-hez hasonlóan itt is 10 millió Ft a bűvös limit, amely értékhatártól már két munkanappal előbb gondoskodnunk kell a bejelentésről. A K&H Bankhoz hasonlóan az OTP Banknál is bankfióktól és összegtől függően módosulnak a „szabályok”, azzal a nehezítéssel, hogy itt nem találtunk lehetőséget arra, hogy a honlapon tájékozódjunk az értékhatárokról (leszámítva az ügyintézőkkel folytatott chatelést).

Tehát, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetésekkel szembesülni a bankfiókban, akkor mindig alaposan járjuk körbe, hogy milyen előzetes intézkedéseket igényel, ha nagyobb összegű készpénzt szeretnék a pénztárból felvenni. Bár leleményességünk világhírű, ha nem szükséges, akkor nem érdemes felesleges köröket futni. Főként, hogy nagy összegű készpénzfelvételi igényünk akár telefonon keresztül az ügyfélszolgálaton, de valahol még a netbank segítségével is bejelenthetjük.

Egy nagyobb összeg felvételénél természetesen a készpénzfelvételt terhelő költségek sem elhanyagolhatóak. Magasnak tartod jelenlegi számlacsomagod díjait? Keress egy jobbat bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

7 Hozzászólás

 1. Horváth Edit

  Az OTP banknál van egy lejárt 1.000.000.- Ft-os lakossági befektetési betétszámlám. Az a kérdésem, hogyan tudom készpénzben felvenni, hogy a lehető legkevesebb összeget fizessem utána.
  Köszönöm a választ, H. Edit

 2. KaposzTamas

  Edit hasonló cipőben járok, legjobb megoldás, ha csináltatsz OTP-ben egy takarékszámlát a főszámlád mellé. Főszámláról 1.49% ért vennéd fel a lóvét, takaréktól kis kerekítéssel a fele, szóval gazdaságosabb.
  További előny, hogy a számládról 1 hónapban 1x át tudsz utalni ingyenesen tetszőleges összeget.

  Vagy, ha van egy délelőttnyi szabadidőd, menj be két bankba, kérdezd meg mennyi a kp felvétel 1-2-3 különböző típusú számláról, amelyik kedvezőbb (+ figyeld a éves számlavezetési díjat) ott nyiss új számlát, majd OTP-ből utald át az összeget és szüntesd meg azt. Nagyon drágállom egyébként.

 3. Bodnár Pálné

  A férjemmel volt egy közös bankszámlánk, ahová csak az én nyugdíjam ment, az övé külön számlára. Halála után a közjegyző értesítette erről a bankot, illetve arról érdeklődött, hogy halála napján mennyi volt a számlán lévő összeg. Egy jelentősebb összeg volt, az OTP egyből zárolta a felét hagyatékként. A gyermekeimmel történt egyesség révén a nyugdíjam megtakarításit én örököltem. A jogerőre emelkedett hagyatéki eljárás határozatával felkerestem a bank sátoraljaújhelyi fiókját. Elkezdték intézni az ügyet, majd közölték, hogy 4 nap múlva kellene visszamennem, mert érdemben akkor tudják majd elintézni az ügyet, mert a központnak ennyi idő kell hozzá. Percre, pontosan 4 munkanap után. Az “örökölt” összeg nem éri el az 500 eFt-ot. Azt kértem, nem kívánom kp felvenni, utalják vissza a számlámra. Válasz semmi. Előre félek attól, hogy kp kell felvennem, és nem tudom mennyi díjért, és az összeg “őrzéséért” milyen díjat számítanak majd fel.

 4. László

  CIB-nél 600Ft- körül van egy ATM tranzakció függetlenül hogy melyik bank automatájából van felvéve
  ERSTE automata pedig kiad 800eFt-ot is
  így 1.000.000-ót fel lehet venni 1200Ft-ért

  1. Sándorfi Balázs

   Az ATM tranzakció költsége a CIB esetében (csakúgy, mint más bank esetében) jelentős mértékben attól függ, hogy mely bankszámlát választottuk. Eltérő számlacsomagoknak eltérő ATM költségei vannak. Törvényileg adott lehetőség a 2 alkalommal összesen 150 ezer Ft-ig terjedő ingyenes készpénzfelvétel (függetlenül a választott számlacsomagtól)

 5. Balog Attila

  Hello! Érdeklödnék,hogy mennyi lehet a bűntető kamat 2.millió után bejelentés nélküli pénzfelvételnél?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Attila,
   Ez bankonként eltérő és ezt a díjtételt nem tartjuk nyilván a Bankmonitor adatbázisában.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

2020 a bankszámlák éve lesz?

2020. 01. 14.

Könnyen meglehet, hogy a idei év a bankszámlákról fog szólni. Több kapcsolódó szoláltatás felgyorsul, sőt olcsóbbá is válhat. Emellett minden magyart szembesíteni fognak azzal, hogy pontosan mennyit is költenek évente...

Blogajánló

 • alapblog

  A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése

  A Nemzetközi Energia Ügynökség jövőbeli szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó előrejelzése, a megújulók gyors előretörésével csak 10 év alatt jelentősen bezuhant és majdnem kilaposodott. Ha ezt a trendet... The post A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.