Betöltés

Ezért fogsz inkább átutalni lakásvásárláskor

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-15

Pörög az ingatlanpiac és csak a forgalom további emelkedése várható. Így egyre többeket foglalkoztat a gondolat, hogy készpénzben, vagy átutalással fizessen az eladónak. Nos, költség oldalról nincsenek kérdések: Közel ötször olyan drága 5 millió Ft-ot bankfióki pénztárból felvenni, mint otthonról kényelmesen a netbankból elutalni. Mutatjuk, hogyan tudsz rengeteget spórolni!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Kétségkívül izzik a lakáspiac, idén eddig több mint 44 ezer ingatlan cserélt gazdát. Csakhogy tudjunk mihez hasonlítani, az előző évek azonos időszakában csupán 27-28 ezer volt ez a szám. A fővárosi vásárlók között továbbra is magas a befektetési céllal vásárlók száma, akik a teljes piac harmadát teszik ki, de jelentős az első lakásukat vásárlók tábora is a maguk 29 százalékával. De legyen bármi is a vásárlás oka egy biztos, hogy kisebb-nagyobb összegben pénz cserél gazdát az eladó és a vevő között. Így teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy átutalással, vagy készpénzben érdemes a lakást lefoglalózni, illetve a vételár első részletét, vagy szerencsés esetben annak teljes egészét teljesíteni?

Ennek megválaszolásához 14 bank több mint 50 számlacsomagjának díjszabását vettük górcső alá. Konkrétan azt vizsgáltuk, hogy a netbanki átutalással, vagy a bankfióki készpénzfelvétellel járunk-e jobban. Lássuk az eredményt!

Kétség nem fért hozzá, hogy a netbanki átutalás kerül ki győztesen, viszont a különbség még minket is meglepett. Már 5 millió Ft-nál is több mint 30 ezer Ft-tal drágább a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel, mint a netbankból indított átutalás. Ha figyelembe vesszük, hogy a számszerűsítés során kizárólag a számlacsomagok sztenderd díjszabásával számoltunk, akkor adott esetben a különbség a fentieknél még nagyobb lehet. Több számlacsomagnál ugyanis díjmentesen, vagy kedvezményesen utalhatunk, míg a nagy összegű pénztári készpénzfelvételt egyik bank sem ösztönzi.

A fentiek alapján minden vevőt arra buzdítunk, hogy készpénz helyett lehetőség szerint inkább az átutalás irányába tereljék az eladót. Ahogy említettük nem egy számlacsomagnál van lehetőség arra, hogy ne kelljen fizetni az átutalásért.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Néhány módszertani kiegészítés

 • a diák, nyugdíjas, valamint az egyéb olyan számlákat, ahol az igénybevétel valamilyen speciális feltételhez kötött figyelmen kívül hagytuk,
 • a netbanki utalásoknál a sztenderd bankon kívüli átutalási díjakkal számoltunk

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

4 Hozzászólás

 1. fustika

  Tisztelt Cím!
  Egy jelzáloggal terhelt lakást szeretnék megvenni. Az eladónak az Önök bankjánál kb.5,5MFt tartozása van. Ezt én fizetném végtörlesztésként. Kérdésem az, hogy mi volna a legkedvezőbb fizetési móg, hogy minél kevesebb kezelési költséget kelljen fizetnem. Pl. netbankon fizethetek-e és annak mennyi a költsége.
  e-mail címem: fmsandor@gmail.com

 2. Jozsua

  Erről sajnos nem tájékoztatott 2005-ben a lakásmegváltáshoz felvett hitelemkor a Kereskedelmi és Hitelbank ..-i fiókjának vezetője. 2007-ben ház eladásakor és az új vételekor, szintén fenti banknál, de Kecskeméten vettem fel a hitelt. Itt felhívták a figyelmemet a cikkben megjelent fizetés különbözőségére. Szomorú számomra, hogy kiszolgáltatott, válás után lévő, pszichés gondokkal küzdő, két főiskolás gyermekkel, egyedül lévő anyát, képes volt a bankvezető 70.000 Ft-al megkárosítani. Biztosan meghatározó a fiókvezető személye, de az ügy a mai napig fájó számomra. Jogorvoslat?!

 3. bankmonitor.hu

  @fustika: A megadott elérhetőségre elküldtük válaszunkat.

 4. Varga Emil

  Tisztelt Cím!
  Én eladó vagyok.A vételár kifizetése saját erőből és hitelből történne. Kötelezhetnek-e rá, hogy a vételárat számlára tegyék? Én szeretném kp-ban megkapni, hogy ne kelljen a pénzfelvételt fizetni.Köszönöm a segítséget. Varga Emil
  varga.emil@upcmail.hu

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.