loading

Ezért fogsz inkább átutalni lakásvásárláskor

Pörög az ingatlanpiac és csak a forgalom további emelkedése várható. Így egyre többeket foglalkoztat a gondolat, hogy készpénzben, vagy átutalással fizessen az eladónak. Nos, költség oldalról nincsenek kérdések: Közel ötször olyan drága 5 millió Ft-ot bankfióki pénztárból felvenni, mint otthonról kényelmesen a netbankból elutalni. Mutatjuk, hogyan tudsz rengeteget spórolni!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Kétségkívül izzik a lakáspiac, idén eddig több mint 44 ezer ingatlan cserélt gazdát. Csakhogy tudjunk mihez hasonlítani, az előző évek azonos időszakában csupán 27-28 ezer volt ez a szám. A fővárosi vásárlók között továbbra is magas a befektetési céllal vásárlók száma, akik a teljes piac harmadát teszik ki, de jelentős az első lakásukat vásárlók tábora is a maguk 29 százalékával. De legyen bármi is a vásárlás oka egy biztos, hogy kisebb-nagyobb összegben pénz cserél gazdát az eladó és a vevő között. Így teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy átutalással, vagy készpénzben érdemes a lakást lefoglalózni, illetve a vételár első részletét, vagy szerencsés esetben annak teljes egészét teljesíteni?

Ennek megválaszolásához 14 bank több mint 50 számlacsomagjának díjszabását vettük górcső alá. Konkrétan azt vizsgáltuk, hogy a netbanki átutalással, vagy a bankfióki készpénzfelvétellel járunk-e jobban. Lássuk az eredményt!

Kétség nem fért hozzá, hogy a netbanki átutalás kerül ki győztesen, viszont a különbség még minket is meglepett. Már 5 millió Ft-nál is több mint 30 ezer Ft-tal drágább a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel, mint a netbankból indított átutalás. Ha figyelembe vesszük, hogy a számszerűsítés során kizárólag a számlacsomagok sztenderd díjszabásával számoltunk, akkor adott esetben a különbség a fentieknél még nagyobb lehet. Több számlacsomagnál ugyanis díjmentesen, vagy kedvezményesen utalhatunk, míg a nagy összegű pénztári készpénzfelvételt egyik bank sem ösztönzi.

A fentiek alapján minden vevőt arra buzdítunk, hogy készpénz helyett lehetőség szerint inkább az átutalás irányába tereljék az eladót. Ahogy említettük nem egy számlacsomagnál van lehetőség arra, hogy ne kelljen fizetni az átutalásért.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Néhány módszertani kiegészítés

  • a diák, nyugdíjas, valamint az egyéb olyan számlákat, ahol az igénybevétel valamilyen speciális feltételhez kötött figyelmen kívül hagytuk,
  • a netbanki utalásoknál a sztenderd bankon kívüli átutalási díjakkal számoltunk

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Melyik teljesen ingyenes bankszámlát válasszam?

Szerencsére már több teljesen ingyenes bankszámla közül is választhatunk: a számlavezetési díj mellett a megbízásokért és a bankkártyáért sem kell fizetnünk. Mégsem mindegy, hogy melyik csomagot választjuk, az egyes bankszámlák...

siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...